gazete anamur
ANASAYFA HABER ARA FOTO GALERİ VİDEOLAR ANKETLER SİTENE EKLE RSS KAYNAĞI İLETİŞİM

Sponsor Alanı


Ana Menü

Sponsor Alanı

 

Sponsor Alanı


Dost Siteler

HAVA DURUMU

ANAMUR

Saat

Sponsor Alanı

 

Ziyaretçi Bilgileri

»Aktif 8  
»Bugün 82  
»Toplam 15048519  
Sayın Ziyaretçimiz
»IP'niz | 3.142.98.108
» Bu sitemizi ziyaretiniz
İş Akdinin Haksız Feshi

İş Akdinin Haksız Feshi

Tarih 20 Haziran 2016, 00:05 Editör

KazaMağdurDer Genel Başkanı Ali Körükçü: "İş akitlerinin feshinde şeklen ve usulen aykırılıklara itiraz etmeli ve haklarını muhakkak firmalardan talep etmeliler” dedi.

               ‘‘İş Akdinin Haksız Feshi’’

 

İş Kanunu hükümlerini kendi lehine kullanan ve hileli yöntemlerle çalışanı yanıltan firmaların bu tür uygulamalarına karşı, çalışanların neler yapması gerektiğini değerlendiren Antalya Kaza Mağdurları Sosyal Güvenlik ve Tüketici Hakları Derneği (KazaMağdurDer) Genel Başkanı Ali Körükçü; “çalışanlar işe başlarken imzaladıkları sözleşmeleri iyi okumalı ve sözleşmeyi muhafaza etmeliler; iş akitlerinin feshinde şeklen ve usulen aykırılıklara itiraz etmeli ve haklarını muhakkak firmalardan talep etmeliler” dedi.

 

İş sözleşmesi bir tarafın ( işçi ) bağımlı olarak iş görmeyi, diğer tarafın ( işveren ) da ücret ödemeyi üstlenmesinden oluşan sözleşmedir. Firmaların  ‘belirsiz süreli’ yaptıkları iş akitlerinde çalışanın 6 aylık süreyi doldurmadan ve kıdem sahibi olmadan yaptıkları fesih işlemlerine sıklıkla rastlanmakta ve çalışanlar da bu durumda mağduriyet yaşamaktadırlar.

 

4857 sayılı İş Kanunu’nun 19. maddesine göre; “İşveren fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Hakkındaki iddialara karşı savunmasını almadan bir işçinin belirsiz süreli iş sözleşmesi, o işçinin davranışı veya verimi ile ilgili nedenlerle feshedilemez.” denilmektedir.

 

Belirsiz süreli iş sözleşmelerinin feshinde, fesih işleminin geçerli bir sebebe dayandırılması zorunluluğu 30 ve daha fazla işçi çalıştırılan işyerlerinde çalışan ve en az altı ay kıdemi olan işçiler için söz konusudur.

 

Haksız fesihte, fesih hakkı doğmamış veya düşmüş anlamındadır.

 

Fesih hakkının Medeni Kanunun 2.maddesi uyarınca; dürüstlük ve objektif iyiniyet kurallarına aykırı olarak kullanılması halinde, bu hakkın genel olarak kötüye kullanıldığından söz edilir. Kötüniyet tazminatı sadece sürekli işlerde ve belirsiz süreli sözleşmelerin feshinde söz konusu olup, alacaklısı İŞÇİDİR.

 

Belirli ve Belirsiz süreli yapılan iş akdinin feshi için önceden yazılı bildirim 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre yapılmalıdır.

 

Çalışanların; iş akdi feshinin haksız yere yapılıp yapılmadığını dikkate almaları, fesih için savunma alınıp alınmadığına, feshin yazılı şekil ve usul bakımından yasal olup olmadığına bakmaları; firmadan alacakları olan tüm ödemelerin yapılıp yapılmadığını tespit ederek haklarını aramaları ve bunları firmadan yazılı olarak talep etmeleri gerekmektedir. Firmaların yasal olmayan işlemleri ve çalışana hak ettikleri ödemeleri yapmamaları halinde, ilgili çalışanların muhakkak iş mahkemesine başvurmaları menfaatlerine olacaktır.”

 

Ali KÖRÜKÇÜ

Genel Başkan

 

Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit

İŞ REHBERİ

Çocuk İşgücü Anketi Sonuçları

Çocuk İşgücü Anketi Sonuçları TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması ile birlikte 5-17 yaş grubundaki çocuklara uygulandığı beliritildi.

SERAGAZI EMİSYON ENVANTERLERİ

SERAGAZI EMİSYON ENVANTERLERİ TÜİK Adana Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, Seragazı Emisyon İstatistikleri, 1990-2018 sonuçları değe...
2024 yerel seçim değerlendirme-225 Nisan 2024

Sponsor Alanı


SON HABERLER

Sponsor Alanı

 

Son Dakika Haber

Sponsor Alanı

 

Her Hakkı Saklıdır - 2012 (Fatma ARIKAN)
RSS Kaynağı | Anasayfa | İletişim

Altyap?: MyDesign Haber Sistemi