Hamdi Mert Hocayı Dinlerken
Anamur ve Bozyazı’nın övünç ve gurur kaynağı şahsiyetlerinden biri olan Hamdi Mert Hocayı sonsuzluğa yolcu ederken, Anamur Belediyesi tarafından 2009 yılında düzenlenen Ramazan Şenlikleri programı sırasında bir konferansında dinleme imkanımız olmuştu. Hamdi Mert Hocayı anmak bakımından www.anamurunsesi.com sitesinde o günlerde yayınlanan yazımızı yayınlama gereği duyduk.
"Anamur Belediyesinin ilkini düzenlediği Ramazan Şenlikleri kapsamında eski Diyanet İşleri Başkan yardımcılarından Hamdi Mert’i dinleme imkânı bulduk. Bayrak şairi Arif Nihat Asya’nın meşhur şiiriyle başladığı konuşması önce bir damla, sonra etrafında bir halka, sonra bir dalga ve kasırgaya dönüşürken, sahnede adeta devleşti. Konuşmacı “dini konulara girmeyeceğim” diyerek konuşmasında, geçmişten günümüze ve geleceğe ilişkin çok ilginç tespitlerde bulundu. Belki de konuşmanın özü “din ve devletin kaynaşması” şeklinde özetlenebilirdi.
Hamdi Mert hocayı ilk tanımam, Nazilli Öğretmen Okulunda öğrenciliğim sırasına rastlar. Boş zamanlarda okul kütüphanesine gider, kitapları gözden geçirirdim. İşte bu kitapları karıştırma günlerinden birinde “bizi yaşatanlar” isimli, kalın hacimli bir roman elime geçti. Anamur’dan, Bozyazı’dan bahsediyor, insanların, hayat şartlarını geliştirmek adına gösterdikleri çaba ve gayretler anlatılıyordu. Sonra anladım ki yazarı Hamdi Mert, yani hemşerimiz, köylümüz Hamdi Hocaymış. Daha sonraları da Hamdi Hocanın çalışmalarını yakından takip ettik, başarıları ve gayretlerinden hep gurur duyduk.
Hamdi Mert Hocanın bundan önce bir konuşmasını daha dinlemiştik. Türkav ( Türkiye Kamu Çalışanları Vakfı) tarafından organize edilen doksanlı yıllardaki konferanstan aklımda kalan bir izleyicinin “Hocam ne zaman bir İslam ülkesi olacağız?” şeklindeki sorusuna şu cevabı vermişti. “Müslümanlar ne zaman sabah namazında camileri doldurur, ibadetlerini orada yaparlarsa o zaman bir Müslüman ülkesi oluruz.” Şimdi düşünüyorum da Hamdi Hocanın dediği o kıvama gelemediğimiz gibi, belki o taraflardan hayli uzaklaşmışız da. Bunca cami ve mescitler yapılır, bunların fiziki şartları o günlere nazaran iyileştirilirken, ibadet edenlerin sayısında o denli bir artış göremiyoruz. Aksine camilere ve mescitlere dini ticari bir araç haline getirenlerin dadandıkları, insanları çeşitli şekillerde kandırdıklarına şahit oluyor, üzülüyoruz.
Hamdi Hocama hak veriyorum. Evet din de devlet de insanların mutluğu için vardır. Dini uygulamalar ve din adına yapılanlar eğer insanı mutlu ve huzurlu kılamıyorsa, bunu dine bağlamamak, uygulayıcılarını sorumlu tutmak lazım. Aynı şekilde devlet adamlarının da yaptıkları eğer insanları mutlu etmiyor, insanlara işkenceye dönüşüyorsa, hata ve kusuru devlete yıkmak doğru değildir. Devlet adına iş ve işlem yapanları sorumlu tutmak gerekiyor. Hele şu son zamanlarda yaşadıklarımızla konuyu incelemek gerekirse, ne kadar acıklı bir durumla karşı karşıya kaldığımız, çok açık bir şekilde ortaya çıkıyor.
Türkiye Cumhuriyeti devleti öyle çok da kolay kurulmadı elbette. Devleti kuran irade yola çıkarken dinim dedi, devletim dedi, milletim dedi, namusum, şerefim dedi. Ama kimse dindarım, dinsizim, azınlığım, Aleviyim, Kürdüm, Lazım, Çerkezim, Gürcüyüm demedi. Tek bir duygu ve düşünce vardı “ ya istiklal, ya ölüm”.
Şair ne güzel ifade etmiş “Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır. Toprak eğer uğrunda ölen varsa vatandır” O nedenle kimse heveslenmesin, kimsenin ağzı fazla sulanmasın, bu iş öyle kolay değil, bizi bölmek, bizi ayrıştırmak, bizi köleleştirmek kimin haddine. Bilmeyenler tarihi açıp biraz okusunlar. O zaman “Şu Çılgın Türkleri” biraz daha tanırlar herhalde.”
Hüseyin ŞİNASİ