gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 119  
»Bugün 1120  
»Toplam 15043307  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.138.69.45
» Bu sitemizi ziyaretiniz

İŞSİZLİĞİ BİTİRMEK İÇİN NE YAPILMALI?

İ. Hakkı CENGİZ

05 Haziran 2020, 15:42

İ. Hakkı CENGİZ

İşsizliği Bitirmek İçin Vatandaşın, İşletmelerin ve Devletin Yapması Gerekenler

Bitirmekten muradımız, işsizlik oranını %5’in altına çekmektir. Çünkü dönemsel veya başka sebeplerle her zaman işsiz bir nüfus olacaktır. İşsizlik oranı %5’in altına düştüğü zaman, ülkede, iş arayan herkes iş bulabilir hale geliyor.

Böyle ülkeler var mı?

Salgın öncesi, en az üç büyük devlet bunu başarmıştı; Japonya, Almanya, Amerika Birleşik Devletleri. Mutlaka bunu başaran gelişmiş başka ülkeler de vardır.

Türkiye ise bu konuda çok gerilerde… Son yıllarda işsizlik gitgide arttı ve resmen % 14’lere çıktı. Bir de yıllardır iş aradığı halde, bulamadığından, aramaktan vazgeçenleri de hesaba kattığımızda durumun çok daha vahim olduğu ortada.

Peki, ne yapmak lâzım?

Çözüm için, vatandaşa, işletmelere ve devlete düşen görevler var.

Kişiye düşen görev

En az bir konuda uzmanlaşmak/ustalaşmak… Başka bir deyişle “kalifiye” olmak. Aranan bir “usta”, bir “uzman” haline gelmek… Girdiği kuruma artı değer katabilecek “nitelik” ve “yetenek”te olmak: Bir sağlıkçı, eğitimci, muhasebeci, elektrikçi, tesisatçı, tercüman, yazılımcı, donanımcı, tasarımcı, makine veya bilgisayar operatörü, aşçı… Vb.

İşletmelere düşen görev

Çocuk, üniversiteyi veya meslek lisesini bitirip iş müracaatı yapıyor. İşletmenin İnsan Kaynakları Bölümü genci görüşmeye alıyor ve soruyor: “İş tecrübeniz var mı?” Dalga mı geçiyorsunuz? Okuldan yeni çıkmış gençte ne tecrübesi olacak? Ona tecrübeyi siz kazandıracaksınız. İşletmelerin en önemli sorumluluğu, temel eğitimi almış olan gençleri yetiştirmek, onların ustalaşmalarına, uzmanlaşmalarına yardımcı olmak.

Devlete Düşen Görev

“Ürpertici İşsizlik Bunalımı” başlıklı yazımıza, Fransa’dan yorum yapan Mukaddes Karakaya ve Muammer Ürün kardeşlerim, “Fransa’da çocukların, en geç ortaokulu bitirirken uygun alanlara yönlendirildiğini, iş ve eğitimin bir arada yürütüldüğünü” belirtmişler.

Böyle bir yönlendirme, ne yazık ki bizde yok. Çocuğun lise seçimi sınavlara ve ailelere bırakılıyor. Üstelik meslek lisesine gidenlerin “piyasada” çalışmaları sağlanamıyor.

Devlet bu düzenlemeleri acilen yapmalı. Okulların işletmelerle iş birliği ve ortak çalışması mutlaka hayata geçirilmeli.

Peki, bu saydıklarımızın hepsi yapılsa, bütün gençler “kalifiye” olsa, işletmeler ve devlet mükemmel bir iş birliği yapsa işsizlik biter mi?

Hayır, bitmez.

Neden?

Çünkü nüfus çok fazla, buna mukabil iş alanı dar!

Ne yapmalı?

“Çift vardiya” ve “yarı zamanlı çalışma” düzenleri hayata geçirilmeli. Birbiriyle çelişkili gibi gözüken bu uygulamaların ayrıntıları, inşallah, bir başka yazımızın konusu olacak.

İsmail Hakkı CENGİZ

Bu haber 2382 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur