gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 10  
»Bugün 1595  
»Toplam 15040967  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.116.90.141
» Bu sitemizi ziyaretiniz
Börü:

Börü: "Fikirlerimiz iktidarda" demek geliyor içimden!

Tarih 08 Mart 2018, 13:12 Editör

Börü dizi, şu açıklamayla başlıyor: "Öykümüz vatan aşkı uğruna kendini hiçe sayan tüm güvenlik güçlerimizin kutsal hatırasına ithaf edilmiştir."

             
 
 

            Börü: “Fikirlerimiz iktidarda” demek geliyor içimden!

 

Dizi, şu açıklamayla başlıyor: “Öykümüz vatan aşkı uğruna kendini hiçe sayan tüm güvenlik güçlerimizin kutsal hatırasına ithaf edilmiştir.”

 

“İktidar” derken sadece siyasî iktidar anlaşılmamalı… Kitleler üzerinde etkili olan medya da iktidarın bir parçasıdır. Ülkedeki en etkili üç medya grubundan birinin, NTV’nin kanalı olan Star TV’de geçen hafta bir dizi başladı: Börü!

 

Seçilen isim müthiş ilgi çekici! Günümüz Türkçesinde hemen hiç kullanılmayan bir terim… “Börü” kelimesiyle, ilk defa, 40-45 sene evvel Atsız’ın eserlerinde karşılaştım. Sonraki yıllarda da ondan etkilenen belki bir-iki başka yazarda… O kadar!

 

1975’te kaybettiğimiz Atsız’ın en az yarım asır evvel gün yüzüne çıkardığı bu kelime yayılmadı. Büyük bir çoğunluk tarafından da anlamı meçhul kaldı.

 

Şimdi!

 

Dizi, yayınlanmadan haftalar öncesinde tanıtım yapılmaya başlandı… Çarpıcı görüntüler ve etkili bir film müziği eşliğinde… Dizi seyretmediğim, Star’a da hemen hiç bakmadığım halde, bendeniz bile birkaç defa tanıtımını gördüm. NTV’de de görmüş olabilirim.

 

Ben bile birkaç defa denk geldiğime göre, “Börü”yü duymayan-görmeyen kalmamıştır. Merak edilip anlamı da öğrenilmiştir, herhalde… Dizide, anlamı hemen her sahnede, görüntü olarak ekrana yansıtılıyor. Dizinin kahramanları olan Polis Özel Harekât (PÖH) timinin sağ kollarındaki işaret: Kurt!

 

Börü kurt demek, “Gökbörü” bozkurt!

 

Nitekim timde bir de kadın kahraman var: Asena, yani dişi bozkurt!

 

İknci bölüm, Cengizhan’ın, “Korkuyorsan yapma, yapıyorsan korkma” vecizesiyle başlıyor. Hep böyle mi başlıyor bilmiyorum. Birinci bölümü kaçırmışım ve internette de bulamadım. Cengizhan’ı da millî kahramanımız olarak kabul ediyoruz ama Göktürklerden gelen bir kavram olan “Börü” adlı dizi Göktürk Hanlarından birinin sözüyle başlasa daha uygun olurdu.

 

Bu dizinin en çok seyredilen kanallardan birinde yapılmasının-yayınlanmasının tesadüf olmadığı kanısındayım. Bendeniz gibi, Nihal Atsız’dan etkilenen, “börü” kavramını benimseyen, içselleştiren biri veya birilerinin bunu yapmaya karar verdiğini düşünüyorum.

 

Millî sembolümüz olan “Börü-Gökbörü” teriminin tanıtılması millî kimliğin daha şuurlu hale getirilmesi bakımından büyük bir kazanımdır. Diziyi yapanları, oynayanları tebrik ediyorum.

 

Eminim, Atsız Hoca’nın ruhu şad oluyordur. Börü’yü tanıttığı bir beytiyle biz de rahmetle analım:

Yok sayıp sen de bu ruhsuz sürüyü,

Kılavuz yap ebedî Gök Börü’yü.

 

Dizinin bir önemli hizmeti de “terörle mücadele”nin ne kadar güç şartlarda yapılabildiğini göstermesi.

 

Dizi, şu açıklamayla başlıyor: “Öykümüz vatan aşkı uğruna kendini hiçe sayan tüm güvenlik güçlerimizin kutsal hatırasına ithaf edilmiştir.”

 

Seyredin, bence!

 

Haber/Yorum:  İsmail Hakkı CENGİZ

hacengiz@gmail.com

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

YORUM-ANALİZ

GÖÇERLİKTE KADIN OLMAK

GÖÇERLİKTE KADIN OLMAK Araştırmacı Yazar Zeki Oğuz gitti, gördü, inceledi, gözlemledi ve yazdı.

EN KALİTELİ PETROLE SAHİP LİBYA'DA TERÖRİSTLER LİDERİ HAFTER KİMDİR?

EN KALİTELİ PETROLE SAHİP LİBYA'DA TERÖRİSTLER LİDERİ HAFTER KİMDİR? Libya'nın doğusunda ama dünyanın en temiz/en kaliteli petrolünün bulunduğu bölgede silahlı güçlerin lideri Haft...
Ramazan bayramına doğru09 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi