Anamur’a doğalgaz gelmesi konusu bir kere daha gündemde. 1 Temmuz 2020’de, Antalya’dan Anamur’a doğru uzanacak 280 km uzunluğunda doğalgaz boru hattının mühendislik hizmetleri ihaleye çıkıyor
Antalya’nın doğusunda kalan Serik, Manavgat, Alanya ve Gazipaşa ilçeleri ile Anamur’a ulaşması düşünülen doğalgaz boru hattının arazi-etüt, harita, kamulaştırma ve detay mühendislik işlerinin 450 gün içinde tamamlanması planlanmaktadır.
Geçtiğimiz aylarda Anamur’da doğalgaz kullanılması konusu yine gündeme gelmişti. Yapılan açıklamalar üzerine doğalgaz hatları konusunda ülke genelinde yetkili kuruluş Botaş’ın sitesine girip haritaları kontrol etmiş ve Antalya’dan Anamur’a ulaşacak doğalgaz boru hattının proje aşamasında olduğunu görmüş ve şaşırıp kalmıştım. Çünkü o tarihlerde doğalgazın Mersin-Erdemli-Silifke yönünden geleceği yazılıp çiziliyordu. Ama Konya-Karaman-Ermenek üzerinden gelmesi çok daha ekonomik ve pratik olurdu.
Bu arada pek fazla gündeme gelmeyen bir konu daha var. O da Botaş’ın bir kente doğalgaz hattı getirirken belli bir oranda teminat istemesidir. Geçmiş yıllarda bu teminat konusu halk arasında pek fazla ilgi görmemişti. Öncelikle bu sorunun aşılması gerekiyor. Bu konuya belediyenin, kaymakamlığın, sivil toplum kuruluşlarının, odaların sahip çıkıp, halkı teşvik etmeleri lazım.
Mersin, Adana, Osmaniye ve Hatay 2008’de Aksa şirketine bağlı Çukurova Aksa’ya ihale edilmiştir. Yani Botaş doğalgazı Adana’ya, Hatay’a, Osmaniye’ye ve Mersin’e getiriyor, şehir içindeki sistemi dağıtım şirketi üsleniyor. Bu durumda Anamur’da, Bozyazı’da doğalgaz dağıtım hattını Çukurova Aksa kuracak ve işletecek demektir. Ama altyapı konusunda yapılmış hiçbir şey yoktur.
Doğalgaz dağıtım şirketi, bir kentte yeraltı doğalgaz hattı döşerken, belediyelerle birlikte hareket edecek, koordineli çalışacaktır. Hatırlanacağı gibi geçmiş yıllarda Anamur’a doğalgaz konusu yine gündeme gelmiş, belediye yönetimi ile Aksa uzlaşamamıştı. Bakalım Aksa ile şimdiki belediye yönetimleri nasıl anlaşacak ve vatandaşa doğalgazı ulaştıracaklar. Bu defa iş biraz daha zordur. İşin içine Büyükşehir Belediyesi de girmiştir. Bu konuda ilgili tarafların olumlu yaklaşmasını bekliyoruz.
Anamur’da geçtiğimiz yıllarda ana yollarda şebeke yenileme ve sıcak asfalt çalışması yapıldı. Doğalgaz konusu bu çalışmalardan önce de gündemde idi. Keşke su, kanalizasyon, elektrik, telefon hatları gibi doğalgaz hattı çalışmaları da yapılabilmiş olsaydı. Şimdi doğalgaz şirketi gelecek yolları yine kazıp, köstebek yuvasına çevirecek. İşin ekonomik boyutu bir tarafa, vatandaş bir sürü sıkıntı yaşayacak.
Birörnek vermek gerekirse, Anamur’da Akdeniz Mahallesi, son yıllarda ilgi çekmeye ve gelişmeye başlayan bir bölgedir. Mahalle 2000’li yıllardan itibaren gelişmeye başladığı için yol, su kanalizasyon, elektrik, telefon gibi altyapı sorunları vardır. Bu bölgede bazen ilgili kurumlar tarafından altyapı çalışmaları yapılıyor. Biri yapıyor, gelip diğeri kazıyor, çalışma sonrasında yarım yamalak kapatıp gidiyor. Bir başka kurum geliyor bir çalışma da o yapıyor, yine yollar, sokaklar kazılıyor, devran böyle dönüp duruyor. Böylece bir sokak sene içinde üç beş kere kazma vurulmuş, yeniden yapılmış oluyor. Altyapı çalışması yapan kurumun yetkililerine bazı konularda önerilerde bulunuyorsun, tamam diyorlar, hallederiz diyorlar. Fakat yine kendi bildiklerini okumaya devam ediyor, vatandaşı adam yerine koymuyorlar.
Geçtiğimiz yıllarda belediye başkan yardımcılarından biri ile sohbet ederken, böyle bir konuyu konuşmuştuk. Bu arkadaşımız kardeş şehir çalışmaları nedeniyle birkaç defa yurtdışına çıktığı için; bu işlerin oralarda nasıl olduğunu sorduk. Dedi ki, bir sokakta çalışma yapılacaksa, orada yaşayan herkesin görüşü alınır, tartışılır, ondan sonra verilen süre içinde ve belirlenen maliyette iş bitirilir. Kendisine peki bu işler bizde neden olmuyor, dedik. Burada olmuyor diye cevap verdi.
Bizim kamu görevlileri kraldan daha çok kralcı, burnundan kıl aldırmayan tiplerdir. Devlet kurumlarında yalan, hile, düzenbazlık, rüşvet, adam kayırma, nemelazımcılık, adam sendecilik almış başını gitmektedir. Aslında bu gibi şeyler olmadan bir iş yapmak, yaptırmak da zordur. Bir devleti yıkan, toplumları yok eden bu gibi yanlış anlayışlardır. Yalan ile hile ile düzenbazlık ile rüşvet ile iş yapmak, yaptırmak, buz üzerine yazı yazmaya benzer.
Anamur’a doğalgaz gelecek, gelmeli. Anamur’a organize sanayi bölgesi yapılacak yapılmalı. Anamur’a meyve sebze hali yapılacak yapılmalı. Anamur’a Sugözünden içme suyu gelecek, gelmeli. Mersin-Antalya Sahil Yolu yılan hikâyesine döndü, tamamlanmalı. Ama bu kafa ve mantıkla işimiz zor, çok zor.
Bu haber 2998 defa okunmuştur.