Anamur’da Kadir Gecesi kutlamalarından tespitler
20 Temmuz Cuma günü başlayan Ramazanın son günlerini yaşıyoruz. Şüphesiz ramazanın her gecesi, gündüzü birbirinden büyük, derin ve anlamıdır. Ancak ramazan içinde bulunduğu ve son gün içinde olduğu düşünülen, özellikle de 27. gün olacağı varsayılan Kadir Gecesinin önemi ve büyüklüğü tartışılamaz. Bu sene Kadir Gecesi 14 Ağustos Salı akşamı milyarlarca Müslüman tarafından büyük bir şevk ve heyecanla karşılandı.
Kadir Gecesi münasebetiyle Anamur Merkez Camisi tarafından düzenlenen bir programa katıldık. Programa katılım çok yoğundu. Geçen yıllara rağmen bu sene gençlerin, çocukların, genç kız ve kadınların katılımının kalabalık olması dikkati çeken hususlardan biriydi. Zira bundan önceki yıllarda da aynı camide düzenlenen Kadir Gecesi mevlit programlarına katılmış ve böyle bir manzarayla karşılaşmamıştık. Demek ki bu sene müftülük yetkilileri iyi çalışmış, kadın erkek her yaştan insanların programa katılımını başarmış. Bu bakımdan din görevlilerini çabalarından dolayı kutlarım.
Geçen yıllarda olduğu gibi bu sene de mevlit programına katılmak ve Anamur Merkez Camii cemaatiyle teravih namazı kılmak için giderken cadde ve sokaklarda fazla bir kalabalık olmamasına rağmen yine de bir hareketlilik görülebiliyordu. Camiye ulaştığımda da henüz aşırı bir kalabalık yoktu. Bir yer bulup oturmak çok zor olmadı. Tam bu sırada Anamur Müftüsü Muhammet Koçak günün anlam ve önemi konusunda bir konuşma yapmaya başlamıştı. Konu ve konuşmacı birbirine uyuşmuş. Bu nedenle Müftü Bey konuştukça açıldı, konuşma uzadıkça uzadı. Başka zaman olsa insanlar rahatsız olur, şikâyet etmeye başlayabilirdi. Konuşma tamamlandıktan sonra ezan okunup yatsı namazına geçildi. Bu arada Müftü Beyin namaz kıldırmak için imam cübbesini giydiğini gördük.
Ramazanda onüç rekâtı yatsı namazı ve yirmi rekâtı teravih olmak üzere otuz üç rekât namaz kılınıyor. Teravih namazları evde tek başına kılınabileceği gibi cami ve mescitlerde toplu olarak da kılınabiliyor. Belki de birçok kişi için cami ve mescitlerde teravih namazı kılmak daha kolayına geliyor. Gerçekten iftardan sonra tıka basa doldurulan midenin rahatlaması için biraz yürümek ve teravih namazı kılmak iyi geliyor.
Teravih namazlarında iki rekâtta, dört rekâtta, on rekâtta veya yirmi rekâtta bir selam verilebiliyor. Dün akşam da Müftü Bey her iki rekât sonunda selam vermeyi tercih etti. Teravih namazlarında selamdan sonra tekbir getiriyor, salât-ı selam okunuyor, araya ilahiler yerleştiriliyor ve renklendiriliyor. Aralarda bu defa Kuran-ı Kerimden çeşitli sure, ayet ve hadislerden örneklerin yerleştirilmesi çok hoş olmuş. Böylece yarım saat ile kırk dakikada bitmesi gereken teravih namazı bir hayli uzadı. Namaz bitip de dışarı çıktığımızda saat 23.30’a gelmişti.
Caminin dışında çeşitli kuruluşlar hazırladıkları yiyecekleri dağıtırken ister istemez karışıklıklar oluyor ve izdiham yaşanıyor. Belki insanların bir anda dağıtıcıların başına toplanmasa herkes rahatlıkla faydalanabilecek. Ama bu alışkanlık bir türlü kırılamıyor. Böylelikle çoğu kişinin kırılması, gururunun incinmesine neden olunuyor.
Bu vesile ile ramazan bayramınızı en içten dileklerimle kutlar. Bayramların milletimize, devletimize, Müslümanlara ve insanlık âlemine hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. Bayramınız kutlu olsun.
Bu haber 2760 defa okunmuştur.