Yörük düğünü belgeseli üzerine..


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazıları
Eklenme Tarihi: 29 Kas?m 2012
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 23:34
Site: gazete anamur
URL: http://www.gazeteanamur.com/yazar.asp?yaziID=780


                         

 

İki gün önce akşam televizyon kanalları arasında dolaşırken BENGİTÜRK TV’de yayınlanan bir belgesel program dikkatimi çekti. Programda Yörüklerin yaşantısından kesitler sunuluyordu ve bizim hanımla beraber sonuna kadar isledik. Belgeselin sonuna doğru, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Erdemli ve çevresindeki bazı yerel yönetimlerin destekleriyle yapımın tamamlandığı açıklanıyordu. Program bittikten sonra belgeselin adının “Yörük Düğünü” olduğunu öğrendik.

Yörük kültür hayatının artık çok eskilerde kaldığı şu dönemlerde böyle bir belgesel yapılması, unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve göreneklerimizin tekrar hatırlanmasında önemli bir eksikliği gidermiş. Belgeselde Mersin ve yöresinin Yörük Düğünü” gelenek ve görenekleri o kadar güzel anlatılmış, oyuncular rollerini o derece ustalıkla oynamışlar ki, filmi seyrederken “işte bu” demekten kendimizi alamadık.

Ertesi gün “Yörük Düğünü” ile ilgili internette küçük bir araştırma yaptım. Meğer bu eşsiz eser Mersin’de yayınlanan Mersin İstikbal Gazetesi Sahibi ve başyazarı dostumuz Rüştü Aydın’ın bir projesi imiş. Belgesel A’dan Z’ye her şeyi ile Mersin’de gerçekleştirilmiş. O bakımdan İnciay Yapımcılığı ve Rüştü Aydın’ı böyle önemli bir konudaki çaba ve gayretlerinden dolayı bir kere daha kutlamak isterim. Elbette bu tür çalışmalara destek olan kişi ve kurumları da unutmamak gerekiyor. 

“Yörük Düğünü” belgeseli Mersin- Erdemli İlçesinin Çamlı Köyünde çekilmiş. Belgeselin çekildiği mekânlara bakıyorum, insan tiplerine bakıyorum, konuşma şekline ve konuya bakıyorum.  Anamur, Bozyazı, Gülnar, Silifke, Aydıncık, Ermenek, Gazipaşa, Alanya yöresiyle aynı özellikleri taşıyor. Belgeselde bundan 70-80 yıl öncesi yaşanmış olaylar anlatılmış.  

Rüştü Bey bize belgesel ile ilgili bilgiler göndermiş. Bu bilgilere göre Çamlı Köyünde yedi adet kıl çadır kurulmuş, üç tane deve rol almış, üç tane keçi kesilmiş, yedi kazan düğün yemeği yapılmış, yüzlerce kişi ile yemekler yenmiş. Çamlı köyü sakinleri başta olmak üzere çevre köylerden yüzlerce kişi oyuncu olarak ve düğüne katılarak destek vermiş. Ayrıca Erdemli Kaymakamı İbrahim Özefe katkı sağlamış. Kargıpınarı Belediye Başkanı Kerim Şahin ve bazı işadamları da maddi desteklerini esirgememişler.

Belgesel filmin künyesine bakıyorum:

Yapımcı Firma: İnciay Yapım, Yönetmen Rüştü Aydın, Senaryo Yazarı Mehmet Doğan, Oyuncular, Azad Saygılı, Gamze Didem Didar, Mehmet Doğan, Orhan Kaya’dan meydana gelmiş. Elbette katkı sağlayan yüzlerce köylü de var. “Yörük Düğünü” belgeseli, senaryosu, çekimleri, oyuncuları, kurgu ve montajı, film müzikleri ile tamamen Mersin’de tamamlanmış olan bir üründür. Bu bakımdan emeği geçenleri bir kere daha tebrik ediyor ve kutluyorum.

Umarız bu belgesel, bir başlangıç olur ve daha çok belgesel ve filimler çekilir. Çağa ve teknoloji yenik düşmüş bizi biz yapan değerlerin, gün yüzüne çıkmasını ve yaşatılmasını sağlar. Yine umarız ki bu tür çalışmalar sadece Mersin ile sınırlı kalmaz, Anamur’da, Bozyazı’da, Gülnar’da, Ermenek’te, Silifke’de de gerçekleştirilir. Ortaya çıkan eserler ülke genelinde yayın yapan televizyonlarda yayınlanır ve halkın bilgi sahibi olması sağlanmış olur.

Teşekkürler Rüştü Bey, teşekkürler İnciay yapım.