Tüketici Aldatıcı Reklamlarla Kandırılmaktadır


Açıklama: Tüketici Koruma Derneği Genel Başkanı Mehmet Enver Aytaç "bu hizmet vatandaşlara ücretli sunarak haksız kazanç elde edilmektedir", dedi.
Kategori: EKONOMİ
Eklenme Tarihi: 19 Haziran 2016
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 15:09
Site: gazete anamur
URL: http://www.gazeteanamur.com/haber_detay.asp?haberID=2761


         Tüketici Aldatıcı Reklamlarla Kandırılmaktadır

 

“Tüketicinin bilgisizliğinden faydalanarak devletin ücretsiz sunduğu bir hizmetten çıkar sağlayan bazı ulusal Tv kanalı ve Enerji yöneticileri olduğunu belirten Tüketici Birliği Federasyonu (TBF) Üyesi ve Tüketici Koruma Derneği Genel Başkanı Mehmet Enver Aytaç “bu hizmet vatandaşlara ücretli sunarak haksız kazanç elde edilmektedir”, dedi.

 

Hayatın vazgeçilmez unsuru olan elektrik, bireylerin yaşamında ve ülkelerin sosyo-ekonomik yapısında oldukça önemli bir yere sahiptir. Ancak ülkemizde en önemli sabit gider olan elektrik faturaları üzerinden tahsil edilen bedeller vatandaşı oldukça rahatsız etmektedir. Kayıp Kaçak Bedeli, TRT Payı, Enerji Fonu, Belediye Tüketim Vergisi derken vatandaş harcadığının 2 katından fazla fatura ödemektedir.

 

 

 

Bu nedenle kesintiler ve her geçen gün artan geçim sıkıntısı sebebi ile vatandaşlar karşılarına çıkan tasarruf imkânlarını değerlendirmek istemektedir. Bunlardan en önemlisi devlet tarafından ücretsiz bir hak olarak verilen indirimli elektrik hizmetidir. Ancak bu hizmetten yararlanmak için belirli şartlar bulunmaktadır. İlk olarak her yıl Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun yayınlamış olduğu limiti geçmek gerekiyor. Bu limit yaklaşık 125 TL/Ay'a denk gelen 3.600 KW olup her sene azaltılmakta ve bir kaç sene içinde bu hizmetten hiç bir kısıtlama olmadan herkes yararlanabilecektir.

 

Asıl önemli olan konu devletin ücretsiz olarak sunduğu bu hizmeti fırsat bilen bazı ulusal tv kanalı ve Enerji yöneticileri, tüketicinin bilgisizliğinden çıkar sağlayarak bu hizmeti vatandaşlara ücret alarak sunmasıdır. Devletin ücretsiz olarak sunduğu indirimli elektrik hizmetini, sanki tv kanalı veya enerji şirketi kendi veriyormuş gibi kart karşılığında satmaktadır.

 

Tüketicileri uyarımız, öncelikle bu hizmet ücretsizdir. Herhangi bir ücret verip kart almaya gerek yoktur. Tüketiciler illa bir anlaşma yapmak istiyorsa, kart alırken yılda en az bir faturasını bedavaya getirecek şekilde anlaşma yapması doğru olacaktır. Otomatik uzayan sözleşmeleri imzalamamalarını öneriyoruz.

 

İmzalanan sözleşmelerde mutlaka tarih ve indirim oranının yazmasını ve imzalı bir örneğinin tüketiciye teslim edilmesi de yerinde olacaktır.

 

Mehmet Enver Aytaç

Siirt İli Tüketiciyi Koruma Derneği Başkanı