20 Kasım ile 5 Aralık arasında Anamur dışındaydık. Anamur’dan İstanbul’a uzun bir otobüs yolculuğunu, dönüşte ise uçak ile yolcuğu tercih ettik. Zira İstanbul’dan Gazipaşa’ya uçak bileti çok cazipti. Ancak elverişsiz hava şartları nedeniyle Antalya’ya inmek zorunda kaldık.
İstanbul’da bulunduğumuz iki hafta içinde bazı günler havanın da iyi olmasını fırsat bilerek gezip görme amaçlı seyahatlerimiz oldu. Dolmuşa bindik, Kadıköy – Kartal Metrosunu kullandık. Marmaray ile Boğazın bir yakasından öbür tarafa geçtik. Deniz otobüslerini de kullandık. İstanbul trafiği gerçekten insanı hasta ediyor. Bir yerden başka bir yere gitmek için en az bir saat zaman harcıyorsunuz. Mesela Ümraniye’den Kadıköy’e dolmuşla en az 45 dakikada varabiliyorsunuz. Yine Avrupa yakasında Yeşilköy - Halkalı ile Ümraniye arasını en iyi şartlarla iki saatte gidebiliyorsunuz.
Marmaray’da ve Kartal Metrosunda yolculuk ederken çoğu gencin çantasından bir kitap çıkarıp okumaya başladığını gördük. Onlar adına memnun olduk. Ancak bazı gençler de fırsat buldukça cep telefonları ile oynuyor, kulaklıktan müzik dinliyor, zamanı öyle değerlendiriyor. Onlar adına da üzüldük. Biz de aradan geçen zaman içinde dışarı çakamadığımız günlerde dört beş tane kitap okuma fırsatı bulduk.
Öbür taraftan dolmuş, metroda ve sokakta seyahat edenlerin sanki birbirine küslermiş gibi hiç konuşmadıkları veya konuşulacaksa birkaç kelime ile yetindiklerini gördük. Sokakta kimse kimseye karışmıyor. Özellikle kadınlar o mağaza senin bu mağaza benim koşturur dururken, yürümek için spor ayakkabılarını tercih ettikleri görülüyor. AVM’ler dolup boşalıyor. Semt pazarlarına her şeyi bulmak mümkün ve fiyatlar normal.
Marmaray ve metro hatları yüz binleri bir o tarafa bir bu tarafa taşıyıp dururken, ulaşımı hayli rahatlatmış, yeni metro hatlarının devreye girmesiyle biraz daha rahatlayacak gibi. Ama İstanbul çok kalabalık. Ne kadar yol yapsanız, metro hatlarını çoğaltsanız, boğaz köprülerinin sayısını arttırsanız yeterli gelmiyor. Bu nedenle İstanbul’da ulaşım en önemli sorun olarak gündemde kalmaya devam ediyor. Ne yapıp edip trafiğe çıkan araç sayısının azaltılması lazım. Bu da ancak yeni ve çağdaş ulaşım araçlarına ulaşılabilirliğin sağlanmasıyla olacak şey.
İstanbul’dan kalkan uçağımızın Gazipaşa yerine Antalya’ya inmek zorunda kaldığını ifade etmiştik. Antalya’dan bizi bir servis ile Gazipaşa’ya getirdiler. Şehirlerarası otobüsler gibi her yerde durmadığı için 3 saatte Gazipaşa’ya geldik. Bir başka servis ile de Anamur’a yaklaşık iki saatte ulaşabildik.
Gazipaşa çıkışında bir kilometre tabelasında Anamur’a 81 km yazıyor. Fakat Anamur çıkışı Ören –Toki yakınlarındaki tabelada Gazipaşa 67 km yazıyor. Yetkililer belki de Anamur’dan Gazipaşa’ya gideceklerin gözünü korkutmamak için böyle bir şeye başvurmuş olabilirler.
Anamur’a gelirken Melleç’ten (Demirören) sonra devreye giren tüneller mesafeyi hayli kısaltmış. 15 dakikada gelebiliyorsunuz. Ancak Melleç’ten Kaledran ve Kaledran - Gazipaşa arasında ulaşım hala eski yoldan devam ediyor. Herhangi bir çalışma da görünmüyor.
Daha önce yayınlanan bir yazımızda Mersin-Antalya arası 5 saat olur mu diye sormuş ve bunun gerçekçi olmadığını ifade etmiştik. Özel araçla bile bu mesafenin 5 saatte gidilmesi mümkün görünmüyor. Otobüs ile yolculuk daha uzun bir zamana yayılıyor. Mesela biz Anamur’dan saat 16,30’da çıkıp Antalya’ya akşam 22,30’da varabilmiştik. Bu bakımdan Anamur ve Bozyazılılar için Gazipaşa Havaalanı adeta ilaç gibi geldi. İstanbul’dan bir saatlik bir uçak yolculuğu ardından 2 saat sonra Anamur veya Bozyazı’ya ulaşılabiliyor. Ancak havaalanı en fazla da Alanyalıların işine yaramış.
Bu haber 1690 defa okunmuştur.