gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 84  
»Bugün 934  
»Toplam 14975128  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 44.197.251.102
» Bu sitemizi ziyaretiniz

TOPLUMDA KADININ ÖNEMİ VE ŞİDDET

Mustafa KAYA

07 Mart 2018, 20:43

Mustafa KAYA

         TOPLUMDA KADININ ÖNEMİ VE ŞİDDET

Özellikle son yıllarda   gün geçmiyor ki günlük olaylarda bir kadın  kocası veya bir yakını tarafından öldürülmesin ve şiddet görmesin, gün geçmiyor ki bir kadın çığlığı kulaklarımızda çınlamasın.

Aslında gerek İslâmi inançlarda gerekse Türk toplumlarında kadına çok değer verilmiş, her şeyden önce kadınların da erkekler kadar hak sahibi oldukları kabul görmüştü. Kuran-ı Kerim bütün insanları bir kadınla bir erkekten oluşmuş olduklarını söylediğine göre kadınlarımızla erkeklerimiz arasında hiçbir farkın olmadığını bilmemiz gerekir. Her erkeğin ve her kadının vazgeçilmez hakları vardır. Ama bir de bakıyoruz ki “sen kadınsın, sen kim oluyorsun” anlayışı ile kadınlarımız şiddet görüyor ve öldürülüyor.

Aile toplumun en küçük birimi olup, etki alanı oldukça sonsuz ve sınırsızdır. Düzenli ailelerin oluşturduğu toplumlar dünyada sesi çok çıkan ileri seviyelere ulaşmış ve kalkınmada önceliği yakalamış olan milletleri oluştururlar.

Şöyle oturup düşündüğümüz zaman: Onlar bizlerin analarımız, eşlerimiz, kızlarımız, kardeşlerimiz, çocuklarımızın canları, olmazsa olmazları, evlerimizin temizliği, mutfaklarımızın zenginliği kısacası kendi vücutlarımızın yarısıdırlar.   

Sağlam kafa  sağlam vücutta olduğuna göre gelecek neslimizin sağlam nesillerle  devam etmesi ailenin iki temel taşı olan anne ve babanın sağlıklı birer fert olarak yuva oluşturması ile oluşur.. Bedenen ve Ruhan sağlıklı nesiller yetiştirmek ve topluma mal etmek için öncelikle sağlıklı hanımlara ihtiyaç vardır. Ruhen, psikolojikmen, bedenen hasta hanımların yetiştirdiği çocuklar  da hasta toplumlar olarak ortaya çıkacaktır.

İslâmiyet öncesi Türk Devletlerinde kadına oldukça değer verilir; bir toplantı yapıldığı zaman kadınlar en ön sıralarda otururlardı. Kadınlarımıza HATUN isminin verilmesi devleti yöneten yöneticilere HAN denmesinden kaynaklanıyor. Eski Türk destanlarına baktığımız zaman kadınlar erkeklerinden ayrı düşünülmemiş ve her zaman erkeğinin yanındadır.

Bazı olayları kadın halleder erkeğinin yapacağı işe memur edilirdi. Çin ile HUN İmparatorluğu arasındaki yapılan bir anlaşmayı HUN İmparatoru METE HAN’ın hanımının imzalaması İslâmiyet öncesi Türk toplumlarında kadının ne kadar değerli olduğunu göstermektedir. İslâmiyet öncesi Türk toplumlarında kadına böyle önem verilirken, İslâmiyet öncesi Araplarda kız çocukları diri diri toprağa gömülürdü. Birçok toplumlarda(Hıristiyan  Çin’de ve İngilizlerde) XI. asra kadar kadınlar mal yerine konur ve pazarlarda erkekleri tarafından satılığa çıkarılabiliyordu.

Ne oldu da Türk toplumlarında kadınlarımızın değer ve önemi birden kaybolup gitti. Son  5 yılda yaklaşık 1000 civarında kadınımız ve kızlarımız şiddet görerek hayatını kaybetti. Güya Müslüman bir toplumuz. Öyle ise hani Kadınlarımız  bize emanet  olarak verilmişti, emanete neden hıyanet ediliyor? Yine bir Hadis-i Şerif diyor ki: “Onları dövmeyin, onlara çirkin demeyin, kötü söz söylemeyin” diye öğüt verirken, aklı sıra Müslümanlığı  kimseye kaptırmayan bazı  aklı evveller kadına karşı maddi, manevi, fiziksel, cinsel, ruhsal, ekonomik, duygusal… şiddet uygulamaktadırlar.

Yazımızı MEVLANA’nın şu güzel sözü ile bitirelim: “Kadınınızı incitmeyin; çünkü muhabbet ve merhamet insanlığın, hiddet ve şehvet de hayvanların sıfatıdır.”

Mustafa KAYA

Bu haber 53446 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur