ZAMAN SU GİBİ AKIP GİDERKEN
Zaman, acılarıyla, sevinçleri, hüzünleriyle, mutlulukları, hayal kırıklıklarıyla su misali akıp gidiyor. Geçip giden zamanı, akıp giden suyu durduramazsın. Aslında geçip giden bir ömürdür.
Temmuz ayındayız. Hava sıcak. Anamur Saat Kulesinde öğle saatlerinde, sıcaklık 47 derece gösteriyor.
Anamur, coğrafi konum olarak Türkiye’nin en güney ucunda yer alıyor. Kıbrıs’a 75 km. uzaklıkta, Mersin ve Antalya il merkezlerine ulaşım D-400 sahil yolu ile yapılabiliyor. Anamur’a otobüs ile Antalya’dan, Mersin’den ve Konya’dan beş altı saatte ancak ulaşılabiliyor.
Anamur’un iklim özellikleri için ders kitaplarında, “yazları sıcak ve kurak, kışları ılık ve yağışlıdır, der. Akdeniz Bölgesinin Orta Toroslar bölümü, Taşeli Platosunda yer alan Göksu nehri üzerinde yapımı tamamlanan Ermenek ve Gezende Barajları çevrenin iklim yapısını değiştirmiş, ekolojik dengeyi bozmuştur. Kıbrıs’a su götürmek amacıyla Anamur Kocaçay üzerinde yapılan Alaköprü Barajı nedeniyle çevrede yağış azalmış, kuraklık artmıştır.
Anamur ve Bozyazı Ovası muz seraları ile dolmuş, naylon denizi haline dönüşmüş, denge bozulmuş, sıcaklık artmıştır. Değişen ve bozulan ekolojik dengeler nedeniyle yükseklere ve yaylalara kar yağışı azalmış, sahil kesimde yağışın şekli, zamanı belirsizleşmiş, ne zaman ne olacağı bilinmez hale gelmiştir. Yeraltı ve yerüstü su kaynakları azalmış, hatta kurumuş, toprakta tuzlanma ve çölleşme başlamıştır.
Anamur, Bozyazı ve çevresinde ekonomik hayat, tarım, hayvancılık, ticarete dayanır. Yaş meyve sebze üretimi, muz ve çilek yetiştiriciliği olmazsa olmazlardandır. Örtü altında –Seralarda- muz üretimi artmaya devam ediyor.
Muz, çilek ve sebze üretimi için yol, su ve elektrik çok önemlidir. Yolu, suyu ve elektriği olmayan yerin ekonomik değeri azdır. Anamur ve Bozyazı Ovalarında bir dönüm tarla 150 bin, 200 bin liradan alıcı bulurken, kırsal alanlarda bu fiyat daha aşağılardadır.
Yerelde yol yapımı belediyelere, elektrik dağıtımı özel şirketlere, su DSİ’ye bırakılmıştır. Anamur ve Bozyazı’ya hizmet verecek kapalı devre sulama sistemi projesinde çalışmalar devam ediyor. Sistemin bir kısmının gelecek yıldan itibaren hizmete girmesi bekleniyor. Su kaynaklarının Devlet Su İşlerine devredilmesine bağlı olarak yerel sulama birlikleri de kapatılmış, personeli DSİ’ye geçmiştir.
Yazın sıcaktan, kışın soğuktan şikayet ediyoruz. Ancak güneş ve sıcak meyve ve sebzelerinin gelişmesi, yetişmesi, için gerekli. Muz sıcak ve nemli havayı sever. Çilekçiler için de kışın bir süre soğuk olması lazım.
Çilekçiler sezonu çoktan kapattı. Bu sene üretimden ve fiyatlardan memnunlar. Muzcular da öyle.
Muzcular için mücadele yıl boyunca devam ediyor. Daha önceleri Mart ve Nisan aylarında başlayan bakım, onarım, yaz aylarında sulama, gübreleme, doğum, Ekim ve Kasım aylarında dalların kesimi ile biten muz hasadı, artık yılın bütün aylarına yayılmış bulunuyor.
Hüseyin ŞİNASİ
Bu haber 1151 defa okunmuştur.