gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 231  
»Bugün 3310  
»Toplam 15003107  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 35.171.182.239
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Anamurda Balık Çiftlikleri Çıkmazı

Hüseyin SİNASİ

24 Temmuz 2018, 09:15

Hüseyin SİNASİ

            Anamur’da Balık Çiftlikleri Çıkmazı...

     Mersin 321 km deniz kıyısına sahip önemli bir ilimizdir. 2008 yılında bazı şirketler Mersin deniz kıyılarında balık çiftlikleri kurmak istemiş, ancak halkın tepkisi,  STK’ların yoğun protestoları, yerel mahkemelerin ve Danıştay’ın durdurma kararları sonucu projelerinden vazgeçmek zorunda kalmışlardı. Aradan geçen 10 sene sonra yine bazı şirketler bir kere daha balık çiftlikleri için harekete geçmiş, kuruluş için ön izin belgesini almış bulunuyorlar

     Şirketler, ellerindeki izin belgelerine göreeşitli bölgelerde CED sürecine halkın katılımı toplantıları düzenliyor. Bu toplantılardan biri de 24 Temmuz Salı günü Anamur-Demirören’de (Melleç) yapılacak. Toplantıda katılımcılara proje hakkında bilgi verilecek, görüş ve önerilerini alacak. Bir anlamda halkın tepkisi ölçülmüş olacak. Ancak bu toplantılarda nasıl bir sonuç çıkarsa çıksın, son sözü söyleyecek olan, yine bürokratlar ve bakanlıklardır. Şirketler bu defa, işi şansa bırakmamış, kendilerine danışmanlık şirketleri bile bulmuşlardır.
 
     Deniz kıyılarına kurulacak olan balık çiftlikleri, çevreye ve ekosisteme çok ciddi zararlar veriyor. Havuzlardaki balıkları beslemek için kullanılan GDO’lu ve yağlı besinler, denizleri kirletiyor. Çiftlikteki balıkların geride bıraktıkları dışkılar, hastalanmış balıklar deniz hayatının yok olmasına neden oluyor. Alglerin artmasına sebep olan dışkılar, sudaki oksijen oranını azaltıyor. Böylece deniz ölüyor.
 
     Karadeniz’de 250 mt derinlikten sonra canlı hayatının bittiği anlatılıyor. Marmara Denizindeki kirliliğin boyutlarının nereye vardığı herkesçe biliniyor. Denizlerimizden ve akarsu ve göllerimizden ele edilen su ürünleri her geçen gün biraz daha azalıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz, balık ürünleri ithal etmek zorunda kalıyoruz. İlgili bakanlıklar daha kaliteli ve daha çok üretim için gerekli tedbirleri almak yerine, dışarıdan satın alma kolaycılığına gidiyor.
 
     Anamur sahili yaz aylarında caretta carettaların yumurta bıraktıkları üreme alanlarına sahiptir. Caretta carettaların korunup kollanması işi bazı amatörlerce yapılmaya çalışılıyor. Ören’den Melleç Koyuna kadar olan bölümde nesli tükenmekte olan Akdeniz fokları barınıyor. İşin en önemli tezat tarafı Anamur-Melleç Koyu turizm sahası ilan edilmiştir.
 
     Uzatmayacağım.
 
     Görünen köy kılavuz istemez.
 
     Anamur deniz kıyısından ne kadar uzağa yapılırsa yapılsın,  balık çiftlikleri kurma düşüncesi yanlıştır.
 
     Kim desteklerse desteklesin.
 
     Kim sesini çıkarmazsa çıkarmasın.
 
     Dün yanlıştı bugün de yanlıştır.
 
                                            Hüseyin ŞİNASİ

Bu haber 1266 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur