gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 32  
»Bugün 1301  
»Toplam 15043489  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.117.76.7
» Bu sitemizi ziyaretiniz

BUGÜN BAYRAM

Hüseyin SİNASİ

26 May?s 2020, 16:08

Hüseyin SİNASİ

          BUGÜN BAYRAM 

       Bugün bayram. Hani Rahmetli Barış Manço bir şarkısında,

      Bugün bayram,

      Erken kalkın çocuklar.
      Giyelim en güzel giysileri,
      Elimizde taze kır çiçekleri
      Üzmeyelim bugün annemizi…der.

      Evet, bugün bayram. Ve tarih 24 Mayıs 2020. Ramazan bayramının birinci günü. Bayramlar şeker gibi tatlı, çocuklar kadar şen, şakrak, anne ve babalar kadar umut ve mutluluktur. Ama bu sene bayramlar bir başka kutlanıyor.

      Dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi ülkemizde de korona salgını nedeniyle çeşitli kısıtlama ve yasaklar sözkonusu. 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramında, 19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramında olduğu gibi Ramazan Bayramı süresinde de sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Bu nedenle bayram kutlamaları bu sene sadece evlerde, evlerin balkonlarında sosyal mesafe kuralına uygun olarak yapılıyor. Belki bundan böyle pek çok kutlama eskisi gibi değil yeni şartlara ve kurallara göre gerçekleşecek. Klasik bir ifade ile “hiçbir şey eskisi gibi olmayacak.”

      Dünya genelinde korona hastalığına yakalanan kişi sayısı artmaya devam ediyor. Anlık verilere göre 5 milyon 510 bin kişide covid19 tespit edilmiş, 350 bin can kaybı yaşanmış, 2 milyon 260 bin kişi hastalığı atlatmış ve 2 milyon 900 bin kişi hastalıkla mücadele etmektedir. Bazı ülkeler salgını nispeten kontrol altına almış ve tedbirleri gevşetmeye başlamış, bazı ülkelerde ise hastalık etkisini göstermeye devam ediyor.

      Elimizdeki son verilere ve Sağlık Bakanlığı yetkililerine göre ülkemizde durum kontrol altındadır. Günlük ilan edilen verilere göre covid19 tespit edilen kişi sayısı 155 bin 686, can kaybı 4 bin 308, iyileşenlerin sayısı 117 bin 602, halen tedavisi devam eden hasta sayısı 33 bin 776’dır.

       Bütün dünya ülkelerinde olduğu gibi, 11 Mart 2020’den beri ülkemizde uygulanmaya başlanan çeşitli kısıtlama ve tedbirler, kontrollü yeni bir hayat tarzını beraberinde getirmektedir. Nedir yeni hayat tarzı, izolasyon, koruyucu maske, 1,5 metre mesafe. Bunlar hem kişisel olarak, hem de toplumsal olarak uymamız gereken kurallar. Elbette temizlik de önemli. Ama bu covid19 mikrobu ile birlikte yaşamayı öğreneceğiz.

       Bugün bayram dedik, fakat bayram gibi bir bayram değil bu. Korona salgını nedeniyle iki aydan beri camiler ibadete kapalıydı. Camilerde, mescitlerde cemaatle vakit namazları, cuma namazları, teravih ve bayram namazı kılınamadı. Ancak şartların uygun olması halinde 29 Mayıstan sonra camilerin kademeli olarak ibadete açılacağı söyleniyor. Bu ramazanda oruç, sahur, iftar, teravih, dua, fitre ve zekat Allah ile kulu arasında kaldı. Kimse iftar sofralarının, zengin yemek çeşitlerinin reklamını yapamadı. İftar çadırları kurulmadı, yardım paketleri gösterişten uzak teslim edildi. Böylesi bir bakıma iyi de oldu.

       Bugün bayram. Elbette bayram aile arasında yine kutlanacak. Bu bayramda eş dost, akraba ve mezarlıklarda ölmüşlerin ziyareti yok. Büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden, yanaklarından öpülmeyecek. Misafire tatlılar, şekerler ve kolonya ikram edilemeyecek. Bayram gezmelerinde çocuklara bayram harçlığı verilip sevindirilemeyecek. Ama telefonla veya mesajlarla uzaktan da olsa bir bayram kutlanacak.

       Şeker tadında bayramınızı kutlarken, sevgi, saygı, sağlık, esenlik, iyilik ve güzellik dolu günler dileriz.

                                                                            Hüseyin ŞİNASİ

Bu haber 1908 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur