gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 12  
»Bugün 993  
»Toplam 15494413  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.116.15.22
» Bu sitemizi ziyaretiniz

Her Ben Kanser Midir?

Dr.Gülay UYSAL

16 Eyl?l 2013, 23:25

Dr.Gülay UYSAL

      Her ben kanser değildir,ama yeni oluşan benlerin takip edilmesi gerekir.Deri kanserleri,tüm kanserler arasında en çok görülen türler arasındadır. ABD’ de yılda yaklaşık olarak 1.2 milyon yeni deri kanseri olgusu görülmektedir ve 1000 kişi hayatını kaybetmektedir. Türkiye’de tüm kanserler arasında deri kanserleri yüzde 16.67oranı ile dördüncü sırada yer almaktadır. Buna göre her beş kişiden biri deri kanseri olmaya adaydır.

     Güneşin zararlı olan ultraviole ışınlarına uzun süre maruz kalan cildimizde kanser olma olasılığı artmaktadır.Son 15-20 yıldır ozon tabakasının incelmesi nedeni ile ultraviole ışınları direkt deriye ulaşmakta ve kansere neden olmaktadır. Normalde ultraviole ışınları yeryüzüne ulaşmaz ve ozon tabakasında filtre edilmektedir. Ultraviole ışınları tamiri mümkün olmayan DNA hasarına yol açmakta dolayısıyla güneş ışını hasarı birikici olduğundan çocukluk çağından itibaren olumsuz etkisi başlamaktadır. Deri kanserlerinin yüzde 90’ı ultraviole ışınlarına bağlıdır. Melanom,çok hızlı ilerleyen, yaşamı en çok tehtit eden deri kanseri tipidir.

KİMLER RİSK ALTINDA?

     Açık renkli olmak,renkli gözlü,kızıl saçlı kişiler,çocukluğunda ağır güneş yanıkları geçirenler,ailesinde deri kanseri öyküsü olanlar,organ nakli geçirmiş hastalar,uzun süre korunmasız güneş altında zaman geçirenler ve solaryuma girenler, tedavi amaçlı ışın tedavisi görenler... Risk altında bulunmaktadırlar. Vücutta yeni çıkan veya doğuştan olan bir benin renk ,ebat ve şekil değiştirmesi, kanaması, büyümesi, birden çok renkli olması, kaşınması durumlarında dikkatli olunmalı ; tüm bu değişikliklerin tehlikeli bir hastalığın habercisi olabileceği hatırlanmalı ve hemen bir cildiye uzmanına başvurulmalıdır. Unutmayalım uzmanlar işlerinin başında bizleri beklemektedirler.

    Her kanserde olduğu gibi deri kanserlerinde de erken tanı ve tedavi hayat kurtarır. Daha kanserleşmenin başladığı aşamada tanı koyabilmek amacı ile dermoskop,bilgisayarlı dermoskopi gibi görüntüleme yöntemleri geliştirilmiştir.Yine bu cihazlarla kişilerin ben haritaları çıkarılmakta, kaydedilmekte ve düzenli kontroller sırasında en ufak bir değişiklik fark edilerek erken evrede müdahale edilmektedir.

NASIL KORUNABİLİRİZ?

     Güneşten korunma deri kanserlerinin önlenmesi,erken yaşlanma belirtilerinin engellenmesi için en önemli faktördür.Korunmanın ilk basamağı mekaniktir, yani giysiler ve şapka ile güneş teması en aza indirgenmelidir. Güneşten koruyucu kremler yanında en önemlisi hiçbir koşulda saat : 11.00 ile 16.00 arasında güneşte kalınmamalıdır. Yaz aylarının yoğun ultraviole ışınlarına karşı kendimizi korumaya alalım,vucudumuzdaki benlerimizin en ufak bir renk değişliğine karşı uyanık olalım, kendimzi sevelim uzman hekimlerimizin tanı ve tedavilerine güvenelim.

     Sağlıklı ve kansersiz kaliteli yaşam sizlerin olsun. Saygılarımla…

                                                                           Dr.Gülay UYSAL

Bu haber 3413 defa okunmuştur.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
Günlük hayatın bir parçası, ölçü birimleri13 Kas?m 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

(c)2012 Gazete Anamur