İKİ YÜZ


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazıları
Eklenme Tarihi: 15 Eyl?l 2012
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 01:47
Site: gazete anamur
URL: http://www.gazeteanamur.com/yazar.asp?yaziID=595


“Aklından Bir Sayı Tut” isimli okuduğum kitabın bir bölümünde şöyle bir iddia vardı. Oldukça ilginç buldum. “Her insan ikiyüzlüdür” yani her insan birden çok karakter sahibidir. Bunu anlamanın kolay bir yolu var. Merak ettiğiniz kişinin resmini önünüze alın, resmi burun ve çene hizasından bölecek şekilde ikiye ayırıp bir bölümünü kapatıp ve bakın. Gördüğünüz kişilik ile diğer yarı kısmını kapatarak gördüğünüz kişilik arasındaki farklılıkları karşılaştırınız. İki farklı şahsiyetin bir insanda oluşmuş olduğunu göreceksiniz denilmekteydi.

 

Önüme farklı resimler alıp orada söylenenleri uygulamaya çalıştım. Ancak resim yorumcusu olmadığımdan, farklı yüzlerin olduğunu gördüğüm halde karakter yorumunu yapamadım.

 

İkiyüzlülüğü kazanma zamanı ile ilgili ise şu hikâye anlatılmakta idi; Bir ilkokul öğrencisinin annesinin alışveriş için verdiği 20 liralık ile markete giderken karşılaştığı sınıfındaki kabadayının sorduğu “parayı nereden aldın” sorusuna, “annemden yürüttüm” cevabını verir. Karşılığında istediği aferin cevabını alır. Daha sonraki zamanlarda bu yürütme işi 13 hafta sınıfındaki külhanbeyi çocuk için devam eder. 13 hafta sonra fark edilen olayın iç yüzü anlaşılır.

 

İşte çocuk çift kişiliği, ikiyüzlülüğü böylece yaşamaya başlamış olur.

 

İnsanların sizinle konuşurken içlerinden ne geçirdiklerini bilmek ister miydiniz?

 

Şimdi düşünün konuştuğunuz insanları aklınızdan geçirerek tahlil etmeye çalışın, elde ettiğiniz sonuçlar sizi pozitif düşünceye doğru götürüyorsa çok güzel, eğer pozitif düşünemiyorsanız iç açıcı değil demektir.

 

İnsanlar muhakkak düşündükleri her şeyi yapamazlar, uygulamaları da mümkün değildir. İşte düşünülen, istenilen, gösterilenler arasında fark olabilir. Bütün bunların karşınızdaki tarafından anlaşılması oldukça zor olmakla beraber bazen de oldukça açık olur.

 

Nasıl mı?

 

Mesela; Müslüman olduğunu söyleyip beş vakit namaz kılan insanın Müslüman katliamına giden haçlı ordusuna Allah yardım etsin, vatanınıza sağ salim dönün duasında bulunuyor olması ikiyüzlülüğe açık bir örnek teşkil edebilir.

 

Şöyle de diyebilirsiniz Hıristiyan ve Yahudilerin Müslümanları imha projesinde eş başkan olduğunu söyleyen birinin 5 vakit camiden çıkmıyor olması da çift kişilikli olmaya açık örnek teşkil etmektedir.

 

Örnekleri biraz daha geliştirecek olursak ihanet çetelerinin işbirlikçileri kendi durumlarını içinde bulundukları toplumun inançları veya kutsal saydıkları değerlerle örtüyor olabilirler.

 

Sayın Yaşar Nuri Öztürk’ün çok ilginç bir tespiti var. “1980’e kadar Türk Milleti Atatürk ile aldatıldı, 80 den sonra ise Allah ile aldatılmaktadır.”

 

Kısaca durum bundan ibaret görünmektedir. Süper güçlerin himayesinde elde edilen üstün olma paranoyası insanların kendi düşünceleri yerine dayatılan eylemleri gerçekleştirme mecburiyetleri olunca bir müddet sonra yaptıkları eylemleri kendi düşüncelerinin gereğiymiş veya inançları onu gerektiriyormuş gibi karşılarındaki inananlarına inandırma yolunu seçmektedirler.

 

İnanan insanlar tek güç ve hâkimiyet sahibinin Allah olduğunu unutup süper güçlerin sultasına girme eğilimlerine ikiyüzlülükten de öte Kur’an deyimiyle münafık denildiğinde herhalde hem fikirizdir.

 

Hâkimiyeti ve mutlak güç sahibi Allah yerine korku ve sevgilerimizin, nefsimizin bize sunduğu güç ve kudretlere yönelmemiz hiç kuşkusuz onların yaptıklarında keramet görüp yanlışlarını tasdikler duruma gelmemiz bizi de mutlaka ikiyüzlü yapmaz mı?

 

İkiyüzlülük öyle bir şey ki; insanın gerçeklerini kendi gerçeği ile hemen değiştiriverir, sana satar, anlaşıldığı zaman atı alan Üsküdar’ı geçmiş olur.

 

Allah (CC) her şeyi hakkıyla bilendir. İkiyüzlülerin şerrinden bizleri korusun.

 

Mustafa YILDIZ