Seçimler ve belediye meclis üyelikleri
30 Mart 2014 yerel seçimlerine bir ay kaldı. YSK tarafından oy kullanacak seçmen sayısı açıklandı. Mersin genelinde 1.185.988 seçmen 4201 sandıkta oy kullanacak. Anamur’da 47.269 seçmen 182 sandıkta, Bozyazı’da ise 19.268 kişi 74 sandıkta oy kullanacak. 2011 genel seçimlerinde Mersin’de 1.136.510 seçmen, Anamur’da 46.292, Bozyazı’da 18.883 seçmen oy kullanma hakkına sahipti. Demek ki 2011’den 2014’e Mersin’de 50 bin civarında, Anamur’da bin civarında seçmen sayısında bir artış söz konusu. Bir bilgi daha verelim. 2011 seçimlerinde 41.790 seçmen oy kullanmış, bunların 41.003’ü geçerli sayılmış, 783 de geçersiz oy kullanılmış. Seçime katılım oranı çok yüksek ve %90,27 olmuş.
Bu seçimlerde, seçmenler dört ayrı oy kullanacak. 1. Büyükşehir Başkanlığı, 2. İlçe Belediye Başkanlığı, 3. Belediye Meclisi Üyeliği, 4. Mahalle Muhtarlığı. Son yapılan değişikliklerle Büyükşehir Başkanlığı ve Belediye Meclis Üyeliği seçim sonuçları hayati öneme sahip oldu. İlçe belediye başkanlığı ile mahalle muhtarlığının konumunu zaten biliyorsunuz. Ama ilçe belediye başkanlığının yıldızının eskisi kadar parlak olmadığını hatırlatalım. Seçeceğimiz Belediye Başkanı Büyükşehir Meclisinin doğal üyesi olacak, ilçe belediyelerine bırakılan iş ve işlemleri koordine edebilecek. Onun için bir başkan seçmek için birbirimizi, kırıp dökmeye, yakıp yıkmaya değmez.
Peki, belediye meclislerinin konumu nedir? Bu konuda da biraz bilgi verelim. Anamur’da belediye meclisi üye sayısı 15’den 25’e çıktı. Bozyazı’da ise 11’den 15’e çıktı. Buna göre Anamur’u Büyükşehir Meclisinde seçilen 5 üye ve başkan olmak üzere 6 kişi temsil edecek. Aynı şekilde Bozyazı’yı da 3 üye ve başkan olmak üzere 4 kişi temsil edecek.
Bilindiği gibi 15 üyeli belediye meclislerinde 2 kontenjan, 25 üyeli belediye meclislerinde 3 üye kontenjan adayı gösterilebiliyor. Burada ilginç bir durum var. Kontenjan üyeliklerini belediye meclisi oyu en fazla olan parti kazanıyor. Yani Anamur’da belediye meclis oylarında birinci olan parti 3 üye fazladan kazanmış olacak. Böylece Büyükşehir meclisinde bir üyeliği kafadan garantilemiş sayılıyor.
Yazının başında Anamur’un seçmen sayısının 47.269 olduğunu belirtmiştik. Eğer 43.240 geçerli oy çıkmış ise geçerli oyların 1/10’u olan 4324 rakamının altında kalanlar hesaba katılmayacak. Ve mecliste temsil edilemeyecek. Onun için oy kullanacakların bu hususa dikkat etmelerinde faydalar var.
Partiler cadde ve sokakları bayrak ve flamalarıyla donatıyor, reklâm panolarına ilanlar veriyor, mahallelerde, köylerde toplantılar yapıyor kendilerini tanıtmaya, anlatmaya çalışıyor. Köy ve mahalle toplantıları için motorize ekipler kurmuşlar, oradan oraya taşıyıp duruyorlar. Bazen Büyükşehir adayları ve milletvekillerini karşılamak, şehir içinde hava atmak için araç konvoyları, meydan mitingleri düzenliyorlar. İnanın, bunların hiçbir etkisi yok. Bu tip siyaset şekli belki geri kalmış, işsizliğin ve ekonomik sıkıntıların yoğun olduğu ülke ve bölgelerde etkili olabilir. Artık teknoloji çağındayız, yeni teknikler ve propaganda yöntemlerinin kullanılması gerekiyor.
Partilerin seçim çalışmalarına bakıyor, takip ediyor ve izliyoruz. Her seçimde aynı mizansen, aynı senaryo uygulanıyor. Bu nedenle ilgi alanımızın dışına çıkmış bulunuyor. Eğer orijinal bir şey bulursak sizlerle paylaşacağız.
Bu haber 2149 defa okunmuştur.