gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 40  
»Bugün 927  
»Toplam 15050415  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.221.154.151
» Bu sitemizi ziyaretiniz
5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü

5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü

Tarih 05 Aral?k 2012, 01:20 Editör

Kadınlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 75. yılı kutlaniyor.

Kadın hakları ve kadınların erkeklerle eşitliği konusunda geçen asırdan itibaren batı ülkelerinde ve toplumlarında yoğun mücadelelerinde verdiği ve özellik Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’nin bu mücadelelerin en şiddetlilerini yaşadığı bilinmektedir.

 

Ülkemizde gerek Osmanlı İmparatorluğu ve gerek Cumhuriyet döneminde kadınlarımızın kendi hakları konusunda, batı ülkelerindekine benzer şekilde mücadele ettiklerini söylemek mümkün değildir. Ama biz kadınlara birçok batı ülkesinden daha önce bu hak ATATÜRK tarafından verilmiştir ve hatta adeta sunulmuştur.

 

Cumhuriyet dönemi ve kadın hakları teokratik bir devlet yapısının ve kadın haklarının kısıtlı olduğu bir toplum düzeninin olduğu Osmanlı İmparatorluğu’ndan kadın-erkek eşitliğinin kabul edildiği modern Türkiye Cumhuriyeti’ne geçiş, birçok devrimler ile mümkün olabilmiştir. Bu devrimler içinde kadınların erkekler ile eşit toplumsal varlıklar olarak toplum içinde yerlerini almaları bir uygarlık aşamasıdır ve ATATÜRK DEVRİMLERİ’nin en önde gelenlerinden birisidir. 1926 yılında Büyük Millet Meclisi Tarafından kabul edilip yürürlüğe giren ve Türk Kadınların ‘şeriat’ zincirinden kurtaran Medeni kanun ile, türk kadınına bin yıl evvel kaybettiği hakların iade edilmesinin temeli olmuştur.Artık kadın güçlenmeye, kişiliğini bulmaya başlamış ve erkeğinin yanında sosyal faaliyetlere katılmaya hazırdır.

 

CHP, kadınların siyasi hayatta seçme ve seçilme hakkını elde etmeleri için bir dizi yasa çıkartılması öncülük etmiştir. Kadınlara ilk siyasal hakları olan belediye seçimlerinde seçme ve seçilme hakları 1930 yılında çıkarılan Belediyeler Kanunu ile verilmiştir. 1933 yılında çıkarılan Köy Kanunu ile kadınlara muhtar, köy ihtiyar kurulu üyeliğine seçilme ve seçme hakkı getirilmiştir. 1934 yılında ise Türkiye’de kadınlar milletvekili seçme ve seçilme hakkını kazanmıştır. Türkiye’nin ilk kadın milletvekilleri TBMM’ne 1935 yılında CHP çatısı altında girmiştir.1931 yılında da Türk kadını ile ilk kez tıp dünyasında varlığını göstermiş ve ilk kadın cerrahımız çalışmaya başlamıştır.

 

Atatürk’ün Kadın Hakları konusundaki görüşleri ve gerçekleştirdikleri, bugün dünya aydınlarının ve Birleşmiş Millerler Teşkilatı’nın yaymaya çalıştığı kadın hakları ile ilgili görüşler, ATATÜRK tarafından çok önceleri dile getirilmiş ve çoğunlukla da uygulama alanına sokulmuştur. Atatürk cumhuriyetin ilanından dokuz ay önce Şubat 1923’te şöyle demiştir, ‘Bizim sosyal toplumumuzun başarısızlığının sebebi, kadınlarımıza karşı gösterdiğimiz ilgisizlikten ileri gelmektedir. Yaşamak demek Faaliyet demektir. Bundan dolayı bir sosyal toplumun, bir organ faaliyetinde bulunurken, diğer bir organı işlemezse, o sosyal toplum felçtir.’

 

Kadınlarımızın kendi kaderleri ile birlikte ülke kaderinde de söz sahibi olabilmelerinin yolu siyaset yapmak ve örgütlü toplum olmaktır. Seçme ve seçilme hakkımızı elde etmenin 75. Yılı kutlu olsun.

 

                                                        

 CHP Tarsus Kadın Kolları Başkanı

                                                             Gülizar SAÇKESEN

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

SİYASAL

AHMET ARICAN İYİ PARTİ'NİN MERSİN YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU

AHMET ARICAN İYİ PARTİ'NİN MERSİN YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU Geçtiğimiz günlerde CHP’den istifa ederek İYİ partiye geçen Ahmet ARICAN, İYİ Partiden Yenişehir ilçesi b...

MEZİTLİ İYİ PARTİ YÖNETİMİ GÖREVDEN ALINDI

MEZİTLİ İYİ PARTİ YÖNETİMİ GÖREVDEN ALINDI Mezitli İlçe Teşkilatının 19.01.2024 tarihi itibari ile görevden el çektirildiği yazılı bir tebligat yapılarak duyu...
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi