DENİZİNİ KİRLETEN GELECEĞİNİ YOK EDER!


Açıklama: Mersin Kent Konseyi mersin Akdeniz'de kurulmak istenen balık çiftlikleri ile ilgili basın açıklaması yaptı.
Kategori: GÜNCEL
Eklenme Tarihi: 27 Temmuz 2018
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 23:27
Site: gazete anamur
URL: http://www.gazeteanamur.com/haber_detay.asp?haberID=3179


           DENİZİNİ KİRLETEN GELECEĞİNİ YOK EDER!

Mersin Kent Konseyi Mersin Akdeniz’de kurulmak istenen balık çiftlikleri ile ilgili basın açıklaması yaptı.

 Geçtiğimiz günlerde Aydıncık ve Anamur ilçelerinde ÇED toplantıları yöre halkının yoğun protestoları nedeni ile yapılamadı. Daha doğrusu halk bu toplantıları yaptırmamıştı.            

Mersin’de yapılması planlanan balık çiftliklileri ile ilgili Mersin kent konseyi bir değerlendirme toplantısı yaptı ve toplantıda konuyla ilgili kararlar alındı: “Denizini kirleten geleceğini yok eder. Mersin, denizine sahip çıkacaktır” görüşünde mutabakat sağlandı.

Uzun zamandır Mersin kamuoyunun gündeminde olan kentimizi ve geleceğimizi yakından ilgilendiren balık çiftlikleri konusu, Mersin Kent Konseyi tarafından yakından takip ediliyor ve bu konuda Mersinlileri bilgilendirme adına bir toplantı gerçekleştirdi.

 

MERSİN’İN GELECEĞİNİ YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR

Toplantı sonrası yapılan açıklamada, “Mersin Valiliği İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün 28-02-2008 tarih ve 187-1647 sayılı yazısında “18-20 Şubat 2008 tarihleri arasında ilimizde su ürünleri yetiştiriciliği için potansiyel alanların belirlenmesine yönelik yapılan teknik çalışma sonucu nihai yer seçim kararlarının alındığı” belirtilmektedir. Ne yazık ki iki gün gibi kısa bir sürede, yer seçim kararının verildiği görülmektedir. Mersin’in geleceğini yakından ilgilendiren, böylesine önemli bir kararda, yer  seçiminin hangi bilimsel kriterlere ve verilere göre belirlendiği konusunda herhangi bir bilgiye ulaşılamamıştır. Ayrıca yaşadığımız kentin yönetiminde söz sahibi olması gereken yerel yönetimlerin, meslek odalarının ve sivil toplum örgütlerinin görüşleri alınmamıştır ve halkın katılımı söz konusu olmamıştır. Bilimsel veriler dikkate alınmadan, sadece mevzuat açısından konunun değerlendirilerek, bu kadar kısa süre içerisinde yer seçiminin yapılması doğru bir yöntem değildir.”

MERSİN BALIK ÇİFTLİKLERİNİN YENİ ADRESİ OLAMAZ

178 kurum, kuruluş ile meslek odaları ve derneklerin temsil edildiği Mersin Kent Konseyi Yürütme Kurulu, balık çiftlikleri ile ilgili görüşlerini kamuoyu ile paylaştı. Yapılan açıklamada, “Neticede Mersin’in payına 2. turizm dalgasının merkezi olmak yerine, balık çiftliklerinin yeni adresi olma bahtsızlığı uygun görülmüştür. Bizler bunu kabul etmiyoruz.  1/ 100.000 ölçekli çevre düzeni planı incelendiğinde, su ürünleri yetiştiriciliği için potansiyel alanlar olarak belirlenen bölgelerde  “Avrupa’nın Yaban Hayati Ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern Sözleşmesi)” çerçevesinde nesli tehlikede olan deniz kaplumbağalarının üreme alanları ile Dünya Koruma Birliği (IUCN) tarafından nesli tehlikede olan türler listesine dâhil edilen “Akdeniz Fokları”nın yaşam alanlarının da bulunduğu önemli doğal yaşam alanlarının olduğu görülmektedir.

BALIK ÇİFTLİKLERİ TURİZM ALANLARI VE SİT ALANLARINA KURULMAK İSTENİYOR

Kurulması planlanan balık çiftliklerinin yer aldığı bölgelerde plan kapsamında belirlenen altı adet turizm merkezi bulunmaktadır. Ayrıca kültür balıkçılığı yapılması planlanan bölgelerin çevresinde sit alanları mevcuttur. Dana Adası’nda 2016 yılında yapılan arkeolojik araştırmalarda, dünyada bir benzeri daha olmayan 274 geminin aynı anda inşa ve tamir edildiği Kilikyalılardan kalma antik tersane kalıntıları bulunmuştur,  bölgede su altında batık gemi kalıntıları olduğu bilinmektedir. Bu nedenle kafeslerde su ürünleri yetiştiriciliği yapılması, kentin anayasasını oluşturan çevre düzeni plan hükümlerine ve planın ruhuna uygun değildir. Ayrıca 26.10.2017 tarihinde kent konseyimizin öncülüğünde bir çalıştay gerçekleştirilmiş ve konu her yönü ile tartışılmıştır.  Yapılan çalıştayda; konu ile ilgili tüm kurum ve kuruluşları temsilen katılan uzmanlar; ilimiz sınırları içerisinde kafeslerde su ürünleri yetiştiriciliği için sadece mevzuat açısından değerlendirilerek yer seçimi yapılmış olmasının uygun olmadığı konusunda hemfikir olmuşlardır.

                 TERTEMİZ DENİZİ KİRLETMEZSİNİZ

Bölgede kültür balıkçılığının faaliyete geçmesi, Türkiye’nin en uzun ve en temiz denizlerini kirletecek,  ekosistemi bozacak, görsel çirkinlik yaratacak ve uluslararası sözleşmelerle koruma altına alınmış Akdeniz Fokları ve caretta carettaların üreme ve yaşam alanlarını olumsuz etkiyecektir. Ayrıca Dana Adası’nda bulunan antik tersane kalıntılarına, önemli sit alanlarına ve yakın gelecekteki turizm potansiyeline zarar verecektir.

Çalıştayda çıkan sonuç doğrultusunda kurulması planlanan balık çiftliklerine Mersin Kent Konseyi olarak karşı olduğumuz, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’ne sunulmuş ve belediye meclisince de balık çiftliklerinin kurulmaması yönünde temenni kararı alınmıştır.

Turizm politikamızın ana hedeflerinden birisi doğal, tarihî ve kültürel değerlerimiz ile doğal bir kaynak olarak gördüğümüz kıyıların korunması ve akılcı kullanımıdır. Özellikle doğal zenginlikleri, tarihi ve arkeolojik potansiyeli ile ekolojik özelliklerinden dolayı turizm potansiyeli yüksek bir kent olan Mersin’de, balık çiftlikleri gibi yatırımlar ve bu kapsamda yapılan planlamalar ve yer seçim kararları, üzerinde dikkatle durulması, uzmanlar tarafından her yönü ile detaylı olarak tartışılması gereken bir konudur.

                  MUĞLA ÖRNEĞİ ORTADADIR

Muğla’da balık çiftliklerinin kurulması büyük bir hataydı. Bu çiftliklerin orada yarattığı kirlilik ve geri dönüşü zor ekolojik tahribat uzmanların ve kent dinamiklerinin çiftlikler kurulmadan önce yaptıkları uyarılarda ne kadar haklı olduğunu bizlere gösteriyor. Şimdi aynı süreci ilimizde yaşıyoruz. Bu büyük hatadan bir an önce dönülmelidir. Aksi halde bugünün sorunları ilimiz için yarının dev problemlerine dönüşecektir. O zaman çok daha zor ve daha yüksek maliyetleri gerektirerek zorlayıcı çözümleri bulmak zorunda kalacağız. 

    MERSİN KENT KONSEYİ BALIK ÇİFTLİKLERİNE KARŞIDIR

Son olarak; balık çiftliklerinin Mersin sahillerinde kurulmasının uygun olmadığı düşüncesinde olduğumuzu, yapıldığı takdirde ileride önlenmesi mümkün olmayan sorunlara neden olacağını, Mersin’de kurulması planlanan balık çiftliklerine Mersin Kent Konseyi olarak karşı olduğumuzu belirtiyoruz.  Çevre ve Şehircilik Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşların bu konudaki hassasiyetimizi dikkate alacağını umut ediyoruz” bilgisi paylaşıldı.