ANAMUR'DA PAZARYERİ KARMAŞASI DEVAM EDİYOR


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazıları
Eklenme Tarihi: 12 Kas?m 2014
Geçerli Tarih: 28 Mart 2024, 20:08
Site: gazete anamur
URL: http://www.gazeteanamur.com/yazar.asp?yaziID=1823


            

 

Bugünlerde Anamur’un Sağlık Mahallesi sakimleri arasında pazar geldi-gitti karmaşası yaşanıyor. Çevre halkı için pazarın gelmesi de gitmesi de ayrı bir dert. Pazarın gelmesini isteyenleri dinliyor haklı diyorsunuz, pazarın gitmesini isteyenleri dinliyorsunuz yine haklı buluyorsunuz. Aslında sorunun asıl kaynağı pazarcılar ve çevreye verdikleri zarar ziyan. Herkes kurallara uygun hareket etse, hiçbir sorun yaşanmayacak.

Anamur’da biri Cumartesi diğeri Salı günü olmak üzere haftada iki defa büyük çaplı pazar kuruluyor. Perşembe günleri İskele ve Yalıevleri Mahallelerinde kurulan semt pazarını eklersek Anamur’da üç gün pazar kurulmuş oluyor.

Bu pazarlar bölge halkı için büyük öneme sahiptir. Halkın ekonomik durumunu anlamak için bu pazarları gezip dolaşmak ve gözlem yapmak yeterli olabiliyor. Zaman ve fırsat buldukça biz de gözlem yapmak için pazarları dolaşıyor, alış-veriş yapanların durumunu anlamaya çalışıyoruz.

 Anamur’un şüphesiz eski ve sürekli pazarı Cumartesi günleri Merkez Cami bitişiğinde Çavuşpınarı çevresinde kurulmakta olan geleneksel Cumartesi Pazarıdır. Cumartesi Pazarı eskiye göre nispeten modern bir mekânda faaliyetlerine devam ediyor. Bu anlamda Salı günleri Sağlık Mahallesinde Devlet Hastanesi civarı ve 29 Ekim Caddesinde kurulmakta olan Salıpazarı sabit mekâna sahip olamadığından bir o yana bir bu yana ötelenip durmaktadır.

Birkaç ay önce, çevredeki vatandaşların ısrarlı şikâyet dilekçeleri ve yeni hastane inşaatı gerekçe gösterilerek Cumartesi Pazaryerine (Şehit Atanur Bal Kapalı Pazaryeri) taşınmıştı. Ancak 13-16 Kasım 2014 tarihleri arasında Anamur’da ilk defa düzenlenecek olan “Anamur Tarım ve Gıda Fuarı” nedeniyle her iki Pazar da bir kere daha Salıpazarı’nın kurulduğu alana taşınmış oldu. Halk arasında pazarın fuar bittikten sonra tekrar Cumartesi Pazaryerine gideceği söyleniyor.

Salıpazarı’nın aynı alanda tekrar kurulmaya başlanması çevre halkını nispeten memnun etmiş, rahatlatmıştı. Ancak pazarın bir kısa bir süre sonra tekrar Cumartesi Pazaryerine taşınacak olması, aynı kişileri ziyadesi ile üzmüştür. Konuştuğumuz insanların gerekçeleri çok basit. Diyorlar ki, Cumartesi Pazaryerine pazar kurulmaya devam ederse insanlar çok eziyet çeker,  herkesin arabası yok, bırakın arabası olmayı,  arabayı park edecek bir park yeri yok. Çevrede trafik çok yoğun. Peki, vatandaş haksız mı, siz karar verin.

Cumartesi Pazarı çevresinde oturan bir vatandaş ile konuştum. Onlar da pazaryerinin, pazarcıların gürültülerinden, çevreye verdikleri zarar ve ziyandan şikâyetçiler. Özellikle hasta, yaşlı ve çocukların durumdan çok rahatsız oldukları ortaya çıkıyor. Pazarcılar Salıpazarı için Pazartesi öğleden sonra başlayıp Salı günü gece yarısına kadar, Cumartesi pazarı için de Cuma günü öğleden başlayıp Cumartesi geç vakitlere kadar gürültü patırtı arasında işlerini yapmaya çalışıyorlar. Pazara gelenlerin tuvalet sorunu ayrı bir dert. Pazar sonrası temizlikçilerin geç vakitlere kadar insanı rahatsız eden çalışma temposu, pazarcıların gecenin bir vaktinde veya sabahın erken saatlerinde mal indirip, kaldırmaları şikâyetlerin başında geliyor.    

Bütün bunlar yetmiyormuş gibi, Cumartesi Pazaryerinin bazı sosyal etkinlikler içinde kullanılması, ses yalıtımının bozuk olduğu bu mekânı biraz daha sevimsizleştiriyor.

Anlaşıldığı kadarı ile Cumartesi Pazaryerinin modernleştirilmesi ile sorun çözülmemiş, aksine sorun yumağı haline gelmiştir. Yerel yönetimlerin görevi sorun yaratmak değil, sorunları çözmektir. Bu bakımdan Anamur’da pazar ve pazaryeri önemli bir sorundur.

Uzatmayalım.

Anamur’da pazarlar ister eski yerinde, ister yeni yerinde kurulmuş olsun, sorun üstüne sorundur. O zaman sorunun çözümünü başka yerlerde ve başka şekillerde aramak lazım. Bize göre aynı gün kentin üç-beş yerinde semt pazarları kurulması en gerçekçi çözüm gibi görünüyor.

Mesela neden Ören’de, Çarıklar’da haftanın bir günü pazar kurulmuyor?   Ören ve Çarıklar beldeleri neresinden bakarsanız 5-6 bin nüfuslara sahip bir yerleşim yerleridir. Malaklar kalabalık nüfusu ve çevresi ile bir pazarı rahatlıkla kaldırabilecek konuma sahip. Aslında her mahalleye semt pazarlarının kurulması ve Salı Pazarı ile Cumartesi Pazarının sadece köylülerin ürünlerini alıp satabileceği Pazar haline getirilmesi uygun olur. Zira hem Cumartesi pazarında, hem Salı pazarında sabit manavlar ve büyük pazarcılar küçük üreticiye ve köylüye hayat hakkı tanımıyor.

Bu ve benzeri sorunları hep dile getiriyor, çözüm önerileri sunuyoruz. Bir zaman sonra sorunların ele alındığı, çözülmeye çalışıldığı görülüyor. Ama ilgili makamların bu sorunlarla ilgili olarak bize bir açıklama yapıklarına şahit olmadık. Seçimlerde kurbanlık koyun gibi meleşen adayların, seçimden sonra vatandaşı adam yerine koymayıp, aslan kesildikleri herkesin bildiği bir şey. Ne diyelim insanlar layık olduğu şeklide idare olunurlarmış.