İŞSİZLİK


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazıları
Eklenme Tarihi: 17 Ekim 2013
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 16:49
Site: gazete anamur
URL: http://www.gazeteanamur.com/yazar.asp?yaziID=1364


İŞSİZLİK

        İşsizlik dediğimizde; ülkemizin birinci olmasa da ikinci ya da üçüncü sırada önemli problemleri arasında sayılmaktadır. Eğer ülkemiz kalkınıyorsa, büyüme hızımızda şu kadar artış var diyorsak, işsizlik oranında da o oranda bir azalma olması gerektiğini düşünmemiz kadar normal ne olabilir. Eğer yeni yatırımlar varsa, sanayimiz büyüyorsa, işsizlik oranının düşmesi ve refah seviyemizin yükselmesini bekleriz. Bu oranda millî gelirimizin artması gerekmektedir.

        İnsanlar sokakta feryat ediyorlar. Açız, işsiziz, işten atıldık, borçlarımızı ödeyemez hale geldik!... Bu feryatların temelinde işsizlikten ziyade işe göre adam yerine adama göre iş aramaktan geçtiği kanaatindeyim. Eğer siz kendi durumunuza göre iş arıyorsanız, doğru olanıda budur, bu oldukça zor bir durumdur. Çünkü eğitim sistemimiz ülkemiz eleman ihtiyacını planlayan bir eğitim sisteminden daha çok klasik, okul aç ne okulu olursa olsun, üniversitelere öğrenci hazırlayan liseler çoğalsın zihniyeti gütmüştür.

        Şimdi siz işveren olun günlük çalıştıracak elaman arayın, kaç kişi bulacaksınız? Eğer aradığınız elamanın işten anlamasını istiyorsanız kaç kişi bulacaksınız? Aradığınız elamanda birazcık bilgi istiyorsanız kaç kişi bulacaksınız?

        Evinizde herhangi bir tamirat yaptırmayı düşünüyorsanız bu işi yapanların size kaç nazla iş yaptıklarına, bu işi  size ne zamana kadar yapacaklarını söylediklerine dikkat ediniz.

        Demek istediğim şu ki; kalifiye elaman ararsanız bulamazsınız. Bu işsizler ordusu adama göre iş arayan cinsinden olsa gerek. Türkiye’de planlamanın doğru yapıldığı DPT (Devlet Planlama Teşkilatı)’nın doğru çalıştırıldığı zaman Türkiye’de işsizlik oranının büyük ölçüde giderileceği kanaatindeyim.

        Sanayisinden, özel sektörün her dalında elaman sıkıntı çekildiğini görmekteyiz. İnsanlarımızı elaman sıkıntısı olan mesleklere yöneltecek, öğrenen elamanları istihdama katacak bir planlamaya ihtiyaç olduğu kanaatindeyim.

        Haziran ayı TUİK verilerine göre işsizlik oranı şöyle:

        İş gücü 28 154 000.

        İstihdam 25 545 000.

        Tarım 6 131 000

        Sanayi 4 886 000

        İnşaat 1 861 000

        Hizmet 12 667 000

        İşsiz 2 609 000

        İşsizlik oranı % 9.3

        Tarım dışı işsizlik oranı %11.6

        Genç nüfusta işsizlik oranı %18.5

        Genç nüfusun işsizlik oranının daha fazla olmasını nedeni adama göre iş aramaktan kaynaklanmaktadır.

        Eğer bu gençler bir plan dâhilinde iş açığının bulunduğu sahalara yöneltilmiş olsaydı eminim şimdi işsizlik oran daha düşük rakamlarda olacaktı. Daha fazla istihdam, daha fazla üretim anlamına geldiğinden insanlarımızın refah seviyelerinin de bugünkünden daha yüksek olduğunu görecektik. İşe göre adam yetiştirme politikamız, anlayışımız olmalıdır. Adama göre iş bulma devrini kapatmalıyız. Zihniyet değişikliğimiz önümüzü açar ve daha büyük yükselme hızlarına eriştirir.

Mustafa YILDIZ