gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 50  
»Bugün 1352  
»Toplam 15050840  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.145.7.7
» Bu sitemizi ziyaretiniz
Sabıka kaydı çilesine son

Sabıka kaydı çilesine son

Tarih 23 Haziran 2012, 00:15 Editör

Yapılan değişiklik ile birlikte, kamu kurumlarına ve gerçek kişilere adli sicil bilgilerini sorgulama hakkı verildi.

    Sabıka kaydı çilesine son

 

Halk arasında ‘sabıka kaydı’ olarak bilinen ‘Adli Sicil’ bilgilerine, adliyeye gitmeden ücretsiz ulaşılabilecek. Hükümet, halk arasında sabıka kaydı olarak bilinen adli sicil bilgilerinde, devrim niteliğinde düzenlemeyi hayata geçiriyor.

 

Düzenleme ile, adli sicil bilgileri halka açılıyor.

 

Star gazetesinden Hüseyin Özay'ın haberine göre, vatandaşlar güvenlik bilgilerini kullanarak adliyeye gitmeden ve herhangi bir ücret ödemeden, 'adli sicil kaydını' görebilecek. Bu bilgileri, ayrıca ilgili kurumlara verebilecek.

 

Adli sicil sisteminde radikal değişiklik öngören düzenleme, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ve arkadaşları tarafından önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunulan “torba yasa teklifinde” yer aldı.

 

Teklifin, 20. Maddesinde, 25 Mayıs 2005 tarih ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nun 13. Maddesi değiştirildi. Yapılan değişiklik ile birlikte, kamu kurumlarına ve gerçek kişilere adli sicil bilgilerini sorgulama hakkı verildi. Bu hak ile birlikte, bir anlamda adli sicil bilgileri halka açılmış oldu.

 

    KURUM KENDİSİ BAKABİLECEK

 

Mevcut sistemde ise, adli sicil bilgilerini sorgulama yetkisi, mahkemelerde, hakim, mahkeme, Cumhuriyet Başsavcılığı ile Askeri Savcılıkta bulunuyor. Diğer kurumlar ise Adalet Bakanlığı’nın onayı ile sistemden sorgulama yapabiliyor. Vatandaşlar ise, adli sicil bilgileri için adliyeye giderek, belirli ücret karşılığında haklarındaki bilgileri alabiliyorlar. Yapılan düzenlemenin aynen Meclis tarafından da kabul edilmesi halinde, adli sicil bilgilerine kurumlar da ulaşabilecek.

 

    ÜCRET ÖDEMEYE SON

 

Teklifte, adli sicil bilgilerinin gerçek kişilere de açılması da hüküm altına alındı. Buna göre, gerçek kişiler, kendileri hakkındaki adli sicil bilgilerini, güvenlik doğrulama araçlarını kullanarak sorgulayabilecek. Ve bilgileri, ilgili kurumlara sunabilecekler. Ayrıca, teklifte yapılan düzenleme ile adli sicil bilgilerin sorgulanmasından ücret alınmasına ilişkin hüküm tamamen kaldırıldı.

 

http://www.kenthaber.com/Haber/Genel/Normal/sabika-kaydi-cilesine-son/b1ff88d8-5689-490c-8e33-6a4855a2b947

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

GÜNCEL

MERSİN'İN SORUNLARINA 33 ÇÖZÜM

MERSİN'İN SORUNLARINA 33 ÇÖZÜM İYİ Parti Mersin Milletvekili Adayı Burhanettin KOCAMAZ'dan Mersin'deki sorunlara ilişkin 33 çözüm.

ANAMUR'LU UZMAN ÇAVUŞ KALP KRİZİ SONUCU ŞEHİT DÜŞTÜ

ANAMUR'LU UZMAN ÇAVUŞ KALP KRİZİ SONUCU ŞEHİT DÜŞTÜ Suriye'de görev yapmakta olan Uzman Çavuş Mehmet KARABULUT kalp krizi sonucu şehit düştü.
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi