gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 90  
»Bugün 1127  
»Toplam 15050615  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.116.90.141
» Bu sitemizi ziyaretiniz
AKP'den Üniversitelere Balyoz!

AKP'den Üniversitelere Balyoz!

Tarih 29 Eyl?l 2012, 15:51 Editör

Özerk üniversite sözde kaldı. Rektörleri hükümet güdümlü konseyler belirleyecek...

Özerk üniversite sözde kaldı. Rektörleri hükümet güdümlü konseyler belirleyecek.

 

YÖK’ün hazırladığı ve üniversiteleri özerkleştireceğini savunduğu Yükseköğretim Yasa Taslağı’na göre, üniversitelerde öğretim üyelerinin rektör aday adaylarını seçmesi tarihe karışıyor. Köklü, kurumsallaşmış üniversitelerde Bakanlar Kurulu’nca “üniversite konseyleri” kurulacak. Üyelerinin bir kısmı Bakanlar Kurulu ve YÖK tarafından belirlenecek konseyler, öğretim üyelerinin seçimi olmaksızın başvurular arasından rektör ataması yapacak. Üniversite konseylerinin olmadığı üniversitelerde ise rektörü doğrudan YÖK belirleyecek. YÖK’ün adı da Türkiye Yükseköğretim Kurulu (TYK) olarak değiştirilecek. TYK’nin üyelerinin dörtte üçünü Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu ve TBMM belirleyecek. Taslağa göre YÖK’ün teşkilat yapısı da değiştiriliyor. YÖK’ün “özerk üniversite” hedefiyle hazırladığı Yükseköğretim Yasa Taslağı’nda, şu değişiklikler öngörülüyor:

 

• Köklü üniversitelere konsey: Üniversiteler kurumsallaşmış ve kurumsallaşmakta olan üniversiteler olarak ikiye ayrılacak. “En az 10 yıldır faaliyette olan, son 5 yılda bütçesinin bir kısmını kendi öz gelirlerinden elde eden, öğretim üyesi sayısı en az 100 olan” üniversiteler kurumsallaşmış üniversiteler olarak tanımlanacak. YÖK, kurumsallaşmışlar arasında kendi belirlediği şartları taşıyan üniversitelerde ya öğretim üyeleri arasında yapılacak oylama ile ya da oylamaya bile gerek duymadan Bakanlar Kurulu’na sunulacak öneri ile “üniversite konseyi” kuracak.

 

 

 

• Konseyde hükümet gölgesi: 11 üyeden oluşacak üniversite konseyinin beş üyesi üniversitenin kendi öğretim üyeleri arasından seçilirken iki üye Bakanlar Kurulu tarafından, iki üye ise YÖK tarafından üniversitelerin profesörleri arasından seçilecek. Bu 9 üyeli konsey ise üniversitenin mezunları arasından bir üye ile üniversitenin bulunduğu ilde en çok vergi veren veya üniversiteye en çok bağışta bulunan bir üye seçecek.

 

• Seçimler tarihe karışıyor: Üniversitenin rektörünü ve dekanlarını, üniversite konseyi atayacak. Konsey içinden “rektör adaylarını belirleme komisyonu” kurulacak. Komisyon, başvuran profesör adaylar arasından üç kişi belirleyecek. Bu üç kişiden biri üniversite konseyi tarafından seçilecek ve konsey başkanı tarafından atanacak. Böylece tüm öğretim üyelerinin oy kullandığı rektör aday adaylarını belirleme seçimleri artık yapılmayacak ve atama sürecinde Cumhurbaşkanlığı devreden çıkacak. Taslaktaki bazı maddelerin yaşama geçirilebilmesi için anayasada da değişiklikler gerekiyor.

 

• Konseysiz üniversitede YÖK atayacak: Kurumsallaşmış ancak YÖK tarafından belirlenen şartları taşımadığı için üniversite konseyi oluşturulmayan üniversitelerde rektörlük atamaları için ise seçenekli hükümler önerildi. Birinci seçeneğe göre, vergi ve bağış rekortmenlerinin ve mezunlar derneği başkanının da aralarında bulunduğu rektör adaylarını belirleme komisyonu, adaylar arasından üç kişi belirleyecek. YÖK üç kişiden birini atayacak. İkinci seçeneğe göre ise aynı üyelerden oluşan komisyonun belirlediği üç kişiden biri üniversitede yapılan seçimler sonucunda atanacak. Her iki yöntemde üç adaydan oluşan listenin cumhurbaşkanına sunulması ise süreç içinde tartışılabilecek.

 

• YÖK’e Meclis’ten de üye: YÖK’ün teşkilat yapısı da değişecek. Yükseköğretim Kurulu’nun ismi Türkiye Yükseköğretim Kurulu (TYK) olarak değiştirilecek. YÖK Genel Kurulu üyelerinin belirlenmesi için de iki yöntemden biri seçilecek. Birinci seçeneğe göre beş üye cumhurbaşkanı, beş üye Bakanlar Kurulu, beş üye ÜAK (yeni adıyla Rektörler Kurulu) ve beş üye TBMM tarafından seçilecek. İkinci seçeneğe göre ise 7 üye cumhurbaşkanı, yedi üye Bakanlar Kurulu ve yedi üye Rektörler Kurulu tarafından belirlenecek.

 

 

 

http://www.haberajans.com/akp-den-universitelere-balyoz-haberi-575459.html

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

SİYASAL

AHMET ARICAN İYİ PARTİ'NİN MERSİN YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU

AHMET ARICAN İYİ PARTİ'NİN MERSİN YENİŞEHİR BELEDİYE BAŞKAN ADAYI OLDU Geçtiğimiz günlerde CHP’den istifa ederek İYİ partiye geçen Ahmet ARICAN, İYİ Partiden Yenişehir ilçesi b...

MEZİTLİ İYİ PARTİ YÖNETİMİ GÖREVDEN ALINDI

MEZİTLİ İYİ PARTİ YÖNETİMİ GÖREVDEN ALINDI Mezitli İlçe Teşkilatının 19.01.2024 tarihi itibari ile görevden el çektirildiği yazılı bir tebligat yapılarak duyu...
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi