gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 12  
»Bugün 2280  
»Toplam 15002077  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.88.114.76
» Bu sitemizi ziyaretiniz
ATATÜRK TAŞUCU'NDA KİTABI YAYINLANDI

ATATÜRK TAŞUCU'NDA KİTABI YAYINLANDI

Tarih 30 May?s 2017, 00:19 Editör

Arslan Eyce, Mustafa Kemal'in, 1925-1926-1934-1935 yılları olmak üzere, Taşucu'na dört kez gelişini kitabında ayrıntıları ile anlatıyor.

 

       ATATÜRK TAŞUCU'NDA KİTABI YAYINLANDI

 

Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Arslan Eyce’nin anılarından, yaşanların anlatılarından ve belgelerden yola çıkarak yazdığı “Atatürk Taşucu'nda- Gazi Çiftliği ve Atatürk Evi” adlı kitap yayınlandı.

 

Arslan Eyce, Mustafa Kemal’in, 1925-1926-1934-1935 yılları olmak üzere, Taşucu’na dört kez gelişini kitabında ayrıntıları ile anlatıyor.

 

Kitap, Taşucu’nun genel tarihi dışında, Osmanlının son yüzyılından başlayarak, cumhuriyetin 1940’lı yıllarına kadar geçen süreçte, kasabanın ekonomik, sosyal ve kültürel yapısına dair bilgiler sunarken, Rumların bölgeden mübadele ile göçü ve yörede yaşanmış aşkları da bir anlatı olarak okuyucuya sunuyor.

 

                     

 

Öte yandan, özellikle yakın tarihe dair Silifke ve Taşucu’ndaki siyasi olaylara dair bilgiler de aktarılmaktadır. Bu siyasi gelişmeler içinde özellikle Silifkeli milletvekillerinin padişah yanlısı ve cumhuriyet karşı tutumları, gerici Hoca Askeri ayaklanması ve Atatürk’e suikast girişimine dikkat çekmektedir.

 

Gazi Çiftliği dışında, “Atatürk Evi”nin yapılmasıyla da Atatürk’ün hayalinin nasıl gerçeğe dönüştüğünün öyküsü de bu kitapta yer alıyor.

 

Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı Başkanı Arslan Eyce, Atatürk Taşucu'nda- Gazi Çiftliği ve Atatürk Evi” adlı kitabına dair görüşlerini şu şekilde dile getiriyor. “Dostlarımın, teşvikleri ile kasabada yaşananlarla yaşadıklarımı ve savaşımı yeni kuşaklara yazıp aktarmam istendi. Ülkemde kitap okuma fakirliği olduğunu bilmeme rağmen yazmaya karar verdim. Bu kitapta, 1800-1923 yılları arasında Türk ve Rumların beraber yaşadığı kasabanın sosyal, ekonomik durumunu anlatmanın yanı sıra, Atatürk'ün dört kez geldiği Taşucu'nda yaşananları ele aldım. Özellikle Birinci Meclis’te yer alan Silifke-Mersin milletvekillerinin padişah yanlısı tutumları, hoca askeri isyanı ve Silifke'de Atatürk 'e karşı yapılmak istenen suikast girişimini de bu çalışmada anlatmaya çalıştım. 1930’da serbest fırkanın seçim kazanması, 1935’te Atatürk heykelinin yapılması ile hazırlanan o gün ki törene, Mustafa Kemal’in görmeden boykot edercesine Tekir çiftliğinin gidişi ilginçtir. Vilayet olan Silifke'nin ilçeye dönüşmesi, Tekir çiftliğinin kuruluşu süresi boyunca Silifke'de sürdürülen Bizans entrikaları, Atatürk'ün güvenini kazanmış Sadık Taşucu üzerinde oynanan oyunlar toprak reformu ve Atatürk'ün bir nolu ortağı olduğu Tarım Kredi Kooperatifi’nin kuruluşu. Okuyucular bu kitapta, Rum kızı Evdoksiya ile Mariana’nın aşkını, Taşucu'na Atatürk evinin yapılış öyküsünü de bulacaklar.”

 

Öte yandan Taşucu Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı Yayınları’nce çıkarılan,  Atatürk Taşucu'nda- Gazi Çiftliği ve Atatürk Evi” adlı kitabın gelirlerinin öğrencilere burs olarak verileceği de bildirildi.

 

ARSLAN EYCE KİMDİR?

 

1936 Yılında Silifke’nin Taşucu kasabasında dünyaya geldi. Tenceresi kaynayan bir aileden gelen Eyce’nin, yaşadığı kasabanın halkı fakirlik, yokluk içinde bir yaşam sürüyordu. Onlara “baldırı çıplak” derlerdi. Bir kuruşluk kredileri yoktu, zor ve fakir yaşam onları alkole meyhanelere itmiş, şarap ispirto kolonya ve esrarın esiri olmuşlardı.

 

            1968 yılına gelindiğinde bu sefalete son verecek, Taşucu Balıkçılık Kooperatifini kurmuş ve “Emek birleşmezse özgürlük olmaz, kooperatif kur sefaletten kurtul” parolası ile “emek savaşı”nı başlatmıştır.

 

            Taşucu Balıkçılık Kooperatifi’ndeki başarısı ile 1972 de Mersin Tarımsal Amaçlı Kooperatifler Birliği İÇKO- BİRLİK Genel Başkanlığına seçilen Eyce, ülke düzeyindeki tarımsal kooperatiflerin konfederasyon olan Köy- Koop’ta Genel Başkan yardımcılığına seçilmiştir.

 

Başarıları ile 1972 yılında yılın kooperatifçisi seçilen Eyce aynı yıl uluslararası alanda da, Almanya ve Hollanda da başarılı kooperatifçi olarak gösterilmiştir. C.H.P parti programı olan Köy Kent Projesinde görev almış, 1973 yılında da C.H.P milletvekilli adayı seçilmiştir.

  

            Eyce 1975 Yılında Atatürk’ün kurduğu Türk Kooperatifçilik Kurumuna Yönetim Kurulu üyeliğine seçildi. Aynı yıl, Eyce’nin Kooperatifçilik öyküsünü yazan Prof. Ozan Ozankaya “Karacan Ödülü”nü kazanmıştır. Eyce’nin Kooperatifçilikteki başarıları birçok üniversitelerin araştırma konusu olurken hayat öyküsü de TRT tarafından belgesel yapılmıştır.

 

1980 Askeri yönetiminin Köy-Koop ve kooperatifçiliğe el koyması ile köyüne çekilen Eyce Eğitim ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı’nı ve Arslan Eyce Amphora Müzesi’ni kurmuştur. Arslan Eyce, köyünde yaşamasını sürdürmektedir.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

SOSYAL - KÜLTÜREL

MERSİN'DE YILIN ENLERİ BELİRLENDİ

MERSİN'DE YILIN ENLERİ BELİRLENDİ 30 yılı aşkın basın sektöründe faaliyet gösteren Ergin Medya, 2023 yılının Mersin Yılın Enleri projesini hayata geç...

MEŞYAD'DA ŞAİR KEMAL KARSLI ANILDI

MEŞYAD'DA ŞAİR KEMAL KARSLI ANILDI Mersin Şairler ve Yazarlar Derneği Merhum Şair Kemal Karslı için anma töreni düzenledi.
Aday listeleri tamam. buruyun sahaya...10 Mart 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi