Anamur'da adaylık yarışı almış başını gidiyor


Açıklama:
Kategori: Köşe Yazıları
Eklenme Tarihi: 19 A?ustos 2013
Geçerli Tarih: 29 Mart 2024, 17:00
Site: gazete anamur
URL: http://www.gazeteanamur.com/yazar.asp?yaziID=1286


           Anamur’da değişik siyasi partilerin yöneticileri konuşmalarımız ve özel sohbetlerimiz oluyor. AKP, CHP ve MHP ileri gelenleri gelecek Mart ayında yapılacak seçimleri kendilerinin kazanacağı konusunda çok eminler.

            AKP çalışmalarını her zaman olduğu gibi sessiz ve derinden yürütüyor. Bir taraftan yeni üye kayıtları devam ederken, seçmen listeleri üzerinde çok boyutlu araştırmalar yapılıyor. Daha şimdiden kent merkezinde ve köylerde temsilciler çalışmalarına başlayıp, vatandaşların istek ve düşüncelerini tespit ediyor. Her sandıkta en dört görevli bulundurmak için hazırlıklar yapılıyor. Anlayacağız kent içinde her mahallede, her köyde seçmen gözetim altında bulunduruluyor.

            AKP’de CHP’nin ve MHP’nin aksine adaylık yarışı da kapalı kapılar arkasında siyaset ilminin kurallarına göre yapılıyor. Halen ortaya çıkmış aday adayları da göstermelikten öte geçmiyor. Bir üst düzey yöneticiye göre her hangi bir iş için aday gösterilenler öyle kafadan olmuyormuş. Aday adayının üzerinde çalışma yapılır, çeşitli testlere tabi tutulur, gerekirse eğitimlere alınır ve öyle piyasaya çıkarmış. Onun için AKP’den aday olacakları çok çetin ve zorlu bir süreç bekliyor. Elbette adaylık için bazı isimler ortaya atılıyor. Ama adı geçenlerin hiçbirinin yeri garanti değil. Hatta bırakın anket sonuçlarını kendi içlerinde yaptıkları temayül yoklamalarının bile geçerli olmadığı ortaya çıkmış durumdadır. O nedenle şu veya bu kişi şeklinde bir tanımlama yapmak zor olacak.

            CHP’yi ele alalım. Gerek Büyükşehir’e gerekse Anamur için birçok isim ortaya çıkmış durumda. Biz Anamur’u ele alacak olursak,  Op. Dr. H. Nevin Özel, İş Adamı Ayhan Güzel, Ecz. M. Suphi Alp, İşadamı Mehmet Oktan, Müh. Özgür Özuğur, Müh. Ahmet Doğan, Emekli Genel Müd. Gökçin Yalçın’ın isimleri basına yansıdı. Yarışın çok ilginç ve çekişmeli geçeceğini söylemek mümkün. Kim olur kim olamaz gibi bir değerlendirmede bulunmak istemiyoruz. Halk arasında söylenen bir sürü dedikodu var.   Ama biz, hak edenin Anamur’u yönetmeye aday olmasını bekleriz.

            Anamur’da yerel seçimin en önemli aktörlerinden biri de hiç şüphesiz MHP. MHP’de şimdiye kadar mevcut başkan Mehmet Türe, Ören Belediye Başkanı Aziz Doluoğlu, Mimar  M. Akif Demir ve henüz resmi başvurusu olmamasına rağmen MHP İlçe Başkanı Vet. Hek. Ramazan Yalçın’ın adları ön plana çıkmış buluyor.

Buna 2009 yerel seçimlerinin aday adaylarından, 2011 seçimlerinin yine aday adaylarından Sinan Kutlay’ı da eklemek gerekiyor. Zira kendisiyle yaptığımız görüşmelerde aday olma düşüncesinde olduğunu ifade etmişti. Ancak önünde halen memur olmasının getirdiği engel var.

MHP geleneğinde normal şartlarda mevcut Başkan Mehmet Türe’nin yine aday olması beklenir. Ancak İlçe Başkanı Ramazan Yalçın’ın da, Başkan Türe’den memnun olmayanlar tarafından aday olması için yoğun çaba harcadığı gözlerden kaçmıyor. Bu durumda ya Başkan Türe kesilip atılacak, ya İlçe Başkanı Ramazan Yalçın’a teşekkür edilip, buraya kadarmış denilecek.

Bakalım MHP Genel Merkezi geçmiş yıllarda olduğu gibi tepeden inme adayınız şu deyip geçecek mi, yoksa tabanın sesine mi kulak verecek?  Zira 2011 seçimlerinde tabanın sesine hiç aldırış etmemiş ve kendi milletvekili aday listesini işleme koymuş ve hüsrana uğramıştı. Aynı hataya bir kere daha düşerler mi zaman gösterecek. MHP’yi bekleyen bir başka handikap da adaylık süreci sonunda aday olamayanların gösterecekleri tutum ve davranış ile onların yakınlarının takınacağı anlamsız anlayış olacak.

Uzatmayalım. CHP’de, MHP’de adaylık yarışı kıran karan geçerken, adayların hiç farkında olmadan partilerini iki, üç, dört parçaya böldüklerini göremeyecek kadar karanlıkta ıslık çaldıkları, bu kavga ve gürültünün bir anlamda AKP’nin işine yarayacağı çok açık ve nettir.

Son söz: Birlikten kuvvet doğar. Ayrışmada azap var.