gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 20  
»Bugün 758  
»Toplam 14974952  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 54.160.244.62
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Seçime bir hafta kala…

Hüseyin SİNASİ

15 Haziran 2018, 07:37

Hüseyin SİNASİ

 

                      

 

24 Haziran seçimlerine bir hafta, on gün kadar bir zaman kaldı. Cadde ve sokakları dolaşıyor, seçim bürolarını gözlemliyor, esnaf kesimi ile konuşuyoruz, vatandaş seçim havasına girmiş değil. Seçime kadar da böyle devam edecek gibi görünüyor.  

 

Her kesimden insanlarla konuşuyor, nasıl oy kullanacaklarını, tercihlerinin ne olacağını anlamaya çalışıyoruz. Şimdiye kadar aldığımız cevaplara bakılacak olursa, durum karışık. Seçimler için doğru bir tahmin yapmak çok zor.

 

Konuştuğumuz kişilerin ilk söyledikleri ile son söyledikleri arasında yaman çelişkiler var. Anlaşılan herkes birbirini kandırmaya, öyleymiş gibi gözükmeye çalışıyor. Kafası en fazla karışık olanlar da MHP’liler. Bazı Ak Partililerin de artık eski heveslerinin olmadığı anlaşılıyor. CHP’liler iyi bir rüzgâr yakalamış görünüyor. İyi partililer heyecanlı ve hevesliler.

 

Bu seçimde ilk defa uygulanacak olan ittifak konusunun pek anlaşılmadığı, herkesin kendine çalıştığı bir kampanya dönemi yaşıyoruz. Mesela Ak Partililer kendi adaylarına oy istiyor. MHP’liler de Cumhurbaşkanlığında Erdoğan’a, milletvekilliğinde MHP’ye oy istiyorlar.

 

CHP, İyi Parti ve Sp arasındaki ittifak da benzeri durumlar söz konusu. Herkes kendi adaylarını ön plana çıkarmaya çalışıyor. Millet İttifakına mensup partilerin adaylarını ikinci tura göre planlaması çok yanlış. Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi ilk turda kazanacağını iddia etmeleri lazım. Bir başka yanlışları da Erdoğan karşıtlığı üzerinden oy devşirmeye çalışmalarıdır. Vatandaş yeni bir şey duymak, sorunlarına nasıl çözüm bulunacak bilmek ve duymak istiyor

 

Geçmiş seçimleri incelediğimizde, MHP’den Ak Partiye, Ak Partiden MHP’ye geçişler, gidip gelmelerin oluğunu görüyoruz. Aynı şekilde CHP’den MHP’ye, MHP’den CHP’ye kaymalar söz konusudur. HDP ile CHP arasında da benzer durumlar var. Bu seçimde ittifaklar ve İyi Parti nedeniyle partiler ve seçmenler arasında geçişler yaşanacak. Ak Partiden SP’ ye, İyi Partiye, HDP’den Ak Partiye kaymaların olması muhtemeldir.

 

24 Haziran seçimleri için değerlendirme yaparken, Meral Akşener ve İyi Parti faktörünü göz önünde bulundurmak gerekiyor. MHP’den, CHP’den, Ak Partiden, SP’den ve eski ANAP ve DYP gibi toplumda belli bir yere gelmiş partilerin mensuplarından oluşan bu partinin bu seçimlerde ne yapacağı merak konusudur. Bazı kesimlerde ANAP gibi, AK Parti gibi bir çıkış yakalayabileceği konuşuluyor.

 

Ülkemiz, çok partili seçimlere 1946’da geçti. Demokrat Parti 1950, 1954 ve 1957 seçimlerinde sandıktan başarıyla çıktı.

 

1960 Askeri darbesinden sonra kurulan AP de 1965, 1969 seçimlerinde iktidar oldu.

 

1973 ve 1977 seçimlerinde CHP başarılı sonuçlar aldı, ama tek başına iktidar olamadı.

 

1980 askeri darbesinden sonra yapılan 1983 seçimlerinde ANAP iktidar oldu. 1987 seçimlerinde de başarısını devam ettirdi. 1991 seçimlerinde ANAP gücünü kaybetmiş olarak çıktı.

 

1995 seçimlerinde Erbakan liderliğindeki Refah Partisi birinci parti oldu. 1999 seçimlerinde DSP birinci, MHP ikinci oldu. DSP, MHP ve ANAP hükümeti kuruldu. 1999 İzmit-Gölcük depremi ekonominin %35’ini alıp götürdü.

 

2002 seçimlerin Ak Parti ve CHP haricindeki bütün partiler baraj altında kaldılar. Ak Parti %35 oy ile meclisin 3/2’sine sahip oldu. Ak Parti 2007, 2011 ve 1 Kasım 2015 seçimlerinden kurduğu ortaklıklar ve koalisyonlar ile başarıyla çıktı.

 

24 Haziran seçimin kaderi, ilk defa oy kullanacak genç seçmenlerin nasıl bir tercih yapacağında gizli. Bu seçimin belki en bilinmeyeni de Meral Akşener ve İyi Partidir. Acaba bu partinin kaderi de 2002 seçimlerinin yıldızı Genç Parti gibi mi, yoksa Anap gibi, Ak Parti  gibi bir kitle partisi mi olacak?

 

Ramazan Bayramınızı kutlar, sağlık, mutluluk ve esenlikler dileriz.

Bu haber 1072 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur