Sosyal Medyanın da Uyulacak Kuralları Var
2014 yılının son ayı, çok hareketliydi. 2015 yılı da siyasi partiler açısından hareketli olacağa benziyor. Olan bitenleri kısaca hatırlayalım. 2014 Aralık ayında AKP Anamur’da ilçe kongresi gerçekleştirdi. CHP Mersin’de İl kongresi yaptı. Anamur Ziraat Odası delege seçimleri gerçekleştirildi.
2015 Ocak ayı başlarındayız. AKP Mersin’de İl kongresi yaptı, MHP Anamur’da ilçe kongresini topladı. Milletvekili aday adayları da kendilerini göstermeye, nabız yoklamaya başladılar.
Bugünlerde alışık olmadığınız biçimde iyi giyimli, takım elbiseli, eli çantalı birilerini görürseniz bilin ki, gönlünden milletvekili adayı olmak, bırakın aday olmayı mecliste ceylan derisi koltuklara kurulmak istiyordur. Kırmayın, gönüllerini hoş tutun, yüzlerine gülün geçin. Çünkü seçildikten sonra aynısını onlar size yapacak.
Bu yazıda AKP Mersin Kongresinden ve MHP Anamur kongresinden söz etmeyi düşünmüştüm. Ancak her iki kongrede de yeni bir şey olmadığından, eski tas eski hamam devam ettiklerinden, sizi başka bir konuyla kucaklaştırmak istiyorum.
Konumuz sosyal medya ve uyulması gereken kurallar olacak. Son on-onbeş yıldır mobil iletişim ve internet kullanımı akıl almaz boyutlarda artıyor. Bu saatten sonra kimse cep telefonu ve internetin önüne geçmeye cesaret edemez.
Yıllar önce bir dostum internet ne işe yarar diye sormuştu. Biz de “internet, akıl ve hayal edemeyeceğin büyüklükte koskoca bir dünya, orada ne yapmak istersen, ne bulmak istersen onu bulursun demiştik.” Nitekim bilgisayar, cep telefonu gibi teknolojik aygıtlardan uzak kalmaya çalışan pek çok insanın da herkes gibi bunları sonuna kadar kullanmaya başladığını net olarak görebiliyoruz.
Evlerdeki, işyerlerindeki masaüstü, dizüstü ve avuç içi bilgisayarlar ile teknoloji harikası cep telefonları internete bağlı değil ise bir anlam ifade etmiyor. Bu araçlar karşılıklı konuşma, haberleşme ve bilgi depolama aracından öte geçemiyor.
İnternet olur da sosyal ağlar (facebook, twitter, instagram gibi) olmaz mı? Elbette sosyal ağlar da büyükten, küçüğe milyonlarca, milyarlarca insanın vazgeçilmezleri arasındadır. Sosyal ağların üye sayıları milyarlarla ifade ediliyor. Bu bakımdan sosyal medyada kullanıcıların uyması gereken bazı kurallar ortaya çıkmıştır. Uyarsınız veya uymazsınız orası size kalmış. Ama yine de biz, araştırmalar sonucu ortaya çıkan sosyal medya kurallarını aktaralım.
1-İnsanları teklifsizce bir grubunuza eklemeyin!
2- Biriyle yazışmaya başlarken nezaket kurallarını unutmayın!
3- Dürtmek de ne demek? Bu ne münasebetsizce bir iletişim kurma biçimi?
4- Mankenlik ya da dizi oyuncusu ajansına başvuru fotoğrafı gibi fotoğraflarınızı yayınlamayın!
5- Deniz ve havuz fotoğrafı diye kendinizi teşhir etmeyin!
6- Değişik ruh hallerine kendinizi kaptırıp mesajlar atmayın. Kimse sizi çekmek zorunda değil.
7- Güvenlik cahili olmayın! Her türlü bilginizi paylaşmayın!
8- Yediğinizi, içtiğinizi görgüsüzce fotoğraflamayın. Hakkınızda basit bir insan yargısı oluşturuyorsunuz...
9- Mıç mıç ilişki yaşayanların balayında otel odasının fotoğraflarını görmek zorunda da değil kimse. Ayrıca 2 gün sonra o ilişki bitince siz ne duruma düşeceksiniz?
10- "Facebook nikahı" diye bir nikah türü yok. "İlişkisi var" yazarken ya da yazdırırken geleceğinizi düşünün!
11- "Klavye delikanlılığı" tabiriyle, insanların siyasi, kültürel veya dini fikirlerine saldırıda bulunmayın!
12- Paylaşımlarınızda cinsiyetçi bir dil ayrımına gitmeyin. "Erkkeeekk" ya da "Kadın gibisin" türünde mesela...
13- Komplekslerinizi sergilemeyin. Paylaşımlarınızı en az iki kere düşünerek yapın:)
14- Kültürlü insan portresi çizeyim derken, cehaletinizi ortaya dökmeyin:)
15- "Trafik canavarı" gibi, siz de "facebook canavarı" olmayın!
16- Kopyala / yapıştır şiirlerden bıktık.
17- "Özlü sözler" gittikçe daha fazla kamyon arkası ya da minibüs yazılarına dönüştü.
18- Birlikte fotoğraf çektirdiğiniz insanları izinsiz etiketlemeyin! Her anını sizin gibi facebook üzerinden paylaşmaya meraklı değildir belki de!
19- Dini duyguları, hastalık gibi olayları kendi reytinginize alet etmeyin! Utanç verici bir duruma düşüyorsunuz!
20- "Bu yazıyı paylaşırsanız üç gün içinde başınız göğe erecek, ama paylaşmazsanız cin çarpmışa dönersiniz" gibi, batıl inançlarınıza engel olamayıp paylaştığınız şeylerle başkalarını ne derece rahatsız edebileceğinizi biraz düşünün! Paylaşım kirliliği!
21- Hastalık bilgilerinizi, hastane görüntülerinizi paylaşmayın. İnsanlardan bu görüntüleriniz aracılığıyla ilgi dilenmeyin. Aciz ve acınası istekler bunlar. "Yarın ameliyat olacağım, dualarınızı eksik etmeyin", ya da, "Sayfamda 3000 arkadaşım var, kimse ziyaretime gelmedi" gibi durumunuzu paylaşmak da ne demek? Dostunuz, yakınınız zaten Facebooktan yanınızda olsa ne olacak?
Hüseyin ŞİNASİ