gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 9  
»Bugün 372  
»Toplam 15045813  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.223.196.59
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Anamur'da Bir Doğalgaz Hikâyesi

Hüseyin SİNASİ

15 Kas?m 2023, 18:56

Hüseyin SİNASİ

 

                   Anamur’da Bir Doğalgaz Hikâyesi

      Anamur’da, Bozyazı’da, Aydıncık ve Gülnar’da Çukurova Aksa Dağıtım Şirketi tarafından konut ve işyerlerinde bu kış doğalgaz kullanımına geçilmesi için yoğun bir çalışma yapılıyor. Çukurova Aksa Dağıtım Şirketi tarafından bir taraftan doğalgaz boru hattı döşeme çalışmaları devam ederken, bir taraftan da cadde ve sokakların çevresindeki binalara bağlantı noktaları yerleştiriliyor. Alt yapı çalışmalarının tamamlandığı bazı mahallelerde abone işlemleri başlamış bulunuyor.
      Bölgemizde geçtiğimiz Mayıs ayında başlayan doğalgaz boru hattı çalışmaları, yeni bir iş alanı ve büyük piyasa ortaya çıkarmış. Bu nedenle Anamur, Bozyazı, Aydıncık ve Gülnar’da bu iştah kabartan pastadan daha çok pay alma yarışına tanık oluyoruz. Doğalgaz konusunda bilgi ve tecrübesi olsun veya olmasın birçok şirketin müşteri kabul etmeye başladığını görüyoruz. Bu arada doğalgaz konusunda hiçbir bilgiye sahip olmayan vatandaşın da kafası iyice karışmış durumda.
      Bir vatandaş olarak bir eviniz veya apartmanda daireniz olsun. Şirketler sağa sola astıkları bez afişler veya dağıttıkları bildiriler ile ücretsiz keşif yapıyoruz diyorlar. Çalıyorsunuz kapılarını benim daireye bir bakar mısınız diyorsunuz. Hemen kabul ediyorlar. Gelip daireyi dolaşıyorlar, kabataslak bir fiyat çıkarıp eline tutuşturuyorlar. Düşünüyorsun bir de başkasına sorayım diyorsun. Onlar da geliyor, bakıyor, ölçüp biçiyor, büroya gelin kesin hesabı çıkaralım diyor. Olmadı diyorsun başka birine daha gidiyorsun. Başlıyor anlatmaya, şöyle olursa böyle olur, şunu alırsan şu olur gibi.
      Bakın nasıl oluyor bu işler? Bir apartmanda veya sitede oturuyorsanız. İlk başta bir toplantı yapacak, doğalgazın toplu mu, yoksa bireysel mi kullanılacağına karar vereceksiniz. Müstakil evler için buna gerek yok, zaten bireysel kullanılacak. Apartman ve site yönetimine ortak kullanım hattı yapımı için yetki verilecek. Yönetim piyasa araştırmasını yapacak ve bir şirket ile anlaşıp ortak kolon hattını yaptıracak. Dağıtım şirketine doğalgaz kullanma formları doldurulup teslim edilecek. Şirket hattından sizin binaya bir bağlantı noktası koyacak. Daire sahipleri istediği bir şirkete doğalgaz iç tesisatını yaptıracak. Abone işlemleri yapılacak ve nihayet doğalgaz kullanıma açılmış olacak. Bu aşamaların her birisi ayrı masrafı ve harcamayı gerektiriyor. Kabaca bir dairenin doğalgaza geçivermesi 50-60 bin lirayı buluyor. Binlerce konutu düşünecek olursak büyük para.
      Uzattık bitirelim,  
      Anamur’da doğalgaza geçme konusu, 10-15 yıldır konuşulan, yazılıp çizilen ve sonra unutulup giden bir sorun. Beş altı aydır yapılan bunca çalışma ve toprağa gömülen bunca paraya rağmen bazı çevreler hala olaya şüpheyle yaklaşıyor, olmaz, yapamazlar, yapsınlar bir görelim diyenler var. Olumsuz yaklaşanların bazıları da, Anamur gibi bir yerde doğalgaza ne gerek var, sobamız, kömürümüz var, klima kullanırız diyorlar. Bugün Aksa’nın danışma bürosuna uğradım, abone işlemleri için insanlar kuyruk olmuş, ortalık ana baba günü gibiydi. Demek ki, halkın önemli bir bölümü, mutfakta, ısınmada büyük bir kolaylık, ekonomik ve temizliktir diye, doğalgaza geçmeyi destekliyor.  Bizce de doğalgazın yararları zararlarından çok fazla. Belki en önemli sıkıntı, doğalgazın da diğer petrol ürünleri gibi yurtdışından satın alınıyor olması, yerli ve milli kaynaklar arttıkça, dışa bağımlılık azaldıkça daha iyi olacak.   

Bu haber 142 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur