İFFET HALİM ORUZ HANIM


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazıları
Eklenme Tarihi: 29 May?s 2012
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 15:29
Site: gazete anamur
URL: http://www.gazeteanamur.com/yazar.asp?yaziID=349


1904-1993 yılları arasında yaşamış, ilk kadın gazetecilerimizdendir…

 

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesini bitirdikten sonra Hâkimiyeti Milliye ve Ulus Gazetesi’nin kadın sütunlarında yazmaya başladı…

 

1947 yılında “Kadın Gazetesi”ni çıkardı. Dergi varlığını 1979 yılına kadar sürdürürken; 1100’ün üstünde sayı ile Türkiye Basınına damgasını vurdu…

 

İlk sayısı şu önsözle yayına başladı:

 

"... Cumhuriyet İnkılâbı, kadınlarımıza ileri dünya kadınlığı arasındaki yerini vermiş bulunuyor. Türk kadınındaki kan ve ruh vasıfları bu hamlenin hem hızla hem de başarıyla vücut bulmasını desteklemiştir. Bundan dolayı... Türk kadınlığının geçmişteki mevzularıyla ilgilenmek istemeyerek, kısaca kadın erkek eşitlik davası üzerinde fikir yürütmek lüzumunu duymayacaktır... Memlekete ve aileye yararlı görülen ve kadınlığımızın tekâmülüne yardım edecek, ilim, sanat, fikir hareketlerine ve kadınla ilgili aktüaliteye kucağımızı açmış bulunuyoruz... Böylece kadınlığımızın düşünce, görüş, duyuş ve isteklerine hizmet etmek için çıkıyoruz." (Kadın Gazetesi, 1947, sayı 1.)

 

Talih, İFFET HALİM ORUZ HANIM’ı Kıbrıs Türkleri ile 1948 yılında buluşturdu. O da, Öğretmen Okullarını Bitirenler Cemiyeti’nin tertiplediği Kıbrıs adası gezisine katılanlar arasında idi…

 

24 Temmuz 1948 günü başlayan geziden sonra başta Çorum Milletvekili Hasane Ilgaz olmak üzere 51 öğretmen ve Kadın Gazetesi sahibi İffet Halim Oruz, bir daha Kıbrıs’tan ve Kıbrıs Türklerinden kopmadılar, Kıbrıs’ın Türkiye’ye tanıtılmasında öncülük ettiler…

 

İffet Halim Oruz Hanım 15 günlük Kıbrıs gezisinden esinlenerek şu şiiri yazmıştı:

 

                   KIBRIS!

 

Dağın dağımdan kopmuş, ruhuz açan baharda.

Gönlümün sıcağıyla buğulanmış göklerin;

Elâ gözler renginde uzanan tarlalarda.

Sandım sızan kanımız rengini veren yerin!...

 

Diyorlar ki: Pınarlar süzülür Toroslardan,

Zeytin dallarındaki ana yurdun yaprağı;

Dalgalar ses getirir ona Barbaroslardan,

Kanıyla, kemiğiyle bu yurd Türkün toprağı!...

 

Beni benden soyarak yalın yürek bıraktın,

A Kıbrıs, gönül verdim toprağına taşına.

Hasret dolu bağrıma ağular gibi aktın;

Bırakmayız and olsun, seni yalnız başına!..

 

                                                       İFFET HALİM ORUZ

 

Gezi sonrasında da Hasane Ilgaz Hanım’ın yayınladığı “Kıbrıs Notları” kitabına şu önsözü yazmıştı:

 

         KIBRIS GEZİSİ

 

Seyhan su baskını felâketine uğrayanlara, İstanbul Yardımseverlerinin yardımını götürdüğümüz zaman, sayın arkadaşım Ilgaz, Hatay’ı tanımak için bana, beraberce bir Hatay yolculuğu yapmamız vaat edilmişti. Fakat İstanbul’da öğretmen Okullarını Bitirenler Cemiyeti’nin tertiplediği Kıbrıs adası gezisine iştirak etmeği kararlaştıran arkadaşım, Hatay’a gitmekten sarfı nazar ederek, haberim olmadan, benim adımı bu gezi listesine yazdırmış. Bir haziran günü teklifi ile karşılaş­tığım zaman, bende ilk beliren duygu, memleket dışında kalan vatan­daşları görme iştiyakı idi. Şuuraltı tesirlerin terazisi ne kadar hassas?.. Zira vatan ve millet aşkı ile yanan Kıbrıs Türkleriyle kurulan dostlu­ğumuz, daha o anda bu hassas terazide tartılmış bulunuyordu. An oldu ki, temmuz günlerinin 35 derece üstündeki sıcaklığı içinde, aynı kan ile çarpan kalplerimiz, dışarının ateşinden müteessir olmaz hale geldi. Ve Kıbrıs bizde şuurun altına süzülmüş bir olay halinde canlan­dı. Bu imbikten süzülen duygular ve düşünceler içinde bir sinema şeridinin 20 günde çekilebilen bin bir tablosu vardır. Dağlara yaslanmış, gibi uçuşup giden al bayraklardan, elleri titreyerek, gözleri yaşararak ana vatana bağlılığını bağıran adamlara, gecenin üçünde yollarımıza meş­ale tutan ve babamıza selâm götürün diye yalvaran köylü ninelere kadar bin bir heyecan verici tablo... Havası havamıza, kıyısı kıyımıza benzeyen, denizi kara sularımıza karışan Kıbrıs adasını bunun için Milli Misak hattından ayırt edemedik.

 

Atatürk İnkılâbı harsına bu kadar hassaslıkla intibak eden Kıbrıs Türklerine ise kültür hizmeti yapmağı bir kan borcu bilerek Adadan ayrılmış bulunuyoruz.

 

Kıbrıs gezisi bizde şuur altından şuura doğru kabaran ve köpü­ren duygularla, düşünceler yaratmış bulunuyor.

 

Kadın Gazetesi sahibi, İffet Halim Oruz

 

İffet Halim Oruz Hanım’ı saygı, şükran ve rahmetle anar yattığı mekânın NUR olmasını dileriz…