gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 57  
»Bugün 1511  
»Toplam 15050999  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.224.63.87
» Bu sitemizi ziyaretiniz
Sözleşmelerdeki haksız şarta dikkat edin, hakkınızı arayın

Sözleşmelerdeki haksız şarta dikkat edin, hakkınızı arayın

Tarih 16 May?s 2012, 00:28 Editör

ÇETKODER Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Tüketicileri uyaran ve yasal haklarını aktaran açıklamalarına devam ediyor.

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, Tüketicileri uyaran ve yasal haklarını aktaran açıklamalarına devam ediyor.

 

“Sözleşmelerdeki haksız şarta dikkat edin, hakkınızı arayın”

 

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Tüketiciler yasal haklarını bilmiyorlar. Ve bunun için bir çabada sarf etmiyorlar. Satıcı ve sağlayıcı durumunda olanlar ise bu durum işlerine geldiği için, tüketicinin bilinçlenmesini istemiyor. 4077 sayılı yasa da tüketici sözleşmelerindeki haksız şartlar hakkındaki yönetmelik de açık. Tüketicinin sözleşmedeki haksız şartları ile ilgili hakları belli. Dikkat etsinler ” dedi.

 

TÜKETİCİLER ALEYHİNE MADDE KONAMAZ

 

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Satıcı ve sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Bu nedenle buna tüketicinin itiraz hakkı vardır” dedi.

 

SÖZLEŞMEDEKİ ŞARTLAR TEK TARAFLI DEĞİŞTİRİLEMEZ

 

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “4077 sayılı yasa ile tüketicinin korunmasına yönelik çalışmalar artmıştır. Bu yasanın 10. maddesinde tüketici kredisi şeklide düzenlenmiştir. Buna göre, tüketicilerin bir mal veya hizmet edinmek amacıyla kredi verenden nakit olarak aldıkları kredidir. Maddeye göre, yazılı olarak kurulan kredi sözleşmesi şartları kredi süresi boyunca tüketici aleyhine değiştirilemez” dedi.

 

SÖZLEŞMEDEKİ HAKSIZ ŞARTLARI GEÇERLİ DEĞİLDİR

 

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Taraflardan birini tüketicinin oluşturduğu her türlü sözleşmede yer alan haksız şartlar tüketici için bağlayıcı değildir. Eğer bir sözleşme şartı önceden hazırlanmışsa ve özellikle standart sözleşmede yer alması nedeniyle tüketici içeriğine etki edememişse, o sözleşme şartının tüketici ile müzakere edilmediği kabul edilir. Sözleşmenin bütün olarak değerlendirilmesinden, standart sözleşme olduğu sonucuna varılırsa, bu sözleşmedeki bir şartın belirli unsurlarının veya münferit bir hükmünün müzakere edilmiş olması, sözleşmenin kalan kısmına bu maddenin uygulanmasını engelleyemez. Bir satıcı ve sağlayıcı, bir standart şartın münferiden tartışıldığını ileri sürüyorsa, bunu ispat yükü ona aittir.” dedi.

 

HAKSIZ ŞARTLARIN TANIMI VE HAK ARAMA NASILDIR?

 

Çevre Ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, “Satıcı ve sağlayıcının tüketiciyle müzakere etmeden, tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu, tarafların sözleşmeden doğan hak ve yükümlülüklerinde iyi niyet kuralına aykırı düşecek biçimde tüketici aleyhine dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır. Konsey yönergesi madde 3. e göre: “Münferiden tartışılmamış olan bir sözleşme koşulu iyi niyet kuralına aykırı olarak tüketicinin zararına olacak şekilde, tarafların sözleşmeden doğan hak ve borçlarında önemli bir dengesizliğe sebep olmuşsa haksız olarak kabul edilir” der. Tüketicinin taraf olduğu bir sözleşmede yer alan genel işlem şartları ile aleyhine getirilmiş olabilecek herhangi bir dürüst olmayan şarta karşı korunması için, TMK madde 2. hükmünde yer alan doğruluk ve dürüstlük kuralını ileri sürmesi gerekmektedir. 6. maddenin 6. fıkrasında sözü edilen sözleşmelerin 12 punto siyah koyu harf karakteriyle yazılmasının bir nedeni de, genel işlem şartı mahiyetinde bir hüküm sözleşmeye yerleştirilmiş olabileceğinin dikkate alınmasından kaynaklanmaktadır. Genel işlem şartları (standart sözleşme), ekonomik açıdan daha güçlü olan tarafça önceden tek taraflı olarak belirlenip tüketiciye sunulmaktadır. Tüketici, bu şartları önceden görüşüp içeriğine etki edemediği gibi sözleşme görüşmeleri sırasında da pazarlık konusu yapamamaktadır. Tek yanlı olarak belirlenen genel işlem şartları ise genellikle tüketici aleyhine olmaktadır. Bu nedenle tüketicilerin hak aramalarını bilmeleri gerekir. Bunun için ilçelerde Kaymakamlıkta, il merkezlerinde ise sanayi ticaret il müdürlüklerindeki Tüketici hakem heyetlere müracaat etsinler. Bunların üzerinde ise Tüketici mahkemeleri var. Çekinmesinler. Öyle büyük miktarlarda para harcamalarına gerek yok. Git gel diyerek zaman kayıpları da yok. Hak arasınlar” dedi.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

GÜNCEL

MERSİN'İN SORUNLARINA 33 ÇÖZÜM

MERSİN'İN SORUNLARINA 33 ÇÖZÜM İYİ Parti Mersin Milletvekili Adayı Burhanettin KOCAMAZ'dan Mersin'deki sorunlara ilişkin 33 çözüm.

ANAMUR'LU UZMAN ÇAVUŞ KALP KRİZİ SONUCU ŞEHİT DÜŞTÜ

ANAMUR'LU UZMAN ÇAVUŞ KALP KRİZİ SONUCU ŞEHİT DÜŞTÜ Suriye'de görev yapmakta olan Uzman Çavuş Mehmet KARABULUT kalp krizi sonucu şehit düştü.
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi