gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 24  
»Bugün 563  
»Toplam 14974757  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 52.90.181.205
» Bu sitemizi ziyaretiniz

KAVGADA SAKİN OLABİLMEK

Gülsen BİRDAL

02 Kas?m 2012, 07:18

Gülsen BİRDAL

Böyle bir makale hazırlamak aklıma takıldı.

            Evet, her an etrafta insanlar patlamaya hazır bir bomba gibi dolaşmakta. Eşler, çocuklar, esnaf, yolda yürüyen insanlar, alışverişte kişiler, konu-komşu, işyerlerindeki arkadaşlar tüm çevreyi sayabilirim.

Bir anda bir bakıyorsunuz çok beyefendi diye tanımladığınız bir erkek karşısındakine içinden bir canavar fışkırmış gibi saldırıyor, ya da çok hanım hanımcık diye gördüğünüz bir bayan alev topu olmuş, çıldırmış bir şekilde gözü hiçbir şey görmüyor.

İşte böyle anlarda neler yapılmalı sizlerle paylaşmak istiyorum.

Daha sakin olabilmek, Ateşe barutla gitmek yerine, karşıdaki insanların öfkelerine su dökmek gibi taktikler mutlaka olmalı.

1-      Karşınızdakini  kaybetmek istemiyorsanız tartışmalı bir anda  hoşgörü gösterin. Saldırgan bir tutumla karşılaşsanız dahi anlayışlı olun kimbilir  o kişinin bastırılmış ne öfkeleri ,ne çıkmazları vardır  başka bir olayı bahane edip patlamışda olabilir diye düşünün.

2-      Kendi fikrinizin kabul görmesini istiyor olabilirsiniz,ancak bu karşı tarafı küçümser, onur  kırar davranışlarla  olursa, içinizden  vahşi bir  yaratık  ortaya çıkıyordur.Bu hataya düşmeyin.

3-      Her söylenen söze bir laf yetiştirme gibi mecburiyet olmadığını düşünün. Böylece   suçlama -savunma döngüsü  içine girmezseniz, çirkin ağız dalaşı da olmasını da  önlersiniz.

4-      Karşı tarafın bakış açısını dinlerseniz, kendi bakış açınızın da dinlenmesini isteyebilirsiniz.

5-      Şikâyet, arzu ve isteklerinizi birilerini hedef alarak, suçlayarak dile getirmeyin. Böyle olsa daha iyi olur, kanımca gibi uyarılar ile hedefi saptırmaz 12 den vurursunuz.

6-      Tartışmada benim hatam değil senin hatan, sen böylesin, kendine bak gibi sözcükler çözüm getirmez, kendi sorumluluğunuzu karşı tarafa yüklemek yanlış bir savunma mekanizması olur.  Oysa sorunlarda, tartışmalarda kendi payınızı da  düşen kısmı  irdelemeniz gerekir.

7-      Sen tonunuzu yükseltmek, ufak bir münakaşayı bile büyük bir kavgaya dönüştürebilir. Yumuşak bir ses tonu ile dileğinizi belirtmek karşı tarafın yelkenlerini suya indirmesini sağlayabilir.

8-      Ben de hatalıyım diyebilmek sorunlarınızı, tartışmalarınızı daha çabuk çözüme ulaştırır. Kayıp değil kazanç sağlarsınız

9-      Mümkün olduğunuzca ağzınızdan çıkan kelimeleri duyun. Bazı kelimeleri sarf etmeden önce derin nefes alın, duraklayın sonra konuşmaya devam edin. Özellikle küfür ve argo tartışmalarda ateşe benzin dökmeye benzer. İçinden çıkmayacağınız alevleri körüklemeyin.

10-  Birilerine yoğun öfke duyuyor olabilirsiniz bu normaldir. Ancak öfkenizin sebeplerini bulamıyorsanız, bilemiyorsanız tartışıp canınızı sıkacağınıza o kişiden uzaklaşın.

11-  Karşı tarafı itham etmek en ucuz davranış, önce kendinizi eleştirme büyüklüğünü yaşayın.

12-  Bardağı taşıran son damlaya kadar sorunlarınızı biriktirip öfke patlamalarını yaşamayın. Meseleleriniz küçük iken aklınıza takıldığında samimiyet ile karşı tarafa sorun, çözüm yollarını arayın.

13-  Her konuda uzlaşma sağlanmayabilir. Ortak noktalarda buluşamıyor iseniz esneyebilecek davranışlar ve düşüncelerinizi tartın. Karşı tarafa iletin, beklenti, taleplerinizi bildirin.

14-  Sen daima… sen böyle … sen… sözcükleri ile tartışmaktan kaçının.

15-  Tartıştığınız kişi eşiniz ise espri ile sevgi gösteri ile gönlünü alma yollarını arayın

16-   Tartıştığınız kişi İş yerinizdeki birisi ise çalışma ortamınızı zora sokmayacak telafi edici davranışlarda bulunun. Düşüncelerinizi saldırgan, kavgacı tutumlar ile benimsetmek yerine, inandığınız fikirleri gerekçeleri ile anlatıp kabul görmesini sağlayın.

17-  Tartıştığınız kişi yakın arkadaşınız ise, anlayış ve hoşgörü ile özür dileyip olumlu düşünceler taşıyın tartışmayı uzatmayın.

18-  Tartıştığınız hiç tanımadığınız birisi ise, aniden herhangi bir yerde kendinizi gereksiz bir öfkenin içinde bulduysanız hemen oradan uzaklaşın, kulaklarınızı tıkayın çekip gidin.

     Benden tavsiyeler… 

                                                                                                                   Gülsen BİRDAL

Bu haber 3586 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur