gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 11  
»Bugün 691  
»Toplam 15046132  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.222.35.77
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Kum saati işlemeye devam ediyor…

Hüseyin SİNASİ

29 Ocak 2024, 16:16

Hüseyin SİNASİ

                               Kum saati işlemeye devam ediyor…


31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak yerel seçimler için geri sayım ve süreç işlemeye devam ederken partiler de artık aday adaylığı basamağından, adaylık aşamasına geçmiş bulunuyor.

Daha önce yayımlanan yazılarımızda ifade ettiğimiz gibi bütün partilerde adaylık, öyle veya böyle Ankara’da yani genel merkezler tarafından belirlenip ilan ediliyor. Ondan sonrası partilerin yerel yönetimleri ve adayların bilgi, tecrübe ve manevralarına bakıyor. Partileri ve Ankara’yı yakından takip eden bir dostumuz, aday belirlemede dikkate alınan en önemli ölçünün, “lidere bağlılık ve sadakat olduğu” dile getiriyor.

Seçim takvimi, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren resmen, işlemeye başladı. Ancak partilerin başkan adaylarını seçim kuruluna teslim edecekleri son tarih 20 Şubat 2024 mesai bitimine kadardır. Partiler şu ana kadar yaptıkları “belediye başkan adayımız şudur.” demelerinden öte geçmiyor.  Ne zaman seçim kurullarına başvurular yapılır ve ilan edilir, işte o zaman adaylık kesinleşmiş olur.

Partilerde birden fazla aday adayın olduğu yerlerde adaylığı duyurulanlar, sevinirken, aday olamayanlar kırılıp, üzüldüler. Bizim gibi politikanın bir meslek, hatta bir yaşam tarzı kabul edilen ülkelerde bu işler olağandır.  

 Partilerin belediye başkan adayları artık netleşmeye başladığına göre; belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyeliği yarışı da hızlanır. Bu yarışta da kimlerin ön sıralarda, kimlerin listeyi doldurma amaçlı yazıldığı öne çıkıyor. İşin bu aşamasında da kırılanlar, küsenler, başka tarafa geçiverenler olur. Örneğin Anamur Belediye Meclisi 25 üyeden oluşuyor. Listenin ilk on sırası, bunun da ilk beşi çok önemlidir. Ama başkan adayınız seçimi kazanamamışsa mecliste bulunmanızın pek de önemi kalmıyor.

Adaylara geçelim.

Anamur’dan başlayalım. Ak Parti ile MHP arasında varılan anlaşmaya göre Mersin Büyükşehir ve Anamur Belediye Başkanı adayı MHP’den olacak. Cumhur İttifakının Mersin Büyükşehir Başkanı Adayı MHP’li Serdar Soydan, Anamur Belediye Başkan adayı ise MHP’li Hidayet Kılınç oldu. Bozyazı’da Cumhur İttifakı adına MHP’li Mustafa Çetinkaya, Aydıncık’ta Ak Partili aday seçimi kazanmak için yarışacak.

2019 seçimlerinde olduğu gibi, CHP Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ile yoluna devam ediyor. Anamur’da da 2019 seçimlerinde aday olan Durmuş Deniz aday. Bozyazı’da Baykal Arıdeniz seçime giriyor. İyi Parti’nin Anamur Belediye Başkan adayı henüz net değil. Bozyazı’da ise 2009 ve 2014 seçimlerinde Anamur Belediye Başkanı olan Mehmet Türe İyi Partinin adayı olarak seçime katılıyor. İyi Partinin Mersin Büyükşehir adayı da henüz belli değil. Elbette diğer partilerin de adayları ve aday adayları var. Onların durumu seçimi kazanmaktan öte birilerinin kazanmasına veya kaybetmesine etki edecek niteliktedir.  

Yerel seçim yarışını Anamur ve Bozyazı ölçeğinde ele almak ve değerlendirmek gerekirse, halen görev başında olan ve yeniden aday olan Anamur Belediye Başkanı MHP’li Hidayet Kılınç, Bozyazı Belediye Başkanı MHP’li Mustafa Çetinkaya rakiplerine göre yarışa bir adım önde başlıyorlar. Dolayısıyla diğer parti adayları ise biraz daha geriden başlamak zorundalar. Ancak politikada iki artı iki her zaman dört etmez, bazen üç olur, bazen beş olur altı olur. Örneğin Anamur’da 2009 seçimlerinde rahmetli M. Suphi Alp başkan iken seçime yeniden aday olarak girmiş ve kaybetmiş, 2019 seçimlerinde ise Mehmet Türe görev başında iken seçime girmiş ve kaybetmişti.

Anamur ve Bozyazı politik hayatında görev başında iken seçime girip kaybeden adayın bir daha kazanamadığını, politik hayatının bittiğini söylerler. Bu açıdan eski Anamur Belediye Başkanı Türe’nin Bozyazı belediye başkan adaylığı ilginç bir deneyim olacak.

Anamur’da da ilginç bir denklem var. Eşitliğin bir tarafında 2019 seçiminin kazananı Cumhur İttifakının adayı Başkan Hidayet Kılınç, öbür tarafında yine 2019 seçiminin CHP başkan adayı olarak katılan Durmuş Deniz var. Bakalım CHP adayı Durmuş Deniz, 2019 seçiminden sonra devam ettirdiği “tarlada izi olmayanın harmanda yüzü” olmaz anlayışı ile gerçekleştirdiği ziyaret ve halkla buluşma trafiğinden yararlanıp ipi göğüsleyebilecek mi? Benzer bir değerlendirme de başkan Hidayet Kılınç için yapılabilir. Halen görev olmanın sağladığı üstünlük, yaptığı çalışmalar, getirdiği hizmetler, halkla ilişkileri kendisine yeniden başkanlığı getirecek mi, yoksa alıp götürecek mi, birlikte yaşayıp göreceğiz?

Seçime daha çok var. Bu köprünün altından daha çok su akacak. Kum saati, bir taraf dolarken, diğer taraf boşalacak. Seçim çalışmalarında hata yapan, geride kalıp kayıp edecek, sinirlerine hâkim olan, tempoyu iyi tutan kazanacak.

Bitirelim.

Havanın sağı solu belli olmuyor. Üşümeyin, üşütmeyin, hasta olmayın, sağlığınıza dikkat edin. Gerisi olur gider.  

Hoşça kalın.

Bu haber 83 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur