gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 17  
»Bugün 715  
»Toplam 14974909  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 44.197.251.102
» Bu sitemizi ziyaretiniz

MUTLULUK NE OLMALI?

Gülsen BİRDAL

24 Eyl?l 2014, 23:31

Gülsen BİRDAL

                     MUTLULUK NE OLMALI?

 

Mutluluk;  yaşamımızın  ana direği, temel amacı olmalı. Yemek, gezme, eğlenme, para kazanma-harcama, sevdiklerimizle bir arada olma, ibadet-dua, hobiler, uğraşlar vs. tümünün içinde bize verdiği mutluluk vardır. Yalnızca olumlu davranışlar değil, gerek olumsuz davranışlar olsun, yolunda giden gitmeyen her bir şey,  tüm yaşanmışlıkları mutluluk amacına hizmet ettirin. Bence zorluklara katlanmak da mutluluğa giden yolu bulmaya yardımcı olur.

 

Hayatımızda doğrudan veya dolaylı olarak bizi birçok şey mutlu etmeli. Güzel bir sofra, güzel bir kahve, sohbet beni direkt mutlu ederken, birilerine  yardım etmek ise dolaylı mutlu eder.

 

Mutlu olmak ve mutlu etmek  isterken hayatın gerçekleri de göz ardı edilmemeli. Yalnızca olumlu duygulara  odaklanırsak, karşılaşacağımız her olumsuzda ah- yandım- bittim -öldüm diye dibe vururuz. Ölenle ölünmüyor misali, öyle veya böyle yaşam devam ediyor. 

 

Günümüzde mutluluk  maddiyatla ilişkilendirilir oldu. Çok para kazanmak, lüks arabalar, konforlu yaşam,  imkânlara sahip olmak  mutluluğun kaynağı gibi görülmekte. Oysaki  bunlar bizi mutlu eden değil, mutluluğa götüren araçlar. Elbette mutlulukta payı büyük. Ancak, hep mutlu kalacağımızın garantisi olamaz ki. Mutlu olmayan  birine, “araban, evin, paran vs var neden mutsuzsun?” diyebilir-miyiz? Ya da sınırlı geliri olan kişiler mutsuzdur iddia edilebilir mi?

 

Mutluluk için para gerekli. Ama para ile saadet olmaz dememişler mi? Salatanın tek bileşenini domates olarak kabul edemeyeceğimiz gibi. Yaşamınızdaki tek mutluluk kaynağını da sadece para olarak görmeyin lütfen. Para elinizin kiri olmalı.  Sadece para, insanları tek başına mutlu etmeye yetmez.

 

Mutluluk parayla  doğru orantılı değildir. Para bize, mutlu olmak için, güvence, sağlık, imkânlar, refah, konfor verir. Evet, bir noktadan sonra istediğiniz kadar, harcayın, yiyin, için, gezin. Doyacaksınız artık. Bunlar hayattaki mutluluğu arama yollarıdır. Bunlardan daha fazla hazları evinde oturup, başı eşinin dizlerinde dizi izleyen, televizyon karşısında çay içen veya çekirdek çıtlatan kişi de alabilir.

 

İçiniz huzurlu, kendinizle barışıksanız,  içsel olarak mutlusunuzdur.  Hazlarınız da keyif verir.  Günün her saatinde kendinizi meşgul edecek şeyler arar,  uğraşır durursanız bu kendinizi kandırmaktır.  Zoraki bir mutluluk oyununa dönüşür.  Mümkün değil. Çevremde bazı kişileri görüyorum "ay evden  dışarı çıkmazsam çatlarım, başıma ağrılar girer " söylemleri. Kendilerini kandırıyorlar. 

 

Asıl olan huzurdur.  Eksikliklerinizi bilirseniz, hayatınızdaki boşlukların nedenini ve mutsuzluğunuz un  parçalarını çözersiniz. Mutluluk ve huzur kapınız açılır.  Zamanınızı boş yere harcamanız da size gereksiz olumsuz duyguları  yaşatır. 

 

Ben ne yapıyorum  diyebilin. Hayatınıza hedefler koyun, kısa ve uzun vadeli planlar yapın.  İçinde yaşamak istediğiniz sınırlarını çizin.

 

Biraz önce yeni emekli olan bir bayan  mesai arkadaşım aradı: Çok mutsuz, emekli olduğuna pişman olmuş, ne yapacağını bilmez halde panikle fikrimi sordu. Onun mutsuzluğuna çare bulamayacağını söyledim. “Neden?” dedi. Gözünü açar açmaz evden sokağa fırlayıp  tüm gün Konken, okey, kumar masalarından kalkmayan, sonra midem bağırsağı m karnım tansiyonum diye doktor doktor gezip çareler arayan, evinde yemek yapmayıp dışarıda hazır şeyler yer eşi ve çocuğunu düşünmez evde negatif atmosfer ve emekli ikramiyesini ne yapacağına plan program yapmamış psikiyatri ilaçlarına yumulmuş ben ona nasıl yardımcı  olayım. Yaşam tarzı düzelmedikçe mutluluğu yakalayabilir mi?

 

Şimdi bu satırlarımı okuyacak kendine yol çizecek. 

 

Epikür göre: Mutlu olmak için insanın üç şeye ihtiyacı vardır: Dostluk, düşünmek ve erdem.

 

Descartes, mutluluğu; bir ruh memnunluğu ve iç hoşnutluğu? olarak tanımlar. Descartes'a göre mutluluk erdeme, erdem de aklın iyi kullanılmasına bağlıdır.

 

 İnsanlar, mutsuzluğu da mutluluğu da yaşadığı doğup büyüdüğü aile ve toplum içinde öğrenir. Ailede hep şikâyetçi, mutsuz, müşkülpesent, hayattan zevk almayan birinin olması, çocukların, mutsuzluğun bir hayat şekli ve hayatın kendisi sanmalarına yol açar.  Çocukların ruhsal durumlarının da kaptanları anne babadır.. Çocuklardaki  davranışlar  ailenin termometre sidir.  (Çocuklarıma: 2 kızıma ve 2 oğluma hadi artık evlenin torun görmek istiyorum dediğimde verdikleri cevap" evde öyle MUTLUYUZ  ki!  Bizi başından mı atmak istiyorsun? Mutlu olmalarından mutlu oluyorum ama  kızlar 30 a yaklaşıyor büyük oğlan 33 yaş az değiller yani)

 

Mutluluk, güzel duyguların bütünü. Bu duyguların oluşumu  düşünce şeklimiz. İnsanlar, nasıl düşünürse öyle hisseder, öyle yaşarlar.

 

Güzel düşünenler için düşündüğü gibi yaşamak, düşünmeyenler  için ise yaşadığı gibi düşünmektir. Hayatımıza mutluluk katmak istiyorsak amaçlarımız, hedeflerimiz olmalı,  zihnimizde çizdiğimiz harita ile belirleriz. İnandığımız gibi, hak ettiğimiz gibi  yaşarız.

 

Mutluluk, zihnimizde başlamalı. Tavsiyem  olumlu ve pozitif noktaları göre bilin. 

 

Mutluluk yetine bilmektir, var olanın kıymetini bilin. Sahip olduğunuz şeylerle sahip olamayan o kadar çok insan var ki bunun farkına varın.

 

Mutluluk, sağlıktır. Sağlıklı olmak mutluluktur. Her şeyi satın alabilirsiniz, kazanırsınız, acısı geçer, azalır ama sağlık kaçan vapur gibidir  suya atlasanız da yakalayamazsınız. Sağlıklı iseniz  mutlusunuz.

 

Mutluluk, layık insanı sevebilmek  karşılığında layıkıyla  sevilmektir.

 

Mutluluk sağanakları altında şemsiyesiz kalmanız dileğiyle.

 

Gülsen BİRDAL

Bu haber 1962 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur