Mersin-Antalya yolunda yeni aşama…
Anamur ve Bozyazı Ovalarını sulayan iki önemli akarsu kaynağı vardır. Anamur Ovasını sulayan Dragon Çayı/Kocaçay, Bozyazı Ovasını sulayan Sini Çayı/Bakırçaydır. Anamur Ovasının diğer akarsuyu Sultansuyu/Sultançayıdır. Yazın kuru bir dere gibidir. Çünkü suları derinlere çekilmiştir.
Çarıklar ve Bozdoğan Köyleri yakınlarında denize dökülen Dragon Çayı/Kocaçay, Anamur’un Sugözü Köyü yakınlarından çıkıp derin vadilerden yol bularak ovaya ulaşır. Geçmişte yağışların bol olduğu mevsimlerde suların çoğalması ve kabarmasıyla; yatağına sığmaz, sağında, solunda ne varsa alır götür, zarar ziyan verirdi. Eskiler bundan dolayı azgın, canavar anlamına gelen Dragonçayı demişler. Yaylalardan, dağlık yamaçlardan kopup gelen taş, toprak, bitki atıkları, ağaç ne varsa çevreye yayılır. Bu hikaye seneler, yüzyıllar boyu devam eder ve Anamur ovası oluşur.
Dragon Çayı/Kocaçay gün yüzüne çıktığı Sugözü yakınlarından denize döküldüğü yere kadar 45 km’lik çoğu akarsuya göre kısa sayılabilecek bir uzunluğa sahiptir. Ancak dik yamaçlar arasından, derin vadilerden, kanyonlardan süzülüp giden Dragonçayı üzerinde faaliyet gösteren bir baraj, bir sulama regülâtörü ve altı adet hidroelektrik santrali, çok sayıda alabalık çiftliği ve içme suyu bağlantıları ile Anamur için candır, kandır, hayattır.
Dragon Çayı/Kocaçay üzerinde tarihi Alaköprü yakınlarında inşa edilen Alaköprü Barajından, denizaltına döşenen borularla KKTC’ye su götürülmüş, hayaller gerçeğe dönmüştür. Artık Kıbrıs için su gerçeğin kendisidir. Girne yakınlarındaki Geçitkale Barajında toplanan su, içme suyu ve tarımsal sulamada kullanılacaktır. Fakat iki senedir içme suyu ve tarımsal sulama şebekelerinin tamamlanmaması nedeniyle biriken suyun denize akmaya devam ettiği söylenmektedir.
Dragon Çayı/Kocaçay üzerinde yapımı tamamlanan Alaköprü Barajının bir başka önemi de Anamur ve Bozyazı Ovalarını sulayacak kapalı devre sulama sistemine sahip olmasıdır. Anamur ve Bozyazı Kapalı devre sulama sisteminin 1/3’ünün tamamlandığı, yapım çalışmalarının devam ettiği ifade ediliyor. Anamur-Bozyazı Kapalı devre sulama sisteminin 2018 yılı sonuna kadar tamamlanması ve kullanılmaya başlanması bekleniyor. Kapalı devre sulama sistemi ve yeni yapılacak göletler ile geniş arazilerin sulu tarıma açılması, daha çok üretim ve daha çok kişinin iş güç sahibi olması demektir. Kapalı sistemin bir başka faydası da, seraların sulanmasında kullanılan yeraltı sularına ve elektrik enerjisi kullanmaya gerek kalmayacağıdır. Zira mevcut sistemde yer altı ve yer üstü su kaynakları çevre etkenlerle kirlenmiş, tuzluluk oranı artmış kullanılamayacak hale gelmiştir.
Bundan önceki yazılarımızda sözünü etmiştik. Dragon çayına ve Sultansuyuna kanalizasyon atıkları karışmakta, çevre ve insan sağlığını tehdit etmektedir. Ne yazık ki sorumlu olanlardan ses, seda yoktur. Yapılan birkaç basın açıklaması ve yazışmadan ibarettir.
Doksanlı yıllarda yapımına başlanan D-400 Mersin-Antalya Yolunun (Akdeniz Sahil Yolu) önemi çok büyüktür. Adana ve Mersin’i Antalya’ya, Batı bölgelerine bağlayan Akdeniz Sahil Yolunun önemli bir bölümünün yapımı tamamlanmış ve ulaşıma açılmıştır. Anamur-Silifke yolunda, Bozyazı-Aydıncık arasında bir bölüm ile Büyükeceli Beldesinde yapım çalışmaları devam ediyor. Yine Anamur-Gazipaşa yolunda çalışmalar hızlanmıştır.
Geçen yıl yapımına başlanan Anamur-Gazipaşa arasındaki Melleç Viyadüğü ve bağlantı yolları tamamlanmış olup Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katılacağı bir törenle açılacaktır. 29 Ekimde açılışı yapılacak viyadükle Anamur-Gazipaşa arası 4,5 km. daha kısalmış olacak. Proje tamamlandığında 80 km’lik Anamur-Gazipaşa arasını daha kısa sürede gitmek mümkün olabilecektir.
12 Temmuz 2016’da yapım çalışmalarına başlanan Melleç Viyadüğünün bitiminde, bitmiş halde bekleyen 3. Tünel de hizmete açılacak. Melleç Viyadüğünün toplam köprü uzunluğu 410 metre, genişliği 23 metredir. Köprü ayaklarının yüksekliği 54 metreye kadar çıkmaktadır. Köprü, 11 açıklık olarak projelendirilmiş, 2 adet kenar ayak ve 10 adet orta ayaktan oluşmaktadır.
Melleç Viyadüğüne başlanması ve yapımı daha önce tamamlanan tünellerin açılışı sırasında karşılaştığımız bir işadamının, “bu iş ne kadar sürerse o kadar para, ihale demektir” demiş, hayretler içinde kalmıştık. Sonradan öğrendik ki, daha ihale edilmemiş, kazma vurulmamış bölümler varmış. Anamur-Gazipaşa sınırına kadar olan 48 km’lik yol 2010’dan beri hala bitmiyor. Kaç kere temel atma töreni yapıldı, kaç kere açılışlar yapıldı, kaç kere kesin bitiş tarihleri verildi. Sonuç ortada.
Bu haber 1436 defa okunmuştur.