gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 44  
»Bugün 3757  
»Toplam 15349053  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.207.133.13
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Kurban bayramı kutlamalarından

Hüseyin SİNASİ

10 Ekim 2014, 11:52

Hüseyin SİNASİ

               

         Bu sene de bir kurban bayramı geldi geçti. Milli ve dini bayramlar, kültürel hayatımızın bir parçası olarak sevinçtir, kavuşmadır, barışma ve kucaklaşmadır. Bayramlar belki biraz da hüzün ve hesaplaşmadır.

Yılda iki kez yaşanan dini bayramda telaş günler öncesinden başlar. Arife günü bu bayram telaşı ve koşuşturması doruğa ulaşır. Ama bayram günü, bayram namazının ardından çekilen tün sıkıntılar, telaş ve koşturmalar unutulur ve bayramlaşılır.

Bayram namazlarında camiler daha bir kalabalık oluyor. Camilerde diz dize gönül gönüle kılınan bayram namazından sonra, ilk tokalaşmalar, kucaklaşmalar yaşanır. Bu bayramlaşma düzeni önce aynı saflardan başlayıp, diğer saflarla devam eder. Son yıllarda cami cemaati arasında başlayan ve yaygınlaşan sırayla bayramlaşma geleneği iyi bir uygulama olmuş. Bu sene bir benzerine Akdeniz Camiinde şahit olduk.

         Bu kısa bayramlaşma merasiminden sonra herkes evlerine dağılır ve aile içinde de küçük bir bayramlaşma ve kucaklaşma seremonisi yaşanır. Bayramların en köklü alışkanlıklarından biri de büyüklerin ellerinden, küçüklerin yanakları öpülmesi, bayram harçlıklarının verilmesidir. Elbette büyükler arasında da hediye alışverişleri yaşanır. Ardından küçük bir kahvaltı faslı ve anne, baba ve yakın aile fertleri ziyaret edilmekte hal hatır sorma faslı başlar. Uzakta iseler telefon edilip bayramları kutlanmaktadır. Bu esnada şekerler, tatlılar, pastalar ikram edilmekte, hoş sohbetler edilmekte, anılar tazelenmekte, ölenler hayırla anılmakta, ziyaretler ziyaretleri kovalamakta ve derken  sayılı bayram günleri gelip geçmekte, ayrılık günleri kapıya dayanmaktadır.

         Ramazan bayramında olduğu gibi, kurban bayramının da kendine has kutlama alışkanlıkları vardır. Anamur ve Bozyazı’da kurban bayramı kutlamalarında esas konu kurbanlıklardır. Keçi, koyun ve az sayıda sığır cinsiden kurbanlık tercih edilirken, kimileri kesecekleri kurbanı kendileri beslemeyi, kurbanlık beslemeye imkanı olmayanlar da, yakınlarından ve bu işi meslek haline getirmiş kişilerden kurbanlık alma yoluna gidiyorlar.  

Daha önceleri Anamur’un hemen hemen her tarafında kurbanlık satışları yapılırken, şimdilerde kurban pazarı kurulmakta ve satışlar orada yapılmaktadır. Bu sene kurbanlıkların pahalı olacağı daha çok öncelerden söylenip durmakta idi. Ancak arife günü ve bayramın ilk günü çoğu kurbanlıkların elde kaldığı veya daha ucuza gittiği söyleniyor.

Kurbanlık almak isteyenlerin ucuza, saymak isteyenlerin de pahalı satmaya çalışmasını anlayabiliyoruz. Ancak, nasıl olsa bu mal satılacak diye fahiş fiyat çekenleri, hayvana çeşitli aşı ve ilaçlar vererek insan sağlığı ile oynayanları, konuyu bir dini vecibe olarak düşünmeyen ve para kazanmayı hayal eden birilerinden alınan kurbanlığın durumu ne olur bilemiyorum.

Beş on yıldır Anamur Belediyesi, kurbanlık satışlarında olduğu gibi, kurban kesimini de belli bir düzene koymuş. Şehir içinde herkes, kafasına göre isteği yerde kurban kesemiyor. Mezbaha ve kurban kesim yerleri belirlenmiş. Daha önceki yıllarda belediyeye ait mezbahada kurban kestirmeyi düşün ve manzara hoşumuza gitmemişti. Bu sene mobil kurban kesim aracı kurmuşlar, halkın yoğun ilgisi ile karşılaşılmış. Ama bu tür yerlerin sayısının artması lazım. Elbette bazı siteler de kendi imkanları ile kurban kesim yerleri oluşturmuşlar. Buralarda da en önemli sorun kurban kesecek ehil insanların bulunamaması. Böyle durumlarda kasaplara ilgi ve rağbet çok fazla oluyor.

Anamur ve Bozyazı’da yaşanlar bir türlü doğadan kopamıyor. Her fırsat bulduğunda kırlara,  yükseklere çıkmayı, gezip dolaşmayı seviyor. Belediyeler yakın çevrelerde Çevre ve Orman Bakanlığı ile anlaşarak halkın piknik yapabileceği alanlar oluşturamaz mı? Bu alanlarda çevrede yaşayan hayvanlar bulunsa, çeşitli ağaçlar, bitkiler ve çiçekler bulunsa, kentin sıkıcı ve boğucu havasından kopup gelen aileler çocuklarına bu hayvan, bitki ve canlıları gösterip bilgi ve görgülerini geliştirebilseler ne kadar iyi olur değil mi?

Bayramlarda siyasi partilerde de bayramlaşma törenleri yapılıyor. Ama yazımızı uzatmamak için bu konuyu başka bir yazıya bırakalım.  

 

Bu haber 1692 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Kısır döngü, enflasyon, faiz, döviz, borçlanma.18 Eyl?l 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur