gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 9  
»Bugün 13  
»Toplam 15563695  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.118.1.100
» Bu sitemizi ziyaretiniz
Faturasını Kaybettiğiniz Ürünün GARANTİSİNDEN Vazgeçmeyin

Faturasını Kaybettiğiniz Ürünün GARANTİSİNDEN Vazgeçmeyin

Tarih 31 Ocak 2016, 23:31 Editör

Kaza Mağdurları Derneği faturasız ürünlerin garantisiyle ilgili ilgili bir açıklama yayımladı.

Faturasını Kaybettiğiniz Ürünün GARANTİSİNDEN Vazgeçmeyin

Kaza Mağdurları Derneği faturasız ürünlerin garantisiyle ilgili ilgili bir açıklama yayımladı.

Tüketicilerin gerek mağazalardan bizzat ve gerekse internet üzerinden yaptıkları alışverişlerde faturasını kaybettikleri ürünlerin garanti şartları ve iade koşulları konusunda tereddüt yaşadıklarını, bu konuda bilmeleri ve yapmaları gerekenleri değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Kaza Mağdurları Sosyal Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği (KazaMağdurDer) Saymanı Şinasi Okatan; ‘‘6502 sayılı Tüketici Kanunu ve 3065 sayılı Katma Değer Vergisi kanunu ticareti düzenleyen mevzuatında tüketiciyi güvence altına alarak değişim ve iade hakkını korumaktadır’’ dedi.

 

Tüketiciler satın aldıkları ürünlere ait alış faturasını kaybettiklerinde bu ürünün garantisini, değişim ya da iade hakkını da faturası ile beraber kaybetmiş mi oluyor? sorusunun cevabı HAYIR! Tüketicilerimiz takip edecekleri prosedür ile bu haklarını kullanabileceklerdir. Tüketici şikâyetlerinin büyük çoğunluğunda, firmaların tamamına yakınının söz birliği etmişçesine faturası kaybolan ürün için herhangi bir işlem yapılamayacağını söylemekte olduğu, hatta bazılarının bozulmamış haldeki orijinal paketi ve faturası bir arada olmayan ürünlerle ilgili de bir işlem yapmadığını görmekteyiz. Firmaların dayandıkları temel yasal düzenleme 24.04.1996 tarihli 54 seri nolu KDV genel tebliği B-1 paragraf 2’dir; yani fatura olmazsa bu tebliğe göre işlem yapamıyorsunuz! FAKAT!! Vergi mükellefiyeti bulunmayan nihai tüketicilerin sadece fatura kaybı nedeniyle yaşayabileceği bu sıkıntıların önüne geçmek için ise Maliye Bakanlığı 18.09.1997 tarih ve B.07.0.GEL.0.53/5308-119/39973 sayılı özelgesine göre; “54 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin B/1 bölümünde, tüketiciler tarafından satın alınan malların çeşitli nedenlerle iade edildiği durumlarda satıcılar tarafından iade edilen mal nedeniyle gider pusulası düzenleneceği ve tüketiciden iade edilen mala ait belgenin geri alınacağı açıklanmıştır. Ancak, Bakanlığımıza yansıyan olayların yeniden değerlendirilmesi sonucunda, yukarıda bahsedilen işlemlerde fiili imkansızlıklar nedeniyle satın alınan mallara ait belgelerin satıcılara geri verilemediği anlaşılmıştır. Bu durumda da satıcılar, tüketicilerin iade ettikleri mallar için yine gider pusulası düzenleyecekler ve pusulada alış belgesinin ibraz edilemediğini açıkça belirteceklerdir.”

Diğeri ise 2011 yılına ait (İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığının 28/9/2011 tarih B.07.1.GİB.4.34.17.01-KDV.35-1652 sayılı özelgesi); “Şirketinizin sattığı malların tüketiciler tarafından iade edilmesi halinde, Şirketinizce gider makbuzu düzenlenecek ve tüketiciden iade edilen mala ait fatura ve benzeri belge bu makbuz ekinde geri alınacaktır. Gider makbuzunda, iade edilen malın KDV’si satış bedelinden ayrı gösterilmek suretiyle bu tutar indirim konusu yapılarak işlem düzeltilecektir. Diğer taraftan, iade edilen mala ait fatura veya benzeri belgenin fiili imkânsızlıklar nedeniyle ibraz edilemediği durumlarda ise aynı şekilde gider makbuzu düzenlenecek ve makbuz üzerine alış belgesinin ibraz edilemediği açıkça belirtilecektir”. Sonuç itibariyle tüketicilerin kaybettikleri fatura nedeniyle mağduriyet yaşamamaları için, firmalara bu yasal mevzuatı yazılı olarak bildirmeleri gerekmektedir. Şayet olumsuz bir cevap alır iseler Tüketici Hakem Heyetlerine bu yasal mevzuatı da belirten başvuruda bulunmaları halinde ürün iade, değişim ve garanti haklarından faydalanabileceklerdir.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

EKONOMİ

ÜRETİCİYE YAPILAN İHANETİN BEDELİ ÇOK AĞIR ÖDENİR!

ÜRETİCİYE YAPILAN İHANETİN BEDELİ ÇOK AĞIR ÖDENİR! Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş çilekte oynanan oyunlarla ilgili açıklama yaptı.

TAVUK ETİ ÜRETİMİ VERİLERİ AÇIKLANDI

TAVUK ETİ ÜRETİMİ VERİLERİ AÇIKLANDI Tavuk eti üretimi 172 bin 823 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,7 milyar adet olarak gerçekleşti.
Geçmişini bilmeyen, geleceği anlayamaz....03 Aral?k 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi