Bağlama Düzeni


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazıları
Eklenme Tarihi: 21 Ocak 2013
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 14:22
Site: gazete anamur
URL: http://www.gazeteanamur.com/yazar.asp?yaziID=918


     "Kendinde müzik olmayan insan, seslerin tatlı armonisiyle heyecanlanmayan kişi, ihanet, hırsızlık, kalleşlik için olgundur. Zekası donuktur gece gibi, istekleri karanlık Erobos gibi. Böyle bir insandan sakın! Ve Müziği dinle... "  W.Shakespeare

 

     Gazeteanamur’un değerli okuyucuları, sevgili dostlar; sizleri saygıyla ve sevgiyle selamlarım.. Bu yazımızda yine bağlamayla devam edelim.

     Öncelikle bağlamamızı tanıyalım,

     BAĞLAMA NEDİR: Meydan sazı, divan sazı, Çöğür, Bağlama, Bozuk, Aşık sazı, Tanbur ve cura gibi adlandırılan, hepsi de kendine özgü karakteristik özelliklere sahip, aynı kökten türemiş birden fazla çalgının ortak adıdır. Bu saydığımız bağlama türlerinin bazıları özellik bakımından birbirine yakın olsa da, bazıları kullanım açısından tamamen ayrı bir çalgı niteliği taşımaktadır.

              

          

     Halk dilinde bağlama olarak adlandırılan müzik aleti 19 perdeli kısa saplı olanıdır. Günümüzde kullanım alanı oldukça genişlemiş ve gençlerin daha çok tercih ettiği konuma gelmiştir.

     BAĞLAMAMIZI NASIL AKORT EDERİZ: Bağlamamızın alt tel gurubu RE, Orta tel gurubu SOL, Üst tel gurubu LA sesini verir ve buna bağlama düzeni denir. Öncelikle alt telimizi akort düdüğündeki LA sesine çekeriz daha sonra diğer alt tel gurubundaki  ince teli ve kalın sırma teli aynı sese çakıştırır bağlamamızın alt tel gurubunda 7. perdesindeki SOL sesine orta tel gurubuna çekeriz ve daha sonra bağlamamızın 3.perdesi orta tel gurubundaki LA sesini üst tel gurubuna çeker  ve bağlamamızı akort ederiz.

     Yeni başlamışsak bir bilene akort ettirmeliyiz, zira daha önce herhangi bir müzik aleti çalmamışsak belirli bir süre akort'u gerçekleştirmemiz mümkün olmayacaktır. Bunu yapabilmemiz için müzik eğitimi almamız ve ses aralıklarını çok iyi tanımamız gerekmektedir.

     Evet sevgili dostlar, müzikseverler, Geçmişte bu düzenin daha çok aşık kesiminde, Alevi ve Bektaşi toplumlarında kullanıldığı bilinmektedir. Bu yüzden 19 perdeli bağlamanın, Bağlama düzeni olarak bilinen akorduna, Aşık düzeni,  Alevi düzeni veya Veysel düzeni de denilmektedir. Böyle olmakla birlikte bağlama düzeni çalma geleneği olan yerlere bakıldığında belli bir toplum ve kişilere göre bir düzen olmadığı görülmektedir. Orta Anadolu , Ege, Taşeli ve birçok yörelerimizde bağlama düzeni yaygın olarak kullanılmaktadır. Bizim yöremizde de en çok tercih edilen bağlama gurubundandır. Kısa sap bağlamayla daha çok LA kararlı eserler seslendirilir, diğer eserlerde seslendirilse de tavır olarak uygun değildir.

     Sevgili dostlar, kulak eğiminize çok önem verin, ses aralıklarını ve tonaliteleri tanımaya çalışın. Gamlar ve parmak alıştırmalarını sürekli, her gün yapın, başarılar diliyorum.

     ROBERT SHUMANN'IN genç müzisyenlere öğütlerini okumanızı tavsiye ederim bir sonraki yazımda yayınlayacağım..

     Ve bu hafta yazımızı bir Hint atasözüyle noktalayalım.

     Birşeyin 'yapılamaz'' olduğunu düşünerek uyuyakalan kimse; bir başkasının BU ''yapılamaz''ı yaparken çıkardığı gürültü ile uyanır.

     HOŞÇAKALIN...