gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 54  
»Bugün 1877  
»Toplam 15051365  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.131.13.194
» Bu sitemizi ziyaretiniz
KKTC 'ye SU TEMİNİ PROJESİ; TÜRKİYE DÜNYADA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

KKTC 'ye SU TEMİNİ PROJESİ; TÜRKİYE DÜNYADA BİR İLKİ GERÇEKLEŞTİRİYOR

Tarih 13 Ekim 2012, 23:47 Editör

30 yılı aşkındır su sıkıntısı çeken KKKTC'nin sorununa çözüm için projeler uygulanmaya başlandı...

30 yılı aşkındır su sıkıntısı çeken KKKTC’nin sorununa çözüm için projeler uygulanmaya başlandı…

 

 

Temel atma töreni için 13 Ekim 2012 tarihinde Fergün denizciliğe ait iki  deniz otobüsü ile 500’e yakın KKTC vatandaşı saat: 11.00 sıralarında Anamur iskelesine geldi. Aralarında KKTC  Başbakanı  İrsen KÜÇÜK ve 4 Bakanın da bulunduğu heyet Anamur belediyesince Halk oyunları eşliğinde Anamur İskelesinde karşılandı. 15 kadar otobüsle Alaköprü barajına götürülen heyet burayı gezdi. Daha sonra Anamuryum’a geçerek  oradaki törene katıldı.

          

Başbakan Yardımcısı Beşir ATALAY ve Orman ve Su İşleri bakanı Veysel EROĞLIU ise helikopterle Anamur şehir stadyumuna inerek buradan Anamuryum’daki temel atma törenine geçtiler.

                

 

Deniz altından geçecek dünyanın ilk ve en uzun asma boru hattının temeli Anamur’da 13 Ekim 2012 tarihinde Saat:14.00’de Ören Antik Kenti yakınlarında düzenlenen törenle atıldı. Boru hattı, Mersin’in Anamur İlçesinde yapılmakta olan Alaköğrü Barajından yıllık 75 milyon metreküp suyu KKTC'ye taşıyacak.

           

Deniz altından geçecek dünyanın ilk ve en uzun asma boru hattının temeli KKTC’deb Başnakakn İrsen KÜÇÜK, 4 Bakan ve Türkiye’den Başbakan yardımcısı  Beşir ATALAY,  Orman ve Su İşleri bakaknı Veysel EROĞLU’nun da katılımı ile  atıldı. Mersin Anamur'dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne su taşıyacak boru hattı ile "yavru vatan"ın 50 yıllık  içme ve tarımsal sulama suyu ihtiyacını karşılanacak.

Dünyayı Kıskandıracak Önemli Proje

Türkiye dünyayı kıskandıracak projelere bir yeni proje ile katkı sunuyor. Dünyanın deniz altından geçecek en uzun ilk asma boru hattının temeli  düzenlelen törenin ardından ilk boru kaynakları yapılmak suretiyle Anamur, Kıbrıs, Alakaöprü Barajından eş zamanlı ve canlı bağlantılar kurulmak suretiyle aynı anda atıldı. Anamur'dan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne su  taşıyacak olan 10.000 metreküp  hacminde Anamuryum Dengeleme deposu da   temel atma töreni ile başlatılmış oldu..

 

 

 

Proje tamamlandığında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin sadece içme suyu problemi değil, aynı zamanda sulama problemi de ortadan kaldırılmış olacak. Güzelyalı bölgesinde 5 %MW gücünde Güzelyalı terfi merkezi ve 3,694 metre uzunluğunda ve 1.400 mm. Çapında düktil demir boru döşemesi, temelden 65 metre, akarsu tabanından 58 metre yükseklikte  olan 26,5 milyon metreküp depolama hacimli Geçitköy Barajı (Temeli daha  önce atılmıştı), 21,3 MW kurulu gücünde  Geçitköy terfi merkezi de bugün yapılan temel atma törenleri ile başlatılmış oldu.

           

Anamur'da Dragon çayı üzerinde Alaköprü Barajı'nın inşaatı hızlı bir şekilde devam ediyor. Barajda toplanacak suyun 75 milyon metreküplük kısmı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gönderilecek.

 Denizin 250 metre altına döşenecek borular asma kancalarla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde inşaa edilen Geçitköprü Barajına ulaştırılacak.

"Asma" Hat neden tercih edildi?

Hattın temel atma töreninde konuşan Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Esasen biz mühendis olarak 'taban döşeyerek bunu kolayca bitirebiliriz' diye düşündük. Ama bir baktıkki Türkiye-Kıbrıs arasında büyük bir çukurluk var. Yani 1450 metre derinlikte çukurluk var. Tabi o basınca boruların dayanması mümkün değil. Bunun üzerine boruların su ortasından tabana  ağırlıklı  olarak asma şeklinde yapılmasını öngördük." dedi.

 

Denizaltına 80 Kilimotre Boru Döşenecek

Boruların deniz altındaki uzunluğu 80 kilometre. Proje tamamlandığında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 50 yıl boyunca su sıkıntısı çekmeyecek. Toplam 106 km. Bu  106 km.’nin 23 kilometresi  Anamur-Ören Arası, diğer kısmı ise Geçitköy barajı ile sahil arasındaki terfi hattı olarak belirlenmiş durumda.

 Atalay: "Anlarsa Rum Kesimi'ne bu bir mesajdır"

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay Anamur'dan KKTC'ye iletilecek suyun Rum yönetimine bir mesaj olduğunu ifade etti.

            

Atalay, "Kıbrıs Rum Kesimi kendisini Türkiye'den uzak görse de bu proje doğal komşusunun Türkiye olduğunu hatırlatmaktadır. Kıbrıs Rum Kesimi barışçıl bir çözümün faydalarını görmelidir. Kıbrıs davasında KKTC halkı yararına her türlü çalışmayı yapacağız" dedi.

İrsen Küçük: "Bu Proje Bizim Onurunuzdur"

Anamur  Halkı ile helalleşmek ve onlara teşekkür etmek için geldiklerini söyleyen KKTC  Başbakanı  İrsen KÜÇÜK, Anamur’a 500 KKTC vatandaşı, 4 bakan ve basın mensupları ile birlikte geldiklerini de söyledi.

          

Kendisinin de bir DSİ eski çalışanı olduğunu belirten KÜÇÜK bir çok  baraj projesinde çalıştığını ve tecrübelerini Anamur-Kıbrıs Kıbrıs’ın su ihtiyacını karşılayacak projeye aktardığını da belirtti.  

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı İrsen Küçük projenin Kıbrıs'ı kalkındıracağını söyledi. Küçük, "Bu tip dev projelerin sahbi ülke olarak anlaşmalarda, görüşmelerde elimizin daha güçlü kılacak. Bu yatırımlarla KKTC coşacak, ilerleyecek kalkınacaktır" şeklinde konuştu.

 

 

Tören sonunda butonlara basmak suretiyle temel atma töreni gerçekleştirildi. Boru hattına ilk kaynak vurulmadan ise kurban kesimi gerçekleştirildi. Gündüz vakti atılan havai fişeklerle tören renklendirildi.  

 

 

 

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

EKONOMİ

ÜRETİCİYE YAPILAN İHANETİN BEDELİ ÇOK AĞIR ÖDENİR!

ÜRETİCİYE YAPILAN İHANETİN BEDELİ ÇOK AĞIR ÖDENİR! Anamur ve Bozyazı Ziraat Odası Başkanı Ahmet Şeref Gümüş çilekte oynanan oyunlarla ilgili açıklama yaptı.

TAVUK ETİ ÜRETİMİ VERİLERİ AÇIKLANDI

TAVUK ETİ ÜRETİMİ VERİLERİ AÇIKLANDI Tavuk eti üretimi 172 bin 823 ton, tavuk yumurtası üretimi 1,7 milyar adet olarak gerçekleşti.
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi