gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 6  
»Bugün 1170  
»Toplam 15494590  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.119.108.233
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Çocuklarda Anemi

Dr.Gülay UYSAL

26 Aral?k 2012, 15:52

Dr.Gülay UYSAL

                         ÇOCUKLARDA ANEMİ

       Anemi nedir?

     Dolaşımdaki hemoglobin konsantrasyonunun azalması, kanın oksijen taşıma kapasitesinin düşmesi olarak tanımlayabiliriz. Genel olarak hemoglobinin 10 gr/dl altında olması anemi kabul edilir.

     Dünyada en yaygın anemi türü enfeksiyon anemisi olsa da en ciddi anemi türü demir eksikliği anemisidir. Az gelişmiş ülkelerde çok yaygın olup en sık 0-2 yaş ve ergenlik döneminde gözlenir. Demir eksikliği anemisi ülkemizin en önemli sağlık problemlerinden biridir. Demir eksikliği anemisi Türkiye’de 6-24 ay arası süt çocuklarında % 12-46 arasında ,5-11 yaş arası çocuklarda %9-48 arasında bulunmuştur.

      ANEMİ BELİRTİLERİ NELERDİR?

     Bir göz atalım; kulak uğuldaması,yutma güçlüğü gibi belirtiler görülebilir. Solukluk yanında anemide baş dönmesi, baş ağrısı ,halsizlik ,iştahsızlık ,irritabilite, taşikardi,dispne(nefes darlığı) ,ödem gibi başlıca belirtiler görülebilir.

     Ergenlerde tendon reflekslerinde azalma, derin duyu kaybı,paresteziler anemiye eşlik ediyor ise B12 vitamin eksikliğine bağlı anemiler akla gelmelidir.

     Hemolitik anemilerde ise sarılık, kusma, bulantı, karın ağrısı , ishal, bacak ve eklem ağrıları ,ateş ,huzursuzluk ve hemoglobinüri görülebilir. Bakla yenmesi durumunda veya ilaç kullanımından sonra hemoliz ve hemoglobinüri gelişmiş ise enzimopati akla gelmelidir.

     İlk aylarda sağlıklı görünüp 6. aya doğru anemisi derinleşen ve hepatosplenomegali (yani dalak ve karaciğer büyümesi) beliren bebeklerde beta talasemi major akla gelmelidir.

     Orak hücre anemisinde de ilk belirtiler 4 aydan sonra ortaya çıkar.ilk 5 yaşta ağrılı kemik krizleri, artrit bulguları veya şiddetli karın ağrıları ,açıklanamayan dispne (nefes darlığı) ,ateş olabilir.

 

     Aplastik anemilerde ve lösemilerde anemiye peteşi ve ekimoz (cilt altı kanamaya bağlı morluk) şeklinde kanamalar, ağız yaralari ,enfeksiyon eşlik eder. kronik anemilerde somatik gelişme geriliği dikkat çekici bir özelliktir.

     Tırnaklarda incelme ve tırnak bombeliğinin kaybolup içe çökmesine kaşık tırnak deformitesi adı verilir ki bu daha çok demir eksikliği anemisinde görülür.

     Papillaları silinmiş ,kırmızı bir dil (Hunter glossiti) megaloblastik anemilerin ,B12 vitamini veya folik asit eksikliğinin belirtisi olabilir.

     Bütün bu belirtiler anemilerde dikkatle gözlenmeli ve doğru teşhis edilip ona göre tedavi düzenlenmelidir.

     Az gelişmiş ülkelerde anne sütüne yeterli önemin verilmemesi, ek gıdaların zamanında başlanmaması ve yetersiz demir içeren besinler verilmesi demir eksikliği sıklığını arttırmaktadır. Ergenlik dönemi de hızlı büyüme nedeni ile artmış demir gereksinimi olan bir dönemdir.

     Demir eksiliği anemisinin en iyi önlenme yöntemi: doğru ve yeterli beslenmedir. Demir vitamini eksikliğini önlemek için ,anne sütü ile beslenmeyi en az 6 ay sürdürmek , 6 ay 1 yaş arası demir içeren tahıllı besinler, demir emilimini kolaylaştıran besinler (c vitamini içeren limon, portakal, domates, patates..gibi..) ve demir minerali içeren kırmızı et, balık, yumurta gibi besinler vermek uygun bir beslenme yöntemidir.

     Anemisiz çocuklar yetiştirmek için dengeli beslenmeye önem verelim.

      Sağlıklı günler dileği ile saygılarımla…

 

                                                             DR.GÜLAY UYSAL

Bu haber 2912 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Günlük hayatın bir parçası, ölçü birimleri13 Kas?m 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur