YAZAR GÜNGÖR TÜRKELİ'Yİ KAYBETTİK


Açıklama: Bir Cumhuriyet çınarını, Anamurlu yazar Güngör Türkeli'yi kaybettik.
Kategori: ANAMUR
Eklenme Tarihi: 25 Ekim 2020
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 11:59
Site: gazete anamur
URL: http://www.gazeteanamur.com/haber_detay.asp?haberID=3423


                             YAZAR GÜNGÖR TÜRKELİ'Yİ KAYBETTİK
 
            Bir Cumhuriyet çınarını, Anamurlu yazar Güngör Türkeli’yi kaybettik. Cumhuriyetçi düşünceleri ve kitapları her zaman bizlere ışık olmuştur.

Cenazesi yarın Antalya’da defnedilecektir.

                        

Güngör Türkeli uzun süreli bir hastalığın sonunda hayatını kaybetti.

Kitaplığında bulunan 3000 civarında kitabı bir kütüphaneye bağışlayacağını söylemişti bize kendisini, evinde ziyaret ettiğimizde.

Anamurlu sevenlerine, yakınlarına ve ailesine başsağlığı diliyoruz.

Allah’tan rahmet diliyoruz.

                                                                                             www.gazeteanamur.com

Harbiye'den Babıali'ye Adlı Kitabı çıktığında Yazar Selami ŞAHİN onun hakkında şu yazıyı yazmıştı:

GÜNGÖR TÜRKELİ

Güngör Türkeli Anamurlu bir yazardır. Çeşitli gazete ve dergilerin yanı sıra kendi anılarını anlattığı “Harbiye’den Babıâli” ye adlı eseri de geçtiğimiz yıllarda yayımlandı.

 

                                     

Kitabın önsözünde Talat Turhan kitap hakkında şunları yazmış:

“Güngör Türkeli

Harbiye'den Babıali'ye

27 Mayıs’ın en genç teğmeni, 22 Şubat ve 21 Mayıs Askeri İhtilal Girişimleri’nin destekçisi,
 

Genç Kemalistler Ordusu’nun sanığı, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri ve
Antalya Belediye Başkan Eski Yardımcısı Güngör Türkeli anılarında bilinmeyenleri açığa çıkarıyor.

 

27 Mayıs'tan sonra Yunan Albay ne dedi?

Askerde ateş açmayı neden reddetti?

2 Şubat ve 21 Mayıs'ta Talat Aydemir neden başarısız oldu?

Talat Turhan'ın Genç Kemalistler Ordusu'na nasıl katıldı?

Fethi Gürcan, hangi koşullarda"Sizi asın bu gençlere yazık etmeyin" dedi?

YÖN Bildirgesini neden imzaladı?

Dev-Gençlileri Toros Kampı'nda eğitti mi?

Dev-Gençlilerle köylü yürüyüşünü nasıl düzenledi?

12 Mart'ta Adana'da kimler başına çuval geçirerek gözaltına aldı?

Türkeş ne zaman "Albayının vurduğu yerden ses gelecek, göreceksin" dedi?

Kenan Evren'in elini öpmeyi reddedince ne oldu?

Turgut Özal'ın dost gazetecisi olmayı neden reddetti?

Ecevit'in Türkiye'nin kaderiyle oynuyorsun dediği haber neydi?

Deniz Baykal'ı kamuoyuna nasıl tanıttılar?

Aziz Nesin general olsa ne yapardı?

Fethullah Gülen 22 Şubat ve 21 Mayıs konusunda nerelerde yanılıyor?

TİP için subaylardan makbuz karşılığı nasıl bağış topladılar?

Kimin ricasıyla Antalya Belediye Başkan Yardımcısı oldu?

Aydınlar Dilekçesi davasını nasıl geciktirdi?

İlhan Selçuk ne zaman "kışın değil yazın hapse girelim" dedi?

Uğur Mumcu Cumhuriyet için neden "Bizim gazete tapu dairesi gibidir" dedi?

 

“Yürekli bir Anadolu çocuğu olan, Yörük kökenli Güngör Türkeli; arkadaşlarının aksine, hayatın bütün yük ve çilelerini çekmiş olmasına karşın, ettiği yemine sahip çıkarak, onurlu tutumunu devam ettirmiştir. Kendisini ve ailesini kutlamak isterim. Yazmış olduğu yapıtta da, Genç Kemalistler olayına dipten gelen dalga örneği katkıda bulunduğu için de O’na teşekkür borçluyuz.

 

Aslında, namuslu, onurlu ve yürekli insanların, zaman içinde hata yapmış olduklarını kabul etseler bile eylemlerine sahip çıkmaları gerektiğini düşünüyorum. Ne yazık ki, Güngör Türkeli gibi insanlar ender olarak karşımıza çıktığı için, tarihçilere geçmişi objektif değerlendirecek yeterli malzeme bırakılmadığından, tarihsel gerçekleri tam anlamıyla kavramamız da mümkün olmuyor.”

 

Güngör Türkeli halen yazılarını gazete ve internet ortamında yazmaya devam ediyor.
 

“Harbiye'den Babıali'ye Bir İhtilalcinin Anıları

 

27 Mayıs’ın en genç teğmeni, 22 Şubat ve 21 Mayıs Askeri İhtilal Girişimleri’nin destekçisi, Genç Kemalistler Ordusu’nun sanığı, Cumhuriyet Gazetesi muhabiri ve Antalya Belediye Başkan Eski Yardımcısı Güngör Türkeli anılarında bilinmeyenleri açığa çıkarıyor. “

 

Güngör Türkeli

İLERİ YAYINLARI

SİTE: www.kitapyurdu.com

 

                                                                                         

Yazar / Selami Şahin

http://www.aksam.com.tr/yazar.asp?a=72957,10,120

 

******************

 

Antalya’dan Anamur’a 40 yıl...

 

40 yıl bir meslekte verilen emeğin karşılığı yaldızlı bir plaket olamaz. Zaten bu yaldızlı plaketlerin içine eğer sevginizi ve yüreğinizi koymazsanız, bir metal parçasından öte hiçbir şey ifade etmez. O yüzden plaket verme seremonileri benim için günü geçirmek ve birinin gönlünü almak için hazırlanmış aktivitelerdir. Oysa 30 Mart Perşembe günü Antalya Gazeteciler Cemiyeti’nin organizasyonu ile yapılan bir plaket töreni, birinin gönlünü almaktan öte, gönlünü vermek için düzenlenmişti. Evet, meslekte 40 yılını devirmiş ihtiyar çınar Güngör Türkeli, “Anamur Medya Günleri” organizasyonunda, içinde yürek dolusu sevgi olan bir plaket ile taltif edilmişti.

 

İsterseniz en başa dönelim... Anamur Belediyesi ve Mersin Gazeteciler Cemiyeti’ni, “Anamur Medya Günleri” isimli program tertip etmişler. AGC Başkanı Mevlüt Yeni, Anamur Belediye Başkanı Suphi Alp’in, Antalya’da “Şehir ve Başkan” dergisinin düzenlediği ödül töreni katılımında, programın içine yıllarca Antalya’da gazetecilik ve yöneticilik yapan Anamurlu Güngör Türkeli’nin meslekte 40 yılını doldurduğundan bir gece düzenlemek istediklerini belirtmiş. Belediye Başkanı da bu öneriyi kabul etmiş. Kabul edilen öneriden sonra AGC Başkanı Mevlüt Yeni ve Yönetim Kurulu Üyesi İdris Taş, Antalya Gazetesi sahibi Ekrem Şen, Best Ajans’ın sahibi Celal Vecel, gazeteci büyüklerimiz Hayati Tungar, Osman Şan, Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Sekreteri Erdoğan Kâhya ve ben, Ekrem Şen’in şoförlüğünde Anamur’a doğru 29 Mart günü yola koyulduk. Bu tür gezilerde yenilen içilen sizin olsun gibi şeyler söylenir ama, kusura bakmayın!... Alanya’nın Demirtaş Belediye Başkanı Mustafa Karagöz’ün yol kenarında bizlere ısmarladığı balığın tadına herkesin bakmasını isterdim. Neyse balığı bir kenara bırakalım. Ancak Demirtaş Belediye Başkanı umarım bütün Antalyalı gazetecileri bir gün davet eder. Biraz aptallık yaptım ama, o balıkların tadı inanın adamı aptal eder. İnsan hatırlanmak ister. Kişi tenhalaştığı vakit su verilmemiş bir çiçek gibi nazlanır ve boynunu bükerek hayata küser. Bir bardak su yeniden hayatın varlığını hissettirir. Güngör Türkeli ağabeyimiz uzun yıllar Antalya’da gazetecilik görevini sürdürdükten sonra, ata topraklarında yaşama kararı almış. Kim istemez ki deniz 50 metre sağında bütün maviliği ile göz kırparken, sol tarafında muzların en sarısına dokunup ve çileğin bu kadar kırmızısında akşamsefası yapma imkânı olan bir yerde yaşamayı.

 

Bütün bu güzellikler içinde Antalya’dan bir selam ya da üç harfli telefon ünlemi ile başlayan sohbetler güzelliklere ne güzellikler katardı. Elbet bunları yapan dostları vardır. Güngör Türkeli 40 yıllık meslek hayatını, içi Antalya dolu bir plaket ile hatırlandığı onur gecesinde çocuklar gibi şen yeni aşıklar gibi heyecanlıydı. Türkeli’nin özgeçmişini okuma görevi bana verilmişti. Ben özgeçmişi okuduktan sonra AGC Başkanı Mevlüt Yeni ve Federasyon Genel Sekreteri Erdoğan Kahya sırayla Güngör Türkeli için birer konuşma yaptılar. Türkeli’nin plaketini ise TGF Genel Başkanı Nazmi Bilgin verdi. Güngör Türkeli Anamur’da yaşıyordu ama, AGC üyesiydi. Orda yaşanan sahneleri bu yazımda birkaç cümle ile anlatamam. Ancak AGC Başkanı Yeni’nin yaptığı konuşma ki şu cümle çok önemliydi; ì18 yıldır onurlu bir şekilde başkanlık yapan Erdoğan Kâhya’dan bayrağı devraldım...”

 

Sonrasında Kâhya’nın kurduğu bir cümle ise Yeni’nin cümlesinin adeta sağlamasıydı. Kâhya şu cümleyi kurdu; “Bayrağı emin ellere devrettim...”

 

Bu arada onur gecesinde yaşanan seremoni Ekrem Şen başta olmak herkesi duygulandırdı. İşte budur dedim içimden, nedir ki paylaşılmayan?

 

Türkeli ve diğer duayenlerin tenhalaşmasına bu cemiyet izin vermemeli, kavga ve sataşma devri kapanmalı, birlik ve beraberliğin güzellikleri yaşanmalı.

 

Aklıma gelmişken gece öncesi elleri Toroslar’ın kıvrımlarını andıran Ekrem Şen’in annesinin bizlere yaptığı sac böreği inanılmazdı. Osman Şan ağabeyimizin yemeğin geç gelmesi üzerine yaptığı espriye hala güldüğümü de belirtmekte yarar var. “Anamur mu?” diye sormayın...

Burnunuzun dibinde, gidip görmek lazım.

Sevgiyle...
 

Güngör Türkeli

Harbiye'den Babıali'ye

 

1. baskı, 224 sayfa, büyük boy, 8 YTL

Alıntı Kaynakça:

 http://www.turksolu.org/kitap/25.htm