gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


EN ÇOK OKUNANLAR

Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 64  
»Bugün 14  
»Toplam 15437999  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 18.221.251.30
» Bu sitemizi ziyaretiniz
İŞ KAZALARI VE SİGORTASIZLIKTA MAĞDURİYETLER

İŞ KAZALARI VE SİGORTASIZLIKTA MAĞDURİYETLER

Tarih 21 ?ubat 2017, 21:06 Editör

İş kazalarında sigortasız oldukları halde ne yapacaklarını bilemeyen ve haklarını yeterince arayamayan mağdurların durumuna dikkat çekildi.

İŞ KAZALARI VE SİGORTASIZLIKTA MAĞDURİYETLER

 

İş kazalarında sigortasız oldukları halde ne yapacaklarını bilemeyen ve haklarını yeterince arayamayan mağdurların durumuna dikkat çekildi.

 

Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Antalya Kaza Mağdurları, Sosyal Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği (KazaMağdurDer) Genel Başkanı Ali Körükçü; “ kazazedelerin bedensel ve ruhsal kayıplar yaşadığı halde birde maddi zarara uğramamaları, haklarının hiçbirinden vazgeçmemeleri gerektiğini ” söyledi.

 

 

 

İş kazası işçinin, işyeri alanı içerisinde, işyeri dışında veya işverenin işyeri dışındaki bir işinde meydana gelerek işçiye zarar veren bir olaydır. Bedensel ve iş kazasına bağlı ruhsal rahatsızlıklar iş kazası kapsamındadır. İşçi işveren ile yazılı ve sözlü iş (akdi)sözleşmesi yapabilir.

 

Bir işveren tarafından hizmet akdine tabi olarak çalıştırılan sigortalının, sigortalı sayılması için işveren tarafından sigortalı işe giriş bildirgesinin verilmesi şart değildir. Yani bir kişi işvereni tarafından sigortalı bildirilmese bile işyerinde hizmet akdine tabi olarak çalışmaya başlaması ile birlikte kendiliğinden sigortalı olur. İşveren ile iş akdi yapmış olan her işçinin hizmet durumu işveren tarafından SGK’ya bildirilmek zorundadır. İş kazası geçiren işçi sigortasız bile olsa, bağlı bulundukları SGK’ya yapılan bir başvuru ile sigortalı işçilerin faydalandıkları tüm haklardan faydalanabilir.

 

İş kazası olduğunda işveren hemen bölgedeki kolluk birimlerine ve savcılığa bilgi vermek zorundadır. Eğer işveren bunu yapmıyorsa işçiler de bu bildirimi yapabilir.  Olay yeri incelemesi yaptırmak, olayı gören tanıklar ve işçilerin de ifadelerini almak ileride yaşanacak hak ve yükümlülükler açısından oldukça önemlidir. İşçi yakınları da hastaneye götürülen işçi ile ilgili hastane polisine bildirimde bulunarak kazanın iş kazası olduğunu tutanak altına aldırmaları önemlidir. Daha sonra da kaza hemen bir dilekçe ile SGK Bölge Müdürlüğü’ne bildirilir. SGK da hemen olay yerine Müfettişlerini göndererek olayın iş kazası olup olmadığını tespit ettirir. Öncelikle işçinin tedavisi yapılır, tedavi süresince işçiye geçici iş görmezlik ödeneği ödenir. Maluliyet durumu tespit edilir ve maluliyet %10’un üzerinde çıkarsa maluliyet aylığı bağlanır.

 

İş kazasıyla ilgili ayrica Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne de başvurmak gereklidir. Kurum kendi Müfettişlerini durum tespiti için göndererek iş kazasını ve tarafların kusur oranlarını belirler. Sigortasız halde iş kazası geçiren işçi, öncelikle bağlı bulundukları Bölge Çalışma Müdürlüğü’ne giderek iş kazasıyla ilgili idari inceleme talebinde bulunmalı ve hiç beklemeden İŞVEREN ve SGK’yı taraf göstererek İş Mahkemesi’ne İŞ KAZASI TESPİT DAVASI açmalıdır. Davayı kazanması durumunda da işçi sosyal güvenlik kurumunun verdiği tüm haklardan faydalanabilecektir. Sakat kalması durumunda işçiye, SGK’nın iş kazası sigorta kolundan aylık gelir bağlanır, işçinin kusurlu işverene karşı maddi ve manevi tazminat davası açma hakkı doğar. Zamanaşımı süresi on yıldır.

 

İŞÇİ, geçirdiği iş kazası sonucu meslekte kazanma gücünün %10’undan fazlasını kaybetmişse, sigortalı bildirilip bildirilmediğine bakılmaksızın kendisine sürekli iş göremezlik geliri bağlanır. Hatta raporlu kaldığı günler için SGK işçiye rapor parası ödemesinde bile bulunmak zorundadır.

 

Sigortasız çalışan işçinin iş kazası geçirmesi halinde sigortalının SGK’ ya bildirilmemesinden dolayı işverene idari para cezası uygulanacağı gibi kazanın meydana gelmesinde işverenin kusuru olup olmadığına bakılmaksızın SGK tarafından yapılacak tüm masraflar(sürekli iş göremezlik gelirinin, malullük aylığının yada hak sahiplerine bağlanacak ölüm geliri yada ölüm aylığının bu günkü değeri hesaplanarak) işverene rücu edilir. İşveren sigortasız işçi çalıştırması dolayısıyla yaşanan iş kazasında, hiç kusuru olmasa bile %100 kusurlu sayılarak işlem yapılacaktır.

 

4857 Sayılı İş Kanunu hükümleri esas alınarak yapılan işlemlerle ilgili mağdurların bilgi sahibi olmaları ve haklarını aramaları kendi menfaatlerine olacaktır.

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

İŞ REHBERİ

Çocuk İşgücü Anketi Sonuçları

Çocuk İşgücü Anketi Sonuçları TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması ile birlikte 5-17 yaş grubundaki çocuklara uygulandığı beliritildi.

SERAGAZI EMİSYON ENVANTERLERİ

SERAGAZI EMİSYON ENVANTERLERİ TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Seragazı Emisyon İstatistikleri, 1990-2018 sonuçları değe...
Ayağını yorganına göre uzat….18 Ekim 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi