gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 15  
»Bugün 549  
»Toplam 15042736  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.218.184.214
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Depresyon Nedir?

Dr.Gülay UYSAL

14 Ocak 2013, 16:52

Dr.Gülay UYSAL

                           DEPRESYON NEDİR?

     DEPRESYON en sık görülen duygudurum bozukluğudur.  Kısaca yaşamdan zevk almama  diye de tanımlayabiliriz… Tek  başına bir hastalık olarak görülebildiği gibi alkol, uyuşturucu madde kullanımı, tedavi amaçlı ilaçların kullanımı, metabolik hastalıklar, kanser gibi sorunlarla mücadele ederken ikincil olarak da ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.

     Depresyonun yaşam boyu yaygınlığı  kadınlar için %10-25 , erkekler için %5-12 civarındadır. Her on erkekten birinin, her beş kadından birinin  yaşamının herhangi bir döneminde  depresyon geçirme  olasılığı vardır. Soy geçmişinde depresyon  öyküsü bulunan  kişilerde depresyon geçirme olasılığı  normal popülasyona göre daha fazladır. Epidemiyolojik  araştırmalarda  kadınlarda depresyon olma  riski erkeklere oranla iki kat daha fazla bulunmuştur.

     Genellikle ağır tablolarla seyreden ve tanımlanmamış intiharlara neden olan depresyonların doğuştan gelen genetik özellikleri bulunmaktadır. Bu  nedenle depresyon türlerinde ilaç tedavisi çok itinayla belirlenmelidir ve ilaç tedavisi önemle üzerinde durulması gereken başlıca tedavi yöntemidir… Bu tür ağır depresyonlar  unipolar, bipolar. Affektif bozuklukların depresif dönemlerinde  gözlenen ve tedavi edilmediklerinde  ciddi yaşamsal , sosyal ve ekonomik sorunlara yol açan tablolardır. Genellikle halkımız depresyonu kabul etmezler… Bu nedenle psikiyatristlerden yardım almayı, hemen hemen büyük bir oranda ihmal ederler… Oysa yaşam kalitemizi artıracak ve depresyondan çıkmamıza yardım edecek uzmanlar yardım için görev başındalar…

     Diğer bir grup depresyon tablosunda ise klinik olarak hafif şiddette ve yaşamsal , çevresel olaylara ikincil olarak gözlenen depresif yakınmalar ortaya çıkar. Bu tür depresyonların genellikle genetik özelliği yoktur, öğrenilmiş çaresizlik ve nesne kayıplarının (anne-baba , çocuk veya eşinin  kaybı yada boşanma gibi…) önemli bir rolü vardır. Bu nedenle bu tür depresyonlar da  iyi bir ilaç tedavisinin  yanında öğrenilmiş çaresizlik  biçiminde ortaya çıkan bilişsel  şemaları düzeltmek  ve nesne kayıplarının yol açtığı  algı sistemlerini normalleştirmek için  psikoterapi  önemli bir yer tutmaktadır..

     Depresyon belirtileri nelerdir?  Hiçbir şeyden zevk alamama, sosyal çevreden, (aileden , arkadaşlardan ve sosyal aktivelerden uzaklaşma)  iş ve aile çevresinden kaçarak içe çekilme, motivasyon düşüklüğü, istek azlığı, kilo kaybı ve iştahsızlık yada aşırı kilo alma, aşırı iştah, düşük enerji düzeyi , kolay yorulma hali , adet düzeninde aksama , uyku bozukluğu  (sabah erken uyanma ,uykuya dalma güçlüğü, hiç uyanmama yada aşırı uyuma gibi,…) kendine özen göstermeme… libido kaybı , intihar etme düşüncesi… konuşma ve hareketlerde azalma … Kabızlık, ağız kuruluğu, baş ağrısı, uyuşmalar, karıncalanmalar gibi fiziksel yakınmalar… kişide psikomotor yavaşlama yada aşırı gerginlik içinde olabilir. Kolayca ağlayabilir durumdadır, çökkündür , dikkati dağınıktır. Duygusal olarak sıkıntılı , tedirgin , üzgün, depressif ya da kendini engelleniyor hisseder durumdadır.  

    Konuşmanın akıcılığı ve canlılığı  azalmıştır. Genellikle tek kelimelik uzun aralıklarla, alçak sesli ve monoton şekilde konuşur. Hastanın düşünce içeriğinde intihar düşünceleri, ölümle yoğun bir uğraş hali, yoğun bir umutsuzluk  ve çaresizlik, değersizlik ,suçluluk ve kararsızlık görülür. Düşünce içeriğinin zenginliği azalmıştır. Fiziksel şikayetlerle yoğun bir uğraş halinde olabilir. Konsantrasyon güçlüğü , hafıza bozukluğu ve değersizlik hisleri sık rastlanan şikayetlerdendir.

     Depresyon  tek tip değildir. Hafif depresyon,orta şiddette depresyon, major (ağır) depresyon, tepkisel depresyon, endojen(içsel) depresyon, nörotik depresyon, psikotik depresyon, bipolar depresyon, unipolar depresyon,ajite depresyon, retarde depresyon, distimi depresyon, maskeli depresyon…

     Depresyonun  tipi ne olursa olsun;  tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Yeni ilaç tedavileri yanında psikoterapi seansları  da  tedavide  yerini almıştır. Yardım için uzman doktorlarımız  görev başındalar… Ön yargılarımızdan kurtulup, halk arasında düşünüldüğü gibi  psikiyatristlerin  deli doktoru  olmadığını , ruhumuzun doktoru olduğunu   bilincimize yerleştirerek , yardım alabileceğimiz  en doğru seçimdir. Hepimiz hayatımızın bir döneminde depresyona girmişizdir. Bu hayatın sonu değildir. Önemli olan bunu fark edip uzman bir hekimden yardım alıp ,hayat kalitemizin bozulmasına fırsat vermeyelim. Sağlıklı bireyin anlamı, hem bedenen hem de  ruhen sağlıklı olmaktır.

     Bizler önemliyiz beden sağlığı kadar  ruh sağlığımızı da korumalıyız. Geleceğiniz sağlık ve sıhhatli olsun… Sağlıklı günler geçirmeniz dileği ile sağlıcakla kalın,saygılar… 

Dr. Gülay UYSAL

 

Bu haber 2606 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur