gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 45  
»Bugün 690  
»Toplam 15050178  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.118.226.105
» Bu sitemizi ziyaretiniz
Limon üreticisi perişan oldu

Limon üreticisi perişan oldu

Tarih 16 ?ubat 2012, 01:30 Editör

Limonun bahçede, dalda kalması Anamur Limon üreticisini perişan etti.

Mersin Türkiye’nin limon üretiminden %12 pay alıyor. Ancak Erdemli, Silifke, Anamur ve Bozyazı’da üretilen limon bu yıl dalında kaldı. Şubat’ın 15’nin geçilmiş olmasına rağmen bütün bahçelerde ağaçlar limonlarla kaplı şekilde bekliyor. Geçtiğimiz ay içerisinde üreticiler bu durumu protesto etmek ve üreticinin sorunlarına sahip çıkılması için Erdemli’de yola limon dökme eylemi gerçekleştirmişti. Normalde Şubat ayı ortalarında her yıl limon hasadı sona eren Anamur’da halen ağaçların limonla kaplı olması limon üreticisinin bu yılki perişanlığını ortaya koyuyor.

 

Bu durum gelecek yıllar için limon rekoltesinin düşmesine neden olacak gibi görünüyor. Anamur Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mustafa GÜNGÖR bu konuda  “limonun iç piyasadaki tüketiminin desteklenmesi gerektiğini” belirtiyor.

 

Geçen yıl 900 bin ton civarında olan rekoltenin bu yıl için bir milyon tonun üzerine çıkmasının üreticinin ürünün bol olması nedeniyle sevinç yaşadığını, ancak fiyatların bahçede çok düşük olması nedeniyle sevince gölge düştüğünü söyledi.

 

Anamur Ziraat Mühendisler Odası Başkanı Mustafa Güngör yaptığı açıklamada, 20 kuruştan alıcı bulmakta bile zorlandığını “bu fiyatla üreticinin kar etmesinin mümkün olmadığını, tamamen zararına bir durum yaşandığını” belirtiyor. “Bu yüzden limonların ancak %20 civarındaki kısmı dalından hasat edilebildi, kalan kısmı halen üreticilerin bahçesinde ağaçların üzerinde bulunmaktadır” dedi.

 

Limonun daldan toplanmamış olmasının ciddi bir sorun olduğunu ve bu durumun limonda kalite kaybına neden olduğunu da belirten Güngör, “Bu ürünleri artık ihraç edemeyiz. Üretilebilecek tek çözüm yolu iç piyasadaki tüketimi teşvik ederek artırmak gerekiyor. Yada şu an itibari ile limon ihracına yönelmesi gerekiyor. Anamur’un Gercebahşiş ve Ovabaşı Köylerinde yetiştirilen limonun Kısa vadede ucuz fiyattan tüketiciye ulaştırılması gerekiyor. Bu çözümü tek başına üretici uygulayamaz. Bu nedenle nakliye ücretlerinin ve vergi yükünün düşürülmesi için acil harekete geçilmeli ve çözümler bulunmalıdır. Yetkililerin bu taleplerimiz çok geç olmadan kısa süre içerisinde değerlendirmesini istiyoruz.'' dedi.

 

Bu yıl yaşanan sorunları gelecek yıllara da olumsuz yönde bir yansımasının olacağını belirten Güngör: “Sorunun çözülmemesi halinde gelecek yıl % 25 yıllık ürün düşüklüğünün yaşanması kaçınılmazdır. Gelecek yıl bu sonuç karşısında tüketicilere limonun ucuz olarak yansıması söz konusu olamaz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

Şimdi beklenen sonuç ise; bu duruma yetkililerin ne diyeceği ve soruna bir çözüm üretip, üretmeyeceklerinde düğümlenmiş bulunuyor.

 

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

EKONOMİ

ÜRETİCİYE YAPILAN İHANETİN BEDELİ ÇOK AĞIR ÖDENİR!

ÜRETİCİYE YAPILAN İHANETİN BEDELİ ÇOK AĞIR ÖDENİR! Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş çilekte oynanan oyunlarla ilgili açıklama yaptı.

TAVUK ETİ ÜRETİMİ VERİLERİ AÇIKLANDI

TAVUK ETİ ÜRETİMİ VERİLERİ AÇIKLANDI Tavuk eti üretimi 172 bin 823 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,7 milyar adet olarak gerçekleşti.
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi