Gündemde yine korona var…


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazıları
Eklenme Tarihi: 30 Eyl?l 2020
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 16:35
Site: gazete anamur
URL: http://www.gazeteanamur.com/yazar.asp?yaziID=3416


                            

Dünya ülkeleri 2019 yılı sonlarından, ülkemiz ise geçtiğimiz Mart ayından bu tarafa yeni tip korona virüs salgın ile mücadele ediyor. Ülkemizde Mart, Nisan Mayıs aylarında korona salgınını kontrol altına almak amacıyla çok sıkı tedbirler ve yasaklamalara gidilmiş, halkın özverisi, dikkati ve kurallara uyması sayesinde salgın nispeten kontrol altına alınmıştı. Ancak Mayıs ayı ortalarından itibaren çeşitli gerekçelerle ülke genelinde yasaklar ve tedbirler gevşemeye başlamış, Haziran ayında çoğu kalkmıştı. İşte ne olduysa bundan sonra oldu. Yetkililerin uyarılarına rağmen, genel olarak maske, mesafe ve temizlik kurallarına dikkat edilmemiş, halk normalleşmeyi eskisi gibi yaşama şeklinde yorumlamış ve sonuç ortadadır.

Eylül ayının sonlarındayız. Dünya genelinde ve ülkemizde korona virüsü tespit edilen hasta sayısı ve can kayıpları artmaya devam ediyor. Dünya genelinde tespit edilen hasta sayısı 33 milyonu, can kaybı 1 milyonu geçmiş bulunuyor. Ülkemizde şimdiye kadar 315 bin vaka tespit edilmiş ve can kaybı 8 bini geçmiştir. Salgının ilk çıktığı ve dünyaya yayıldığı Çin’de tespit edilen hasta ve can kaybı diğer ülkelere göre çok düşük veya yok denecek kadar azdır. Çin tarafından bildirilen veriler doğru ise ortada bir başarı söz konusudur. Eğer gerçek verileri paylaşmıyorlar, bazı şeyleri saklıyorlar ise ortada büyük bir aldatmaca ve yalan vardır.

Bu arada korona tedavisinde kullanılmak üzere çeşitli ülkelerde aşı geliştirme çalışmaları yapılıyor. Dünya Sağlık Örgütünün açıklamalarına göre ABD, Rusya ve Çin küresel aşı çalışmalarına destek vermiyor. Geçen ay Rusya aşıyı bulduklarını ve halkı aşılamaya başlayacaklarını açıklamış, diğer ülkeler bunu şüphe ile karşılamıştı. ABD’de, İngiltere’de, Almanya’da, Çin’de aşı denemeleri devam ediyor. Çin’de geliştirilen bir aşının ülkemizde değişik üniversite ve hastanelerde gönüllü deneklere verilmeye başlandığı açıklandı. Ayrıca yerli aşı çalışmalarında da ilerleme kaydedildiği birkaç ay içinde olumlu sonuçlar alınacağı belirtiliyor.

Korona virüs salgını ile mücadele devam ederken kişisel olarak bize düşen görev, maske, mesafe ve temizlik kuralına uymak ve gelişmeleri yakından takip etmek ve hastalığa yakalanmamaya çalışmaktır.

Salgının önlenmesine yönelik olarak geçtiğimiz günlerde ülke genelinde kamuya açık her yerde maske takma zorunluluğu getirildi. Artık ev haricinde her yerde koruyucu maske takmak, mesafe kuralına uymak ve temizliğe dikkat etmek gerekiyor.

Bitirelim, herkes evinin önünü temiz tutarsa, bütün mahalle tertemiz olur.