gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 66  
»Bugün 3852  
»Toplam 15349148  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.207.133.13
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Anamur’a doğalgaz gelecek...

Hüseyin SİNASİ

07 ?ubat 2018, 22:19

Hüseyin SİNASİ

 

                               

 

Şubat ayı başlarında, kış mevsiminin sonlarındayız. Ve hava günlük güneşlik. Şubatın yirmisinde ilk cemre düşüyor. Martta üçüncü cemrenin düşmesiyle bahar gelmiştir artık. Ama eskilerin meşhur bir deyimi daha var, “mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır. O nedenle şu günlerdeki yalancı bahar havasına pek aldanmamak tedbiri elden bırakmamak gerekiyor.

 

Ülkenin pek çok yerinde bir hafta on gündür, gündüzleri sıcaklık 15-22 derecelere kadar çıkabiliyor. Antalya sahillerinde deniz manzaraları yaşanmaya başlanmış bile. Bademler çiçek açmış, meyveye oturmak üzere. Bazı ağaçlar tomurcuklarını göstermeye başlamış. Erkenci dutlar manav tezgâhlarında yerini almış bile.

 

İnsanlar mal ve can güvenliğine, beslenme ve barınma sorununa her zaman büyük bir önem vermiş, bazı çözümler bulmuş durumu kurtarmış. Ancak bir süre sonra bulunan ve kullanılan çözüm yollarının yeterli olmadığı, hatta başka sorunların ortaya çıkmasına neden olduğunu görülmüş.

 

Kış aylarında, doğal olarak ilk akla gelen şey kar, yağmur, çamur, dolu ve fırtınadır. Bu günlerde güneşi görmek insana, huzur ve neşe verir. Ancak geçmişte olduğu gibi günümüzde de güvenlik, beslenme, barınma ve ısınma önemli bir sorundur.

 

Isınma konusunu ele alalım.

 

İnsanlık ateşi bulmuş. Ateşi çeşitli amaçlar için kullanmayı öğrenmiş. Ateş kimi zaman insanları korumuş, kimi zaman yaralamış veya öldürmüş.

 

Günümüzde ısınma konusunda tercihler farklı olmakla beraber, odun, kömür, petrol ürünleri ve elektrik kullanılıyor. Hepsinin iyi tarafları olduğu gibi kötü yanları da var. Mesela, ısınmada odun ve kömür kullansanız çevre kirliliğine neden oluyorsunuz. Fueloil ve motorin gibi petrol ürünlerinde de benzeri durumlar söz konusu.  Belki elektrik kullanmak en kolayı ve temizi. Ama o da pahalı bir tercih.

 

Anamur ve çevresinde ısınmak için elektrikli klimalar, odun ve kömür sobaları ve kat kaloriferleri kullanılıyor. Kış aylarında elektrik kullanımı rekor üstüne rekor kırıyor. Kırsal kesimde odun ve kömür sobaları yaygın olarak kullanılıyor. Türkiye’nin her tarafında olduğu gibi bölgemizde de Başbakanlık tarafından kaymakamlıklar aracılığı ile kömür dağıtılıyor. Ancak dağıtılan bu kömürlerin ısı kalitesi düşük, duman ve is oranı çok yüksek. Bazı aileler ısı kalitesi yüksek ve nispeten temiz ithal kömür kullanıyor. Öbür taraftan katı yakıt veya motorin ile çalışan kat kaloriferi kullananlar da var. Yeni inşa edilen sitelerde merkezi ısıtma sistemleri bulunuyor. Ancak kömürle çalışan bu merkezi ısıtma sistemlerinden havaya çok yoğun olarak duman ve is yayılıyor.

 

Ülkemizin pek çok yerinde doğalgaz kullanılmaya başlandı. Kullananlar genelde memnun. Geçmiş yıllarda Anamur’da doğalgaz kullanımı için bazı girişimler olmuşsa da ilgi görmedi. Ancak bölgemize yakın ilçelerde doğalgaz kullanımının başlaması nedeniyle yine bir kıpırdanma söz konusu. Ermenek ilçe merkezi doğalgazı kullanmaya başladı. Mut doğalgaza ulaşmak için yoğun bir çaba içinde. Mersin ve Tarsus çoktan beri doğalgazı kullanıyor.

 

"Anamur'da Doğal gaz Gelecek..!"



Geçtiğimiz yıl "Anamur'a Doğalgaz Gelecek" şeklinde söylentiler çıkmış, hatta Doğalgaz abonesi olmak isteyenlerin Anamur'da bulunan bir banka şubesine belli bir miktar abone bedeli para yatırmaları gerektiği gündeme gelmiş, yakın çevremizden de yatıranların olduğunu duymuştuk. Ancak belli bir sayıya ulaşmadığından mıdır? nedir? söylentiler sadece lafta kaldı. Yukarıda da belirttiğimiz üzere Anamur nüfusunun yarısı kadar nüfusa sahip ilçeler bile Doğalgaz kullanmaya başladı.

 

Anamur ve Bozyazı’nın da doğalgazı kullanması için önünde bir engel yok. 28 Nisan 2013’de resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Bakanlar Kurulunun 2013/4347 sayılı kararı gereğince doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması hedeflendiğinden, nüfusu 10.000 ve fazla olan ilçelere doğalgaz ulaştırılmasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir. Buna göre ilçedeki elektrik abone sayısının %60’nın istekli olması ve belli bir miktar bağlantı bedelinin peşin olarak yatırılması gerekiyor.

 

Bu konuda STK’ların, Belediyenin, Kaymakamlığın ve siyasi partilerin sorumluluk duygusuyla hareket etmeleri gerekiyor. Abone başına yatırılacak ücret ödenemeyecek bir miktar değil. Önemli olan birilerinin bu konuda önerlik yapmasıdır.

 

Uzatmayalım.

 

Anamur’a doğalgaz gerek.

 

 

 

 

Bu haber 1278 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Kısır döngü, enflasyon, faiz, döviz, borçlanma.18 Eyl?l 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur