gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 14  
»Bugün 1056  
»Toplam 14975250  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 100.25.40.11
» Bu sitemizi ziyaretiniz

NEDEN KANSER KÖRLERDE OLMUYORMUŞ ?

Gülsen BİRDAL

20 Temmuz 2012, 14:56

Gülsen BİRDAL

   NEDEN KANSER KÖRLERDE OLMUYORMUŞ ?

 

İngiltere'de Newcastle Üniversitesi'ndeTürk doktor. Dorak' kanser araştırmaları yaparak bir ın dünya tıp literatürüne geçmiş çok önemli çarpıcı bulgular bulmuş:

 

KANSER-KARANLIK  arasındaki ilişki

 

Doktor Dorak, Melatonin hormonun, vücudun hücre yenileyici ve bağışıklık sistemini düzenleyic etkisi olduğunu ve bunun, gece karanlıkta salgıladığını hatırlayıp uyarıyor: "Karanlıkta uzun ve düzenli uyku bu salgıyı ve kansere bağışıklığı artırıyor. Körlerde kanser riski bu yüzden çok az. Çocukken annelerimizin,anne annelerimiz veya büyüklerimizin  söylediği "uyusun da büyüsün ninniiiii" sözleriile yola çıktığını söylüyor., "Vücut uykuda dinlenir, yenilenir" diye.yaptığı araştırmalar Melatonin hormonunun, Gece 23.00 ile 03.00 arasında salgılanıp  vücudun savunma mekanizmasınıgüçlendirip, yaşlanmayı geciktirici özelliği olduğunu tesbit etmiş. İşin ilginç tarafı sadece gece ve sadece teknolojinin bütün fişleri çekilince devreye giriyor olması  Bizler ışığı söndürüp, TV'nizi kapamış olsak da yetmiyor, fişlerini çekmemiz gerektiği söyleniyor.

 

Çocuklarımızın odasına da aynı şeyi yapmalıyız ama ben dahil her gece çıkart sabah tak ne mümkün tüm odalarda televizyon,tüm odalarda Bilgisayar  var..Ama gene de denemeye yapmaya çalışalım.

 

Önemli araştırmalara imza atan bu ilaç gibi olan hormonla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulunan, Doktor Tevfik Dorak Melatonin hormonunun kansere karşı koruyucuyulunu ispatlamış.

 

Melatonin beyinde yalnızca geceleri ve karanlıkta salgılanan bir hormon. Vücudun ayarı ile ilgili iş yapıyor. Yapılan çalışmalar Melatoninin gerçekten kanseri önleyici etkileri ve hücresel hasarın onarımında çok önemli olduğunu gösteriyor. Melatonin hormonu çocuklar üzerinde de etkisi büyük. ABD ve Avrupa'da lösemili ve kanserli çocuk sayılarının artmasından sonra yapılan araştırmalar sonucunda ailelerden çocuklarını kesinlikle karanlık ortamlarda yatırmaları tavsiye ediliyor,uyarılıyor.Çünkü melatoninin güçlü salgılanmasının kansere karşı koruyucu etkisi olduğu biliniyor. Ancak bu hormon ışığa duyarlı olması, yapılan deneylerde uyuyan kişinin hormon salgısı izlenirken ışığın açıldığında hormonun azaldığı, karanlıkta yoğun olarak salgılandığı tespit edilmiş.

 

Yapılan hayvan deneyleri de melatoninin kanser ile direkt ilişkisi olduğunu gösteriyor. Ayrıca körlerin daha az kansere yakalanması da bunun bir göstergesi olarak kabul ediliyor.Ayrıca bir diğer ispatlanan Melatonin hormonunun azlığından  gece çalışan hemşirelerde meme kanserinin artmasına yol açtığı  tespit ediliyor. Melatonin meme tümörlerinin büyümesini de azaltıp, kalp ve damar hastalıklarını yavaşlatıyormuş,ayrıca  üreme fonksiyonunu arttırdığı söyleniyor.

 

Depresyonlu kişilerde ise  bu hormon çok düşük tesbit edilmiş. Bu da geceleri az uyumalarından dolayı diye bağlantı kuruldu sanırım.

 

*Vücudun savunma mekanizmasını güçlendirme yolları neler ?

 

*Vücudumuzun yeteri kadar kendini koruma mekanizmasın olduğu biliniyor. Asıl olan bu mekanizmaların çalışmasına engel olmadan destekleyici davranış biçimlerini geliştirmek geceleri düzenli olarak vakitli yatıp uyumak (özellikle benim gibi gece 03.00-04.00 lere kadar bilgisayar başında yazı yazmak için oturmamak)  vücudun kendini onarması için yapabileceğimiz en doğru hareket. Akşamları çok geç kalmadan yatıp uyursak vücudumuza en yararlı  eylemi yapmış olacağız. Eskilerin dediği gibi erken yatıp erken kalkmak çok yerinde olacak ama....

 

Tevfik Dorak melatonin salgısını azaltacak davranışlardan ( televizyon karşısında uyumak,ışık açık yatmak gibi)  akla gelen bazı kaçınmak gereken basit tedbirler olduğu belirtiyor.

 

*Dorak: Geceleri uyurken hiçbir şekilde yattığınız odada ışık bulunmaması diye özellikle ikaz ediyor.

 

*Melatonin ilaç olarak alınırsak kanserden korunurmuyuz ?

 

*Melatonin etkisi diye Amerika'da ilaç olarak 'jetlag' adlı bir  madde kullanılıyormuş. . Bilinçsiz ve düzensiz kullanımı hiçbir şekilde tavsiye edilmiyor, sadece geceleri yükselen bir hormonun yerine koymasının hiç bir şekilde  mümkün olamıyacağı ,gündüz saatlerinde kan düzeylerini yükseltecek şekilde ilaç alımının yarar yerine zarar olması nedeniye tavsiye edilmemekte.

 

*Melatonin hangi gıdalarda var?

 

*Badem, Fındık Vişne, Lahana,  türü besinler melatoninden zengin  ve Papatya çayı gibi bitkisel ürünler de öyle tavsiye edilenler arasında. Gıdaların akşam saatlerinde alınması daha uygun deniyor. Deneylerde uykudaki kişinin hormon salgısı izlenirken ışık açıldığında hormonun azaldığı, karanlıkta  çok yoğun olarak salgılandığı tesbit edilmiş. Bu ispatlanmış bilimsel bir gerçek! Lütfen çocuklarınız ve siz uyurken ışığı kapatın...Körlerde kanser olma oran bu yüzden  sıfıra yakın unutmayalım.

 

Ağabeyim 43 yaşında Akciğer Kanseri,Babam 44 Yaşında Akciğer Kanseri, Halam, Babaannem, Annemin teyzesi, teyze kızlarım da meme ve rahim kanserlerinden vefat etmiş olduğundan bu  KANSER illeti benim kabusumdur bu tür bilimsel isbatlanmış şeyler benim açımdan çok önem arzeder.

 

Sevgilerimle, sağlıkla kalın, sevgiyle kalın ..

Bu haber 5063 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur