Anamur-Ermenek yolunda bir gün…


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazıları
Eklenme Tarihi: 04 A?ustos 2017
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 08:27
Site: gazete anamur
URL: http://www.gazeteanamur.com/yazar.asp?yaziID=3007


 

                   Anamur-Ermenek yolunda bir gün…

 

Eskiler “tebdil-i mekânda ferahlık vardır” demişler. Hava çok sıcak ve boğucu, sokağa çıkmaya cesaret ister.  Böyle durumlarda birkaç günlüğüne de olsa, yüksek ve serin bir yerlere kaçamak yapmak, iyi geliyor.

 

Biz de öyle yaptık Zeyve’ye kadar uzanan kısa bir yolculuk yaptık. Giderken Anamur’dan başlayıp, tarihi Alaköprü, Pınarlar yolu, Kaş Yaylası, Abanoz Yaylası, Halkalı, Kervan Alanı, Demiroluk, Akpınar, Çandır Alanı, Kazancı Kasabası İkizçınar ve Yaylapazarı, Zeyve Pazarına vardık. Dönüşte Zeyve’yi Anamur’a ve Bozyazı’ya bağlayan bir başka yolu kullanarak Siğilliden Anamur-Ermenek yoluna ulaştık.

 

Giderken Anamur-Kaş-Abanoz-Halkalı ve Akpınar yaylaları arasında sefer yapan dolmuşlardan birini kullandık. Çevre ve arazi şartlarına uygun olan özel bir araçla geri döndük. Anamur yayla dolmuşları yenilenmiş ve işinin ehli şoförler ile birinci sınıf yolculuk yapılabiliyor. Yolculuk sırasında sohbet ettiğimiz yolcuların anlatımına göre, yayla dolmuşları günde üç sefer yapabiliyormuş. Anamur’dan Hastane Caddesi, Ergenekon Parkı önünden hareket edip, Akpınar’a kadar gidiyorlarmış. Ama yolcu çıkarsa Kazancıya ve Zeyve’ye kadar geçebiliyorlarmış. Haftanın her günü biri Kazancıya, diğeri Ermenek’e olmak üzere iki dolmuş daha çalışıyor. Onlar da aynı yerden hareket ediyormuş.   

 

Dolmuş ile yolculuğumuz sırasında dikkatimizi çeken ilginç bir şey oldu. Yaylaya sefer yapan dolmuşlarda yolcular ile şoförler senli benli dost olmuşlar. Dostluk, arkadaşlık, sevgi, saygı gelenek ve göreneklerimizin bir gereği olduğu kadar dinimizin de tavsiye ettiği davranışlardır.  Sahilden yaylaya, yayladan sahile emanetler güvenle teslim edilip, yerine ulaştırılabiliyor. Birkaç sene önce Karadeniz kasabalarından birinde buna benzer bir olay yaşanmış ve televizyon haberlerine konu olmuştu.  

 

İkizçınar’a adını veren tarihi çınar’ın etrafındaki meydanda, bir yakınımızın Kur’an-ı Kerim ve mevlit programına katıldık.  Ölmüşlerimize dua edip, Fatihalar yolladık. Köylerde düğün, nişan ve cenaze törenleri için masa sandalye takımları kurmuşlar ve çok işe yarıyor. Mevlit programından sonra tarihi geleneksel Zeyve Pazarına geçtik. Tanıdıklarla, eş ve dostlarla sohbet edip, eski günleri andık.  

 

Dönüşte bir başka yolu kullandık demiştik. Zeyve’den çıktıktan sonra İkizçınar’dan ayrılan ve çevrede Siğilli Yolu denilen tarihi öneme sahip bir yol var. Bu yol Roma, Bizans, Karamanlı ve Osmanlı Devleti zamanında aktif olarak kullanılmış. İç bölgelerde üretilen malların, göç kervanlarının Akdeniz’e en kısa yoldan ulaşmasını sağlamış. Kışın kardan kapanmıyor, her mevsim kullanılabiliyor.

 

Bu yol kullanılarak kısa sürede Zeyve’den Kervan Alanına gelmek mümkün. Anamur Ermenek arasını 15 km kısaltıyor. Üstelik çok da engebeli değil.  Geçtiğimiz yıllarda Karaman Valiliği tarafından bu yolun bakımı yapılmış, genişletilip, asfalta hazırlanmış. Ancak aradan geçen zaman içinde asfalt yapılmadığı, bakımı ihmal edildiği için bozulmuş. Bu nedenle çoğu araç sahibi bu yolu kullanmıyor, Kazancı yolunu takip etmek zorunda kalıyorlar.

 

Gördüğümüz kadarı ile çok fazla bir altyapı sorunu yok. Yağmurdan, selden bozulmuş şarampoller açılacak, sıkıştırma yapılacak, asfalt dökülecek hepsi o kadar.  Geçtiğimiz aylarda yapımına başlana Anamur-Ermenek yolunda Siğilli güzergâhı, hangi kurumun ilgi ve görev alanına girdiğini bilemeyiz. Hatta bizi pek de ilgilendirmez. Kim, neden, nasıl yapar bilemeyiz. Ama Anamur’dan, Bozyazı’dan Ermenek, Karaman, Konya, hatta Ankara yönüne gidecek araçlar için iyi bir seçenek olduğu kesin.  

 

Hoşça kalın.