gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 8  
»Bugün 399  
»Toplam 15045840  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 52.14.130.13
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Yerel seçimlere doğru, adaylar

Hüseyin SİNASİ

13 Aral?k 2023, 15:40

Hüseyin SİNASİ

                             

31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyeliği ve muhtarlık seçimlerine sayılı günler kaldı. Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen seçim takvimi 1 Ocak 2024 Cuma gününden itibaren işlemeye başlıyor. 31 Mart seçimlerine bu tarihten sonra sadece 90 gün kalıyor.  

Yerel seçimlere gün saymaya devam edilen şu günlerde, henüz siyasi partilerin il genel meclisi üyeliği, belediye başkanı ve belediye meclis üyesi adayları henüz netleşmiş değil.

Bu durum aslında biraz da siyasi partilerin tutum ve davranışlarındaki belirsizlikten kaynaklanıyor. Partiler seçime tek başına ve kendi adayları ile mi girecek, yoksa geçmiş seçimlerde olduğu gibi ortak veya işbirliği ile mi, yola devam edecekler belli değil. Özellikle muhalefet partileri 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçim sonuçlarının etkisinden kendilerini kurtarabilmiş değiller.

Yerel basından ve sosyal medyadan takip ettiğimiz kadarı ile bölgemizde çok sayıda kişinin adayım diye ortaya çıktığını görüyor, sokakta, büro ve işyerlerinde ağırlıklarını ölçmeye çalışıyor, gözlemlerimizi dostlarla paylaşıyor, yorumlarını alıyoruz. Gerçekten bazı aday adaylarının toplumda seçimi etkileyecek bir karşılığının olmadığı anlaşılıyor. Bu durumu onlar da bildikleri halde, kime ve hangi amaca hizmet için böyle bir yola girdikleri merak konusu oluyor. Gerçekten aday olmaktan öte başka bir düşünceleri var ise bunlar hiç de ahlaki olmayan şeylerdir.  

Adaylar belli değil dedik. Bu durum siyasi parti genel merkezlerinden kaynaklanan bir sorun aslında. Bir beldenin, ilçenin yerel yöneticisini bile belirleme yetkisini üstüne alan, siyasi partilerin genel merkez yönetimleri, halkı hiçe sayıyor, halkın seçme-seçilme hakkını elinden alıyor, halkın aklıyla alay ediyorlar.  Asıl sorun halkın yasal hak ve hukukuna sahip çıkmamasından, çıkamamasından kaynaklanıyor.

Beş altı ay öncesine gidelim, milletvekili seçimlerinde partiler ne yaptı? Aday listelerini ve sıralamaları, partilerin genel merkezleri ve genel başkanlar istediği gibi belirledi. Vatandaş istese de isteme, beğense, beğenmese de partilerinin milletvekili aday listesine oy verdi. Seçilenler veya seçilebilecek yerde olanlar genel merkezlerde üç beş kişinin veya genel başkanın belirlediği kişiler oldu. Bu listelerin hazırlanması sırasında çeşitli oyunlar döndüğü öteden beri hep yazılıp çiziliyor. Ortada ahlaksız bir durum var. Peki, böyle bir milletvekilinden ve bunların meydana getirdiği meclisten halkın yararına bir karar çıkar mı? Artık gerisine siz karar verin?

Yerel seçimlere ve adayları konusuna dönecek olursak. İktidarı, muhalefeti bütün partiler, özellikle seçim kazanma potansiyeli yüksek olan partiler ne yaptılar? Aday olacaklar, şu tarihe kadar başvurularını yapsınlar, dediler. Nereye, il ve ilçe başkanlıklarına veya genel merkeze. Eyvallah. Başvuru dilekçenizi hazırladınız ve kapıya dayandınız, haydi sökül paraları, ağanın eli tutulmaz. Gerekli yerlere yüklü miktarda bağışları yaptınız. Dosyayı teslim ettiniz ve bu iş tamam. Artık başkansın, aslansın, kaplansın, başkanım geldi, başkanım gitti. Tabii ki bu, işin bir yüzü. Başvurunu adım adım takip edecek genel merkezde adamların olacak. Veya genel başkana bir telefon kadar yakın olacaksın. Gözü hep seninle ilgili gelişmelerde olacak. Paran yoksa adamları yedirip içirmediysen, içeride adamın da yoksa eyvahlar olsun.   Senden para alamadılarsa, dosyanı alır gibi yapar bir tarafa atarlar. Kimse senin, geçmişte ne yaptığına, ne yapacağına, tecrübene, bilgi birikimine bakmaz. Bir köşeye kullanılmış peçete gibi fırlatılıp atılırsın.

Haydi, tüm engelleri aştın ve aday oldun. Çevreni saran çakalları gözetmen, sağına, soluna dikkat etmen, kendini sağlama alman lazım. Yoksa iş işten geçmiş olur. Belgesellerde izliyor, görüyorsunuz, çakallar avlarına sürü halinde saldırır, sonra aralarında pay kavgasına tutuşurlar.

Uzatmayalım. Bütün aday adaylarına, çıktıkları yolda başarılar diliyoruz.

     

 

Bu haber 79 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur