Cemaatler-Tarikatlar 'Asrın İdrakine' Uymuyor


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazıları
Eklenme Tarihi: 28 Temmuz 2016
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 12:16
Site: gazete anamur
URL: http://www.gazeteanamur.com/yazar.asp?yaziID=2794


              Cemaatler-tarikatlar ‘asrın idrakine’ uymuyor

İlahiyat uzmanları, dinle ilgili meselelerin çözümü için Kur’an’ın yeterli olduğu, soruların bütün cevaplarının o Kitap’ta bulunduğu görüşünde hemfikir.

Çağlar, asırlar geçtiği halde, Kur’an’ın bu mucizevî özelliği değişmiyor. Bütün mesele, Akif’in, ta bir asır önceki uyarısına sarılarak, onun gereğini yapmak:

"Doğrudan doğruya Kur’an’dan alıp ilhamı,

Asrın idrakine söyletmeliyiz İslam’ı! "

Haddizatında, bunu yapan, Kur’an’dan ilham alarak, Kur’anı asrın idrakine söyleten ilim insanlarımız var… Ben isim vererek sizleri yönlendirmeyeyim, kendiniz önyargısız bir biçimde izlerseniz TV’lerde görebilir, internette bulabilirsiniz.

x   x   x

Bugün, bir “cemaat”in tasfiyesine şahit oluyoruz. Bu cemaat belki en büyüğü, en tehlikelisi ama memleketteki “cemaat olgusu” Fetullah Cemaatinden ibaret değil ki… Daha pek çok cemaat, tarikat var… Bunların şeyhleri-şıhları var. Ülke çapında gayet yaygın müritleri var. Bu cemaat-tarikat yapısının asrın idrakine uygun olduğu söylenebilir mi?

Bir kere, müminleri böldüğü için İslam’a uygun değil. Hiçbir şekilde Kur’an’da yeri olmadığı için uygun değil. Gülen Cemaati’nin içine düştüğü çukurun bize verdiği ders dolayısıyla uygun değil. Cemaatin-tarikatın kişiye verebileceği hiçbir şey yoktur. Sonuç koskoca bir hayal kırıklığıdır.

Bunların Sivil Toplum Kuruluşu (STK) olduğunu iddia edenler var. Hayır, kapalı, karanlık, denetimsiz, para tuzağı yapılanmalar sivil toplum kuruluşu olamazlar.

STK’lar, bir tüzük çerçevesinde faaliyet gösteren, hem yargı hem idare tarafından denetlenen, amacı açık, hesap verebilir, herkesin üye olabildiği kuruluşlardır.

Bunların çoğunun İslam’a-Kur’an’a uygun olduğu görüşündeyim.

Sizin İslamî hassasiyetniz, “içki, sigara, uyuşturucu”yla mücadele etmenizi mi emrediyor? YEŞİLAY’cı olun. YEŞİLAY’ın amaçlarını gerçekleştirmek için ona yardım edin.

Yoksullara, afetzedelere, kan ihtiyacı olanlara mı yardım etmek istiyorsunuz? KIZILAY’cı olun, ona yardım edin, gönüllü olarak çalışın, kan verin!

Çevreye-yeşile mi hassassınız? Çevreci olun, TEMA’ya yardım edin, çevre dernek ve vakıflarına gönüllü üye olun, onların amaçları için çalışın.

Çocuk okutmak, öğrencilere mi yardım etmek istiyorsunuz? “Eğitim gönüllüsü” olun. Ekonomik durumunuz uygunsa öğrenciye doğrudan burs verin.

Bunların hiçbirisi sizi tatmin etmiyorsa, kendi amacınız için bir vakıf-dernek-platform oluşturun. Ama gayesi belli, herkese açık, her yönüyle şeffaf, hesap verebilir, hukukî, yargı ve idare tarafından denetlenebilen bir kurum oluşturun.

Cemaatler-tarikatlar ne İslam’a uygun ne asra! Sizin paranızı çarpmak, zamanınızı almaktan başka bir marifetleri olamaz.

Size hayal kırklığından başka bişey veremezler.

İsmail Hakkı Cengiz

hacengiz@gmail.com