gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 46  
»Bugün 187  
»Toplam 15387700  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.236.86.184
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Büyükşehir yarışına farklı bir yaklaşım

Hüseyin SİNASİ

19 Kas?m 2012, 16:39

Hüseyin SİNASİ

               

 

Büyükşehir yasası kavga ve gürültü ve yumruklaşmalar arasında iktidar partisinin oyları ile meclisten geçti. Yasanın bundan sonra nasıl bir seyir izleyeceği Cumhurbaşkanlığı makamına bağlı.   Cumhurbaşkanı Gül’ün bu yasal düzenlemeyi bu yasayı noktası virgülüne bile dokunmadan gözü kapalı imzalayacağından kuşkumuz yok.

TBMM’de Büyükşehir yasası kabul edilmeden önce görüşlerimizi açıklamış ve getirilen düzenlemeleri ülkenin içinde bulunduğu şartlar bakımından yanlış olduğunu ifade etmiştik. Meclisten geçen Büyükşehir yasasının Anayasaya aykırı olduğunu söyleyen hukukçular bile var. Ama iktidar partisi, bütün uyarılara, çelişkilere ve eleştirilere rağmen yasayı meclisten geçirmekte çok kararlı davrandı. Söz konusu yasa Anayasa mahkemesine götürülür mü, götürülürse ne gibi sonuçlar çıkar şimdiden kestirmek zor.

Bu yasa ile daha önce 16 olan Büyükşehir sayısı 13 kentimizin de bu kervana katılmasıyla biraz daha genişledi. Yeni kurulan Büyükşehirlere şöyle bir bakıyorum, Aydın, Balıkesir, Denizli, Hatay, Malatya, Manisa, K.Maraş, Mardin, Muğla, Tekirdağ, Trabzon, Ş.Urfa ve Van çiçeği burnunda büyük şehirlerimiz olmuş.  Büyükşehir ilan edilen şehirlerin mevcut belediye başkanlarının yaptığı açıklamalara bakıyorum. Pek fazla itiraz eden yok. Çoğu yatırımların artacağı, kaynak sıkıntısı yaşanmayacağı gibi konular üzerinde duruyor. Ama halktan gizlenen tarafı ile 29 Büyükşehir veya bir başka ifade ile doğudan batıya 29 eyaletimiz oldu Siz buna bölgesel yönetim de diyebilirsiniz. Başkanlarına eyalet başkanı veya başbakanı diyebilirsiniz.

İşin ilginç olan tarafı, Kütahya-Uşak, Ordu-Giresun bazı şehirlerin de birleşerek Büyükşehir olma düşünceleri ortaya atıldı. Demek ki ülkenin bölgelere eyaletlere bölünmesinin heveslileri çokmuş.

 Mersin bu yasadan önce de Büyükşehir idi. Mersin Büyükşehir Belediyesinin sınırları, Mersin şehir merkezi ile sınırlıydı. Yeni düzenleme ile Mersin Büyükşehir Belediyesi, Tarsus ve Çamlıyayla’dan başlayıp Erdemli, Silifke, Mut, Gülnar, Aydıncık, Bozyazı ve Anamur’a kadar genişledi. Tarsus-Yenice ile Anamur-Anıtlı arasında 350 kilometrelik bir mesafe ortaya çıktı. Buna kuş uçmaz kervan geçmez dağ köyleri, mahalle ve obalar da söz konusu. Ama kime ne anlatırsın?

Büyükşehir Mersin’in sınır komşusu kentlere bakıyorum. Doğuda Adana, kuzeyde Niğde, Konya, Karaman ve batıda Antalya var. Mersin Büyükşehir kent merkezine en uzak yerleşim yerleri Anamur ilçesi sınırları içinde kalıyor. Yeni düzenleme ile Anamur gibi böyle uzak şehirlerin il yapılmasını boşuna bekledik.

Anlaşılıyor ki, tarihin her devrinde devlet hizmetlerinden yararlanmada üvey evlat muamelesi gören bu yörenin kaderi, yeni yasal düzenleme ile de değişmeyecek. Zira 1999’dan beri Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Macit Özcan’ın yaptığı açıklamalar, Anamur ve çevresine uzaktan hizmet götürmenin kolay olmayacağını gösteriyor. Ama iktidar partisi sözcüleri,  Macit Özcan’ı başarısız buluyor eleştiriyorlar. Bu noktada halka umut vermeye çalışıyorlar. Neyse bunları geçiyorum.

Büyükşehir yasasının TBMM’de kabul edildiği günlerde Mersin’de meydana gelen bir olay, sanırım herkesin dikkatini çekmiştir. Gözü dönmüş caniler içerisinde çok sayıda müşteri bulunan bir marketi (A101) güpegündüz yakma girişiminde bulundular. Eskiden beri terör olayları nedeniyle Mersin’de halkın sokağa korkarak çıktığı söyleniyordu.  Bazı mahallelere polis ve jandarmanın bile giremediği, hatta buralarda hâkimiyetin sokak eşkıyasının eline geçtiği dile getiriliyordu.  Can ve mal emniyetinden endişe duyan halkın zarar görmemek için susmak zorunda kaldığı veya bu eşkıyaya haraç verdiği iddia ediliyordu.

Mersin’de Büyükşehir adaylarının görücüye çıktığı şu günlerde CHP’den Macit Özcan veya Fikri Sağlar’ın, AKP’den Mustafa Sever’in, MHP’den Mahmut Tat veya Hamit Tuna’nın, Burhanettin Kocamaz’ın adları geçiyor. Bir araştırma şirketine göre Macit Özcan bir hayli önde çıkıyor. Ancak Macit Özcan bunca zaman içinde yıpranmışlığını da göz ardı etmemek gerekiyor. MHP’nin 2009 seçimlerindeki Büyükşehir adayı Mahmut Tat’ın ciddi bir oy artışı sağladığı ve bu yarışta hayli iddialı olduğunu teslim etmek lazım.

Bize göre yerel seçimlerde Mersin’de yarışı etkileyecek hususlardan biri, belki de en önemlisi halkın mal ve can güvenliğinin sağlanması olacak. Halkı bu terör baskısından, eşkıya düzeninden kurtaracak bir ekip her halde tercih nedeni olacaktır.

İşte tam bu noktada size bir soru, halkı bölücü terör eşkıyasından, mafyadan, uyuşturucu tacirlerinden, hayali kaçakçılardan kim kurtarabilir? CHP’li bir başkan mı, AKP’li bir başkan mı, MHP’li bir başkan mı? BDP’li başkanı geçiyorum zaten. Kararını siz verin, tercih sizin.

 

       

 

Bu haber 2573 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Kısır döngü, enflasyon, faiz, döviz, borçlanma.18 Eyl?l 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur